Modeschau
7. listopad 2019

Poslechněte si podcast: V odpadním kontejneru i na hřbitově v Jizerkách. Kde začíná český vlněný design?

Obě pracují s vlnou a propojují módu a interiérový design. Tereza Rosalie Kladošová našla materiálový a inspirační zdroj v kontejneru s odpadem z české textilky. Lenku Kohoutovou zaujaly oblečené vázy na hřbitovech v Jizerských horách. Poslechněte si, jak z průmyslového odpadu a z domácího kutilství vzniká špičkový módní a interiérový design.

39:38

Modeschau

Vydává: Český rozhlas

Modeschau sleduje současnou českou návrhářskou scénu a módní průmysl. Přináší reportáže z nezávislých i mainstreamových událostí a rozhovory se studujícími i hotovými designéry, teoretiky, historiky i řemeslníky z oboru.

Web

6. březen 2020 37:17

Může být bílé tričko eko? Designérka prozkoumala životní cyklus nejběžnějšího kusu oblečení

Bílé tričko má ve skříni snad každý. Málokdo ale ví, kolik energie, vody a chemie tenhle kousek oblečení stál. Absolventka ČVUT Anna Vácová se rozhodla prozkoumat celý životní cyklus nejvšednějšího kusu oblečení. Poslechněte si, co nás bílá trika skutečně stojí, jestli má smysl řešit bio materiály a jaké způsoby likvidace triček jsou nejšetrnější k přírodě.

26. únor 2020 30:54

Brno má víc studentských fashion shows než Praha. K Malé noci módy přibyla Fashion Designer Show

O mladé módě z Brna se mluví čím dál tím víc. Pozornost v posledních letech přitáhla nezávislá platforma s názvem Malá noc módy, která pravidelně prezentuje originální studentskou módu na zajímavých lokacích. Od roku 2017 pořádá módní přehlídky také festival Brno Design Days. A před pár dny se premiérově uskutečnila další brněnská novinka, akce s názvem Fashion Designer Show. Poslechněte si, jaká nová jména a značky z brněnských přehlídek stojí za pozornost.

19. únor 2020 23:54

Slovenská mafie, kluci, co brečí, a žena jako skála. Jakou módu ukáže soutěž Van Graaf Junior Talent

Kolekce finalistů soutěže Van Graaf Junior Talent odráží aktuální společenská pnutí a mediální kauzy. Mladí návrháři reflektují mafiánské skandály, toxickou maskulinitu a rostoucí sílu žen. Představujeme 4 mladá jména, která se chystají na premiéru před mezinárodním publikem nejprestižnějšího českého týdne módy, Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

6. únor 2020 27:57

Hodné šaty ve zlém světě. O módě a respektu s designérem Mikulášem Bruknerem

„Hodné šaty nejsou zbytečně načančané, nikomu neškodí a jsou udělané poctivě. Mají být pohodlné a krásné a dlouho vydržet,“ říká student UMPRUM Mikuláš Brukner. S konceptem, ke kterému ho inspirovala česká módní teoretička Helena Jarošová, se dostal do nominací na prestižní cenu Czech Grand Design. Poslechněte si, jak se šijí hodné šaty a proč je podle Mikuláše nejsilnějším trendem v módě respekt.

29. leden 2020 25:26

Móda pro české hasiče a návrat na Fashion Week. Liberečtí designéři se hlásí o slovo

České hasiče čeká takzvané přešacení. Nové reprezentativní uniformy pro ně navrhli designéři a pedagogové z Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci. Poslechněte si, jak nové stejnokroje vznikaly a jaké hodnoty mají ztělesňovat. S designérkou a pedagožkou z TUL Zuzanou Veselou vás pozveme na výstavu studentských prací a na přehlídku libereckých studentů během jarního týdne módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

8. leden 2020 49:21

Smrt ledvinek, návrat saka a krize dotýkání. Co se bude dít v módě v roce 2020?

Jaký je módní odkaz končící dekády a co se bude nosit v roce 2020? Od profesionálů z oblastí módního designu, stylingu, obchodu i nových materiálů jsme se dozvěděli, že nás čeká smrt ledvinek, úpadek street wearu a růst bio hackingu. Vrátit se má elegantní móda, saka a krejčovina. Takzvaná „krize doteku“ má vedle strojů na objímání přinést hapticky zajímavější oblečení a produkty.

12. prosinec 2019 30:56

Výstava končí, kabelka začíná. Jak se šije ze starých reklam a z krejčovské pozůstalosti?

Ze starého a nechtěného vytvořit nový, stylový a praktický design. To je trend, který se z končící dekády určitě přenese i do 20. let. V Modeschau představujeme dvě upcyklované novinky od českých designérek: tašky a kabelky LT Rudolf z poutačů na výstavy Galerie Rudolfinum a kolekci módy a doplňků RE-VELVET z pozůstalosti prvorepublikové krejčové.

4. prosinec 2019 16:31

Chceme udržitelnost? Pak musíme změnit kapitalismus, říká odborník na vojenskou módu H. Ch. Dany

„Současný systém nám tvrdí, že móda je hlavně o nakupování. Právě tenhle přístup způsobil a udržuje současnou neudržitelnou situaci,“ říká německý kurátor a publicista Hans-Christian Dany. Proč ovládá současnou módu uniformita, jak ji mění sociální média a proč má snad každá značka v kolekci vojenskou bundu bomber? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

29. listopad 2019 34:18

Prsten jako architektura, znamení a zbraň. Příběhy ukryté za šperky BOLD Studia

Její nejnovější prsteny ovíjí ruce, prsty i nehty jako divoký plevel z kovu a drahých kamenů. Když se směje, na zubu se jí třpytí zlatá ozdoba. Markéta Kratochvílová vytváří šperky, které jsou jiné, výrazné a předbíhají trendy. Poznejte autorku kovové architektury pro tělo, která tvoří pod značkou BOLD Studio.

13. listopad 2019 42:45

Když ledvinka potká kabelku a místo do devadesátek jdou na party 2020

Na skejtu, v klubu, na kole i v kanceláři. Potkáte je všude a nosí je holky i kluci. Malé tašky, u kterých váháte, jestli je to ledvinka nebo kabelka. Vejde se do nich jen telefon, klíče, karty a kapesníky. Do Modeschau jsme pozvali tři mladé designérky, které navrhují ty nejpopulárnější v Česku a na Slovensku.