Pochoutkový rok
26. březen 2023

Poslechněte si podcast: V restauraci u stolu si nápoji nepřiťukáváme, jen pozvedneme sklenice, vysvětlil Ladislav Špaček

Přiťukávání si nápoji je rituál, který raději klademe do méně formálního prostředí.

01:25

Pochoutkový rok

Vydává: Český rozhlas

Kulinární průvodce pro všechny milovníky jídla. V pořadu vyhlašujeme soutěž o váš nejlepší recept. Poslouchejte každou neděli po 10. hodině nebo v repríze po 21. hodině. Vítězové získají vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 Kč. Přihlaste se do letošního ročníku ❯❯

Web

Před čtyřmi dny 08:19

Piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila

Tenhle dezert Jiřího Pospíšila z Rudy nad Moravou vás dostane. Piškotové těsto s bohatou vrstvou máslovo-vanilkového krému se perfektně snoubí s kyselou chutí angreštu. A angrešt má v Pochoutkovém roce premiéru. Peče se jen korpus, zbytek vychladíte v lednici. Rozhodně zkuste!

Před čtyřmi dny 01:06

Většina Čechů drží vidličku špatně, patří hroty dolů, říká Ladislav Špaček

Vidličku známe až od konce 16. století. Dříve vidličky byly velmi dlouhé, měly asi půl metru. Původní vidličky měly pouze dva hroty a byly úplně rovné, takže často docházelo ke zraněním. Teprve koncem 18. století se vidličky zkrátily, zmnožil se počet hrotů a vidlička získala anatomický tvar. Ten kopíruje patro.

Před čtyřmi dny 27:37

Poslechněte si: Pochoutkový rok 28. 5. 2023

Soutěžní recept: piškotový zákusek s angreštem a sněhovou čepicí od Jiřího Pospíšila. Chřest z Ivančic. Ladislav špaček: Jak správně držet vidličku.

Před čtyřmi dny 03:05

Chřest z Ivančic. Mimozemská rostlina, nebo buržoazní pochutina?

Nejslavnější chřestové plantáže vznikly v Ivančicích počátkem 19. století. Ve své době byl ivančický chřest ve světě daleko známější než plzeňské pivo. Jeho slávu dnes připomínají například slavnosti chřestu v této jihomoravské vsi.

Před týdnem 08:41

Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky od Jany Černé

Záhorácké závitky s chlupatými knedlíky připravila Jana Černá z Ústí nad Orlicí. Měkoučké maso ovoněné špekem a chuť cibulky se zelím pohladí nejen vaše chuťové pohárky, ale i duši. Kombinace sladkosti a tučnosti masa je hotové blaho v ústech.

Před týdnem 01:16

Mlčeti zlato u jídla neplatí. Pokud je pokrm horký, zásadně konverzujeme, radí Ladislav Špaček

Známe to všichni. Dostaneme na stůl horké jídlo, které se nedá hned jíst. Když do něj ale začneme foukat, abychom ho ochladili, chováme se velmi nespolečensky. Ladislav Špaček ví, jak na to.

Před týdnem 26:47

Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 5. 2023

Soutěžní recept: Záhorácký závitek s chlupatými knedlíky od Jany Černé. Marmelády z Českého ráje dobyly svět. Proč se nemá do horkého jídla foukat? Poradí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 08:02

Restovaná játra s cibulovým čatní od Jana Svobody

Vepřová játra obalená v hladké mouce a sladké paprice orestoval Jan Svoboda z Číhalína na Třebíčsku. K tomu podával cibulové čatní připravené na červeném víně. Krásně se to snoubilo. Můžeme doporučit všem, kteří milují jemné maso a sladkokyselé chutě.

Před 2 týdny 26:42

Poslechněte si: Pochoutkový rok 14. 5. 2023

Soutěžní recept: Restovaná játra s cibulovým čatní od Jana Svobody. O sojové omáčce. Jak jíst pizzu, poradí Ladislav Špaček.

Před 2 týdny 01:08

Pizzu můžete jíst dvěma způsoby, říká Ladislav Špaček. Který je vám bližší?

Je zvláštní, že některá jídla můžeme jíst dvěma možnými způsoby, což u třeba vepřo knedlo zela nejde. Nicméně pizzu můžeme jíst dvěma způsoby.