Bourání
29. září 2021

Poslechněte si podcast: Uspěli jsme na periferii, tak se o ni staráme, říká Ondřej Synek z ateliéru re: architekti

Romantika v Černošicích, úpravy neromantického autobusového nádraží na Černém Mostě v Praze anebo radnice v Lázních Bělohrad. Všechno trochu stranou „velké architektury“. „Uspěli jsme na periferii, tak se o ni staráme,“ říká Ondřej Synek z ateliéru re: architekti.

36:14

Bourání

Vydává: Český rozhlas

Bourání je pořad o architektuře, urbanismu a designu. A o tom, jak nám zlepšují nebo zhoršují život.

Web

Před 2 týdny 39:50

Nejlepší design je obyčejný otvírák a nejlepší zdroj světla je na nebi, myslí si v Hipposdesign

Radim Babák a Ondřej Tobola založili studio a vybrali si název Hipposdesign a logo s hrochem. Jak se to stalo uslyšíte v Bourání, mají ovšem s hrochy něco společného? „Jsme často podceňovaní. Hroch vypadá, že jen tak leží v louži a nic nechystá. Ale je to zabiják,“ říká Radim Babák.

Před 3 týdny 37:47

Lidé si víc hlídají osobní vesmírky, ploty rostou. Postřehy Veroniky Zapletalové o chatařství

Veronika Zapletalová je sochařka, fotografka a malířka. Poslední léto strávila na venkově a malovala chalupy a chaty. Za značné pozornosti kolemjdoucích. „Úplně každý, kdo šel kolem, se zastavil a řekl: ‚Jé to je hezký namalujete mi taky můj dům? Mně ještě zbyla barva',“ směje se umělkyně. V Bourání probereme vtipné historky z vesnice i venkovskou výstavbu.

6. září 2022 41:42

Studenti v bytě s bývalými bezdomovci. S Architekty bez hranic o projektech, které spojují

„Normálně za architektem přijde klient s nějakým zadáním. My se spíš snažíme všímat si problémů a být hybateli změny,“ říkají Karolína Kripnerová a Pavlína Suchá ze spolku Architekti bez hranic.

24. srpen 2022 37:25

Jsme přesyceni pohodlím, říká architekt Jan Tyrpekl. Jeho odpovědí je dům na stromě

Jan Tyrpekl vytvořil dům-hnízdo, útulnu na betonovém bunkru a tree-house schovaný mezi stromy. Malé stavbičky vzbudily velký zájem. Proč lidi baví a zajímají? „Standard ve kterém dnes žije střední třída je vysoký. Ale pohodlím jsme přesyceni,“ říká architekt.

17. srpen 2022 42:34

Dřív se stromy v ulicích pěstovaly kvůli kráse. Teď mají za úkol zachránit nás před vedrem

Jako když vás strčí do tvrdého kriminálu –⁠ takhle nějak se prý cítí stromy ve městě. S arboristou Davidem Horou a dendrologem Josefem Součkem o tom, jak stromům ulehčit život v ulicích.

10. srpen 2022 37:54

Architekt Josef Smutný koupil zchátralý pivovar v Rudníku. Nechtěl, aby ho někdo zboural

„Je v tom kus architektské nadutosti a ješitnosti,“ říká Josef Smutný o svém rozhodnutí zrekonstruovat starý pivovar. Chce dokázat, že tuhle památku lze zachránit a vrátit jí život.

4. srpen 2022 35:13

Když chatu, tak zajímavou. Umělec Jan Fabián je staví

Využije vyhozená okna, sádrokarton i vlnitý plech. Vytváří z něj volné umění i stavby na bydlení. Umělec a architekt Jan Fabián je bytostný recyklátor. „Recyklace je mi blízká a přirozená,“ říká.

11. červenec 2022 40:24

Celé Slovensko se pohnulo. Spolek Čierne diery udělal ze zanedbaných památek trend

Čierne diery jsou populární – na Instagramu mají 44 tisíc sledujících. Vydávají také grafiky, z nichž se stal sběratelský artikl a jsou vyprodané za několik minut. Jejich knih o architektuře se prodá tolik jako knížek z červené knihovny. Přitom se zaměřují na málo známé památky: poválečné stavby nebo staré továrny. Jak to je možné?

5. červenec 2022 37:43

Nadšenci na Slovensku pracují za instituce. I za cenu sebezničení

Vyjeli jsme tentokrát do Bratislavy na průzkum tamní architektonické scény. Architekti Martin Jančok a Michal Janák ze studia Plural mluví nejen o tom, co mají na Bratislavě rádi, ale i o svých experimentálních vilách.

29. červen 2022 39:32

Koupit si byt v paneláku? Může mít neuvěřitelnou kvalitu, říkají architekti Neuhäusl a Hunal

David Neuhäusl a Matěj Hunal jsou architekti, kteří o všem hodně přemýšlejí, ať už dělají trendy bistro, rekonstrukci bytu v paneláku nebo rodinný dům. „Důležitá je čistota myšlenky,“ říká Hunal. Jejich interiéry znají návštěvníci bistra KRO Kitchen v Praze na Vinohradech nebo nového bistra An na Hradčanské. „Šéfkuchaři jsou nejlepší klienti,“ myslí si architekt David Neuhäusel. Proč? I to vysvětluje v rozhovoru.