Úžasné životy
28. květen 2023

Poslechněte si podcast: Antonín Svojsík podle Václava Marhoula

„Jednou skautem – navždy skautem," prohlásil zakladatel a náčelník československého junáctví Antonín Benjamin Svojsík. O jeho zásluhách a vzpomínkách na junácké tábory vypráví filmový režisér a scenárista Václav Marhoul, někdejší člen 18. vodního skautského oddílu se základnou v pražském Podolí.

24:39

Úžasné životy

Vydává: Český rozhlas

Výrazné české osobnosti vzpomínají na lidi, kteří je svým dílem a životem inspirovali.

Web

Před čtyřmi dny 24:11

Jaroslava Moserová podle Ludomíra Brože

Lékařka Jaroslava Moserová byla ženou mnoha talentů. Věnovala se výtvarnému umění, hrála na klavír, byla dvorní překladatelkou Dicka Francise a v 90. letech se pustila do politiky. Celý život se však věnovala především léčbě popálenin a v této medicínské oblasti přišla s celou řadou inovací. Jejím dlouholetým kolegou byl i někdejší přednosta kliniky popálenin ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady Ludomír Brož.

Před týdnem 24:55

Jozef Kroner podle Břetislava Rychlíka

První zkušenosti sbíral na divadelních prknech jako ochotník. Později zářil v oscarovém snímku Obchod na korze a ještě později v nezapomenutelné sérii Slovácko sa nesúdí jako stařeček Pagáč. Jak na legendárního slovenského herce Jozefa Kronera vzpomíná režisér a scenárista Břetislav Rychlík?

Před 2 týdny 24:52

Meda Mládková podle Ondřeje Kundry

Meda Mládková byla jedna z nejpozoruhodnějších žen, které naše země v moderní historii měla. Podle reportéra Ondřeje Kundry, který o ní napsal knihu, viděla příležitost tam, kde ostatní viděli problém. Dávala smysl života československým umělcům, kteří byli v minulém režimu perzekuováni. Stala se mecenáškou umění, která Praze darovala sbírku obrazů Františka Kupky a založila Museum Kampa.

Před 3 týdny 24:30

Úžasné životy: Zdeněk Velíšek podle Tomáše Šponara

Filolog a novinář Zdeněk Velíšek považoval média za důležité hráče v klíčových situacích celých národů. Jeho kolega ze zahraniční redakce České televize Tomáš Šponar na něj vzpomíná jako na personu, kterou nešlo přehlédnout a byla pro světla ramp předurčená. V Úžasných životech na Dvojce vyzdvihuje jeho zápal, se kterým se i v pokročilém věku redaktorské práci důsledně věnoval.

25. únor 2024 24:35

Marie Rosůlková podle Jiřího Stivína

Nezapomenutelná Maud, moudrá stařenka ze Zlatovlásky nebo babička sypající arzén do kávy z Takové normální rodinky - to je jen několik rolí, které za svůj život sehrála Marie Rosůlková. Jaká byla mimo divadelní prkna a světla kamer? I to se dozvíte v Úžasných životech. Na legendární Meryčku zavzpomíná hudebník Jiří Stivín.

18. únor 2024 24:58

František Vláčil podle Jana Kačera

Před 100 lety, 19. února 1924, se narodil František Vláčil, jeden z našich nejvýraznějších filmových režisérů. Jeho snímky jako Markéta Lazarová, Údolí včel nebo Stíny horkého léta patří do zlatého fondu české kinematografie. V 60. letech pracoval mimo jiné i s hercem Janem Kačerem, kterého setkání s Františkem Vláčilem ovlivnilo na celý život.

11. únor 2024 24:31

Stanislava Lekešová podle Martiny Vrbové Hynkové

Stanislavu Lekešovou jsme byli dlouhá léta zvyklí vídat na televizní obrazovce jako hlasatelku a na Českém rozhlase Dvojka také moderovala pořad Je jaká je. Pro Martinu Hynkovou Vrbovou byla Stáňa Lekešová starší kolegyní, která ji zaučovala nejen do práce hlasatelky, ale přivedla ji také do legendárního pořadu Sama doma. Díky tomu vzniklo výjimečné přátelství a právě o něm bude další díl z cyklu Úžasné životy.

4. únor 2024 24:44

František Šťastný podle Jaromíra Šída

František Šťastný byl legendou motocyklového sportu a uměl to jak na trati, tak s lidmi. Prezident motocyklové asociace ČR Jaromír Šíd ho v Úžasných životech vyzdvihuje jako skvělého baviče, bouřliváka a cílevědomého člověka s tahem na branku. Začínal přitom jako cyklista a Závod míru dokázal úspěšně dokončit i na vypůjčeném dámském kole.

28. leden 2024 24:58

Josef Lada podle Lucie Lomové

Oba zasvětili život výtvarnému umění. Josef Lada kdysi položil základy českého komiksu, Lucie Lomová dnes patří mezi oceňované komiksové tvůrkyně. Jak autorka oblíbeného komiksu Anča a Pepík známého výtvarníka vnímá?

21. leden 2024 24:57

Radoslav Brzobohatý podle Jiřího Adamce

Charismatický herec Radoslav Brzobohatý patřil k hvězdám jeviště, filmového plátna i televizních obrazovek od 60. let. Režisér Jiří Adamec ho obsadil ve svých seriálech Rodáci, Dlouhá míle nebo v televizní inscenaci Klec. Kdyby mohl vrátit čas, viděl by ho rád v roli Shakespearova Romea nebo Hamleta. V Úžasných životech na něj vzpomíná jako na báječného muže silného charakteru, profesionála a skvělého kamaráda.