Dokument
26. únor 2023

Poslechněte si podcast: Ukrajina po roce války. Přinese jí skutečnou revoluci paradoxně až ozbrojený konflikt?

Změnila válka Ukrajinu? Tahle země prodělala v posledních desetiletích tři revoluce. Pokaždé v nich zvítězili lidé, kteří slibovali přiblížit zemi Západu, zbavit korupce a chronické závislosti na Rusku. Ale po každé z nich začalo být také brzy jasné, že se toho až tolik nezměnilo. Může být tedy válka šokem, který už tuhle těžce zkoušenou zemi, a hlavně život jejích obyvatel opravdu změní k lepšímu?

25:38

Dokument

Vydává: Český rozhlas

Interpretace, výklad a syntéza dění, událostí a jevů našeho života.

Web

Před čtyřmi dny 25:24

Plýtvání. Nemáme planetu B

Třetí díl dokumentárního seriálu Plýtvání, se zaměří na důvody toho, proč nás často nezajímá, kde skončí nespotřebované potraviny a obaly od nich.

Před týdnem 26:06

Plýtvání. Paběrkování

Druhý díl dokumentární výpravy za plýtváním nás zavede na pole. Tam se dokumentaristé potkají s partou bankéřů, kteří vyměnili burzovní křivky za křivou mrkev.

Před 2 týdny 26:28

Plýtvání. Protože můžu

V prvním díle seriálu o neplýtvání se vypravíte za kamarádem Járou, který si chce nechat opravit starou hi-fi věž, aby si mohl pouštět písničky z dospívání.

Před 3 týdny 26:28

Když je žena z ulice špinavá, nepomůže jí nikdo, tvrdí v dokumentu Zapomenuté ženy jedna z nich

Násilí, mateřství, sexuální obtěžování nebo složitější hygiena. To jsou problémy, které mají ženy bez domova. Podobné obvykle muži bez vlastní střechy nad hlavou nemají. Dokument Anny Müllerové přináší svědectví hned několika žen a poodhaluje opomíjený genderový aspekt života na ulici.

10. březen 2024 25:49

Až 40 procent seniorů se stalo oběťmi domácího násilí. Unikátní dokument přináší jejich svědectví

Často se vše odehraje v tichosti, proto se o domácím násilí na seniorech příliš neví a viníci zůstanou bez trestu. Dokument Evy Lammelové Za zavřenými dveřmi přináší unikátní svědectví seniorek a seniorů, kteří se nebáli o násilí ze strany nejbližších veřejně promluvit. Unikátní dokument upozorňuje na rozšířený, ale jinak velmi opomíjený problém.

3. březen 2024 27:32

„Že půjdu na potrat jsem věděla hned.“ Příběhy žen, které podstoupily umělé přerušení těhotenství

Každý rok se pro umělé přerušení těhotenství rozhodnou desetitisíce žen. Pro některé je to krátká epizoda, pro jiné událost, která změní celý jejich život. Poslechněte si zpověď těch, které se rozhodly „nechat si to vzít“. Dokument Martiny Malinové o křehké životní situaci a rychlém rozhodování o životě, těle a budoucnosti.

14. leden 2024 25:01

Hádky a urážky. Dokument OK, boomer hledá cestu, jak smířit mladou a starou generaci

Souboj generačních stereotypů, který se odehrává už několik let na sociálních sítích a v médiích, nepolevuje. Poválečná generace, takzvaní baby boomers, schytává od mladších kritiku kvůli podpoře fosilních paliv, destrukci ekonomiky, necitlivosti vůči menšinám a vysloužili si nálepku „boomeři“. Naproti tomu generace Y a Z, tedy současní dvacátníci a třicátníci, dostali nálepku „sněhové vločky“, protože se pyšní vlastní jedinečností, ale neustojí první horkou debatu.

7. leden 2024 23:55

Bezmoc, frustrace, hněv. Poslechněte si dokument o tom, jak mladí prožívají obavy z klimatické změny

Environmentální žal či klimatická úzkost. Stav, se kterým se potýká většina příslušnic a příslušníků generace Z, tedy zhruba dnešních dvacátnic a dvacátníků. Z čeho přesně jejich úzkosti přicházejí? A jak se s nimi současné studentky a studenti vypořádávají? Pomohly by rychlejší akce proti zvyšování globální teploty? Pocity mladých lidí a jejich obavy o budoucnost planety přibližuje dokument Jany Borškové.

31. prosinec 2023 24:14

Jít dál. Dokument o tom, proč je důležité překonat stud z chudoby a říci si o pomoc

Prudké zdražování zejména energií a dalších položek dostává do finanční tísně nové domácnosti. Osob ohrožených chudobou přibývá. Jak se s novou situací vypořádají lidé, kteří dosud svůj rozpočet nemuseli tolik hlídat a s penězi zatím vycházeli? Rozhlasový dokument Evy Lammelové je o tom, jak moc chudoba stigmatizuje a jak se takového studu zbavit.

17. prosinec 2023 27:18

„Věřila jsem, že to zvládne.“ Dokument o tom, jak zdravé vztahy pomáhají léčbě drogových závislostí

Kim a Eliška spolu žijí v harmonickém vztahu. Nebylo tomu tak vždycky. To proto, že po dobu několika let byla Kim v aktivní závislosti na pervitinu i jiných látkách. A část tohoto období s ní drogy užívala i její partnerka Eliška. Ta však v jednu chvíli, sama od sebe, s užíváním pervitinu přestala. A pak jen pozorovala, jak se závislostí bojuje její žena.