Kvér
4. březen 2019

Poslechněte si podcast: V Česku začali pracovat dva sexuální asistenti. „Přijímám lidi takové, jací jsou,“ říká Daniel

V Česku od února začali pracovat dva muži jako sexuální asistenti pro lidi se znevýhodněním. Službu doposud od konce roku 2015 poskytovaly jen ženy. „Důležité je mít zpracovanou vlastní sexualitu. Proto bylo složitější najít muže. V poskytující nebo dávající roli jsou si jistější ženy. Z hlediska veřejného mínění jde u sexuálních asistentů – mužů o ještě kontroverznější téma, než je tomu u žen,“ říká pro pořad Kvér jeden ze dvou proškolených sexuálních asistentů Daniel.

58:11

Kvér

Vydává: Český rozhlas

Hodinová rozhlasová výprava do oblasti intimity, sexuality, vztahů a jejich proměn. Pokoušíme normy, odchylky i úchylky, je-li třeba, pálíme do zažitých stereotypů.

Web

27. březen 2019 30:07

„Když chcete někoho sbalit, musíte respektovat jeho pocity,“ říká Nejedlová o prevenci obtěžování

„Třeba v některých berlínských klubech běží na obrazovkách nápisy, které uvádějí telefonní číslo na člověka, který vám v případě obtěžování pomůže. V Izraeli je organizace Layla Tov, která nás hodně baví – ta má samolepky, které lepí na dveře podniků, které jsou do projektu zapojené,“ popisuje Johanna Nejedlová z platformy Konsent, jak může fungovat prevence obtěžování a případná pomoc v praxi. O totéž se bude v Česku snažit projekt Respekt je sexy.

14. březen 2019 04:56

Adopce dětí stejnopohlavními páry na Slovensku? „Je to v nedohlednu,“ říká socioložka

Slováci se už brzy vydají k volebním urnám, aby vybrali budoucího prezidenta nebo prezidentku. V posledních předvolebních průzkumech si nejlépe stála občanská aktivistka a právnička Zuzana Čaputová. A právě její liberální postoje se staly mimo jiné tématem prezidentských voleb. Čaputová je jedinou kandidátkou, která podporuje registrovaná partnerství gayů a leseb i adopci dětí páry stejného pohlaví, ostatní kandidáti stojí na druhé straně řeky.

13. březen 2019 29:41

„Jako malá jsem musela nosit zbraň, teď bojuji za změnu hudbou,“ říká hudebnice Gaby Baca

„Chtěli jsme klidný občanský protest. Vyšli jsme do ulic a nebyli jsme ozbrojeni. Ale naopak proti nám zasáhla vláda a policisté, tyhle složky ozbrojeny byly. Ta akce byla velmi násilná, na 300 lidí nezemřelo, oni byli zavražděni,“ líčí masové protesty probíhající od loňského dubna v Nikaragui hudebnice a hrdá feministka Gaby Baca, která zavítala na festival Jeden svět.

12. listopad 2018 34:35

Singles, mingles, friends with benefits. S režisérkou Janou Počtovou o otevřených vztazích

„Pracovní název mého nového snímku je Šťastně až na věky,“ říká v rozhovoru pro Kvér dokumentaristka Jana Počtová. „Myslím, že to přesně vystihuje to, o čem chceme točit. Ráda bych vytvořila mozaiku příběhů novodobých partnerských vztahů. Budeme se v dokumentu věnovat i tomu, jak se změnily role mužů a žen.“ Jana pro svůj vznikající snímek teprve shání protagonisty. A můžete se ozvat i vy!

22. říjen 2018 57:37

„Větší stigma cítím jako gay než jako neslyšící,“ říká Tomáš Jelínek v Kvéru

„Samozřejmě poznám, jestli má někdo příjemný obličej, jestli se směje nebo jestli je zaražený, ale do hloubky na lidech nepoznáme nic víc než slyšící lidé,“ usmívá se Sandra Bovkunová. Společně s Tomášem Jelínkem se v pořadu Kvér oba rozpovídali o tom, jak navazují vztahy neslyšící lidé. Tomáš se jako otevřený gay svěřil, s jakými stigmaty se v životě potýká a jak by se měla česká společnost změnit, aby se v tuzemsku neslyšícím žilo lépe.

13. srpen 2018 33:06

Duhový Kvér: „Nizozemsko míří k tomu, že přijme úplně všechny,“ říká trans modelka Loiza Lamers

„Uvědomila jsem si, že můžu pomoct mnoha lidem. I proto jsem se rozhodla pro coming out během televizní soutěže. Následný zájem médií byl obrovský a reakce převážně – ale ne vždy – pozitivní. Ale stálo to za to,“ říká nizozemská modelka Loiza Lamers. Během Prague Pride, kde byla letos hlavní hvězdou, si udělala čas i na rozhovor pro Kvér.

4. srpen 2018 32:38

Kvér o ideálních partnerech: Máme nákupní seznam požadovaných vlastností a jeden člověk je nenaplní

Jak se v dnešní době mění požadavky, které by měl splňovat náš ideální partner? A mění se chování lidí na rande? O těchto tématech jsme v nejnovějším vydání Kvéru mluvili se socioložkou a psychoterapeutkou Markétou Šetinovou. Markéta studovala na Oxfordské univerzitě a nyní se věnuje partnerským vztahům – a to jak ve své psychoterapeutické praxi, tak také výzkumně.

31. červenec 2018 43:02

Kvér o coming outech: Nenesete žádnou vinu, nemáte za co

Coming out představuje jeden z nejdůležitějších a nejtěžších kroků v životě člověka. Je jedno, jestli jste gay, lesba, trans, nebo třeba muslim. Svému okolí se svěřujete pořád, nejvíc vám ale záleží na reakci rodiny a blízkých. Jak coming out zvládnout? Jak se srovnat sama se sebou? A kdo vám může podat pomocnou ruku? I o tom je aktuální Kvér Radia Wave. Pozvání přijali psychoterapeut Honza Vojtko a jedna z mentorek projektu S barvou ven Nikola Viktorinová.

2. červenec 2018 27:16

Kvér: Panicem ve 26 letech. Proč mileniálové odkládají první sex?

Dnešní dvacátníci až třicátníci s prvním sexem nespěchají. Jeden z osmi šestadvacátníků ho údajně ještě ani nezažil. Z generace jejich rodičů ho ve stejném věku neznal jen jeden z dvaceti. Vyplývá to z britského výzkumu University College London. Důvodem je snadno dostupná pornografie a tlak sociálních sítí, shodují se hosté pořadu Kvér Silvie Lauder z týdeníku Respekt a Martin Fafejta z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.