Bourání
4. leden 2023

Poslechněte si podcast: V Evropě by měla být všechno rekonstrukce. Lenka Holcnerová budí k životu staré domy v Portugalsku

Architektka Lenka Holcnerová vyrazila do Lisabonu původně na erasmovský semestr. Teď tam žije již třináct let, má tam svůj ateliér, řadu realizací a další chystá. Třeba přeměnu býčí arény na bazén.

40:58

Bourání

Vydává: Český rozhlas

Bourání je pořad o architektuře, urbanismu a designu. A o tom, jak nám zlepšují nebo zhoršují život.

Web

Před týdnem 41:42

Lidi mě mají za hezouna, ale to hlavní mám v makovici. Jak přemýšlí designér Jan Plecháč

Jan Plecháč je nejúspěšnější designér loňského roku – má titul „grand designér“ za své návrhy sklenic a váz. Mluvili jsme o skle i o tom, proč je tak málo hezkých českých předmětů.

Před 3 týdny 47:56

Musí mít dům v Krkonoších malá okna? Není to nutné, nežijeme před sto lety, říká architekt

„Důležité je, aby dům měl propojení s místem a ne vyžadovat, jestli je okno metr široké nebo dva metry široké,“ říká architekt Martin Šenberger ze studia Mar.s Architects. Projektoval už několik staveb v Krkonoších a mluvili jsme o tom, jaké stavby do horské krajiny patří a jak výstavbu regulovat. „Důležité je, aby domy byly navržené architektem a aby měly propojení s místem,“ říká Martin Šenberger.

26. únor 2024 46:23

Jak se hledá srdce bytu? Postřehy o rekonstrukcích s duem Svobodová-Blaha

Anna Svobodová a Ondřej Blaha navrhli rekonstrukci bytu v secesní vile v Praze-Bubenči. Navštívili jsme ho a povídali si o koláži starého a nového, o bytech obecně i o rodičovství.

15. únor 2024 38:07

Krása, která se dotýká ošklivosti. V ateliéru u designéra Tadeáše Podrackého

Designér Tadeáš Podracký má ateliér v bývalé městské telefonní ústředně na Žižkově. V prázdné vymrzlé budově jsme seděli u radiátoru a mluvili o tom, jak tady v zimním oblečení brousí, taví plast a přemýšlí rukama.

5. únor 2024 42:30

Oblíbený most pod Vyšehradem zmizí, nahradí ho nový. Jaký bude? Prozradí jeho architektka

„Starý most nebouráme, ale přesouváme. Tím ho považuji za zachráněný,“ říká architektka Iveta Torkoniaková. Odpovídá na obavy veřejnosti z toho, že zmizí ikonická konstrukce železničního mostu pod Vyšehradem.

24. leden 2024 44:46

Zkoumat dějiny architektury? V Japonsku to znamená vyšší prestiž i lepší ohodnocení

Helena Čapková je historička umění, v Japonsku žije a vyučuje na univerzitě. Angažuje se také v záchraně památek moderní architektury, které se v Japonsku bez milosti bourají a na jejich místě se hned zase staví. „Bohužel většinou něco banálního,“ říká.

17. leden 2024 49:58

Šokovalo mě to. Architekt Hlavního nádraží o jeho plánované přestavbě

Ještě jednou Hlavák. Tentokrát s posledním žijícím autorem haly Hlavního nádraží v Praze Zdeňkem Rothbauerem. „Nikdo nepředpokládal, že by se hala měla bourat,“ říká.

3. leden 2024 32:38

Tipy na cesty za architekturou. Co nám poradili hosté Bourání?

Kam se vypravit za zajímavými stavbami, městy, parky? Do Kladrub nad Labem, na slovenské hrady a do šílené laboratoře současné architektury v Tiraně. A na mnoho dalších míst blízko i daleko.

20. prosinec 2023 40:53

Jaké světlo má být doma a jaké ve městě? Studio Visualove si umí posvítit na vše

Na Vánoce má být světlo spíše teplé. Na plese nemá být do modra. Večer je lepší tlumené. Architekty Jana Macháta a Michala Oklešťka světlo fascinuje a umí vytvořit i polární záři.

13. prosinec 2023 48:14

Nový Hlavák: Velkorysost a radost, nebo zbytečné bourání?

Vítězný návrh na přestavbu hlavního nádraží v Praze bourá část památky ze 70. let. Nabízí za to „velkorysost a radost,“ říká jedna z jeho architektek Greta Tiedje. Co je důležitější?