Zrcadlo
31. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Úkolem duchovního není linkovat cestu. Ale naslouchat. Zrcadlo Sandry Silné

Chová včely, pořádá brunche a vaří pivo Božínku. Sandra Silná je ale také farářkou Církve československé husitské. Jaké to je sloužit lidem a být jim nablízku? Jak se ke své profesi dostala? Jaký význam má pro ni víra? A vede k ní svého syna?

24:08

Zrcadlo

Vydává: Český rozhlas

Dokumentární série o inspirativních ženách a mužích dnešního Česka.

Web

Před dvěma dny 27:00

Ani po třiceti letech nevím, jak bych zvládal život s hendikepem. Zrcadlo hudebníka Šimona Ornesta

Vyrostl v rodině známých herců a odmala tíhnul k hudbě. Na sklonku 90. let nastoupil jako vychovatel do Jedličkova ústavu. Založil skupinu The Tap Tap, se kterou prostřednictvím chytlavé muziky zpřístupňuje svět lidí s hendikepem široké veřejnosti. Jak léta v čele kapely hodnotí? A proč se o něm říká, že prošel integrací naruby?

Před týdnem 25:07

Pracuji s lidmi, kteří se ocitli v pasti. Pomáhám jim obnovit jejich duši. Zrcadlo Jany Hradilkové

Jana Hradilková je básnířka, učitelka a organizátorka aktivit na pomoc uprchlíkům. Její poslední komunitní projekt s názvem Salon Žinka je otevřený dámský klub. Navazuje na Café Žinka, důstojné místo pro setkávání žen z Ukrajiny. Altruismus, spolkaření a hlas žen v tomto světě jsou pro ni dlouhodobými tématy. Proč založila zrovna kavárnu? Jaké místo má v jejím životě poezie a hudba? A jak můžou být v přístupu k uprchlíkům z Ukrajiny nápomocnější lidé okolo?

Před 2 týdny 26:00

Soucit nestačí, je potřeba také něco dělat. Zrcadlo zakladatelky psího hospice Elišky Vafkové

Své dny zasvětila němým tvářím. V Bukovince na Brněnsku provozuje psí hospic, kde dává šanci dožít hendikepovaným a jinak nechtěným psům. Osvětu o tom, jak se ke čtyřnohým kamarádům chovat, šíří ve školách, školkách i dětských domovech. Veřejně se věnuje tématům množíren a popularizuje adopci starých psů. Co na její vášeň říká její rodina? Cítí Eliška podobný soucit i k lidem? A co jí pomáhá vstát z postele, když jí každodenně o půl čtvrté ráno zvoní budík?

Před 3 týdny 26:42

V dětství jsem byla svědkem šikany. Už tehdy jsem věděla, že chci pomáhat. Zrcadlo Silvie Dymákové

V roce 2013 na sebe upozornila filmem Šmejdi, který způsobil nevídaný poprask a přinesl jí mnoho ocenění, včetně Českého lva. Její práci znají také diváci České televize. Před lety navíc založila Nadační fond Příběhy, který pomáhá osamoceným seniorům a samoživitelům. Proč je pro ni pomoc lidem alfou a omegou bytí? Jak ji změnilo mateřství? A co ji donutilo přibrzdit?

27. únor 2024 26:57

Sama sobě jsem byla otrokyní i otrokářkou. V byznysu mi chyběly emoce. Zrcadlo Lenky Papadakisové

Podnikatelka, mentorka a podporovatelka ženského podnikání Lenka Papadakisová je součástí širšího podnikatelského hnutí, které se snaží přinést do byznysu více altruismu. V rámci svého projektu Moudré podnikání žen se snažila podpořit ženy, aby se do tvrdého mužského byznysového prostředí nebály vnést ženskou harmonii a empatii. Co ji pohánělo, když v 90. letech jako podnikatelka začínala? Proč je pro ni důležitá sounáležitost? A co pro ni znamená filantropie?

20. únor 2024 24:46

Normální je věci nevyhazovat, ale dát je lidem, kteří je potřebují. Zrcadlo Dany Kalistové

Jejím snem bylo žít v Londýně nebo v Paříži. Bydlí ale v Českých Budějovicích, kde se narodila, zamilovala a založila jedno z prvních re-use center u nás Kabinet CB. V rámci projektu Housing First dokáže kompletně vybavit domácnost lidem, kteří dosud spali na kartonech. Jak zvládla Dana Kalistová vypětí během ukrajinské krize? Proč se stala ze dne na den součástí krizového štábu? A co pro ni znamená dávat lidem nový domov?

13. únor 2024 26:53

Web o vaření? Na začátku všeho byla mámina domácí pekárna. Zrcadlo filantropa Libora Hořeního

Už před dosažením plnoletosti dosáhl velkého úspěchu. Internetové stránky s recepty mu nakonec vynesly miliony. Pomohl rozběhnout dárcovskou platformu, aplikaci proti plýtvání jídlem nebo pojízdnou kavárnu, kde rozdával lidem šálek kávy za to, že udělají dobrý skutek. V poslední době se našel v pomáhání dalším mladým podnikatelům. Co ho nasměrovalo k dobročinným projektům? A proč je podle něj důležitá podnikavost?

6. únor 2024 22:12

Táta tušil, že už se od výslechu nevrátím... Zrcadlo někdejší disidentky Anny Šabatové

Práva a spravedlnost ji zajímaly od dětství. V dobách minulého režimu patřila mezi významné české disidentky a spolupodílela se na založení Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Je držitelkou Ceny OSN za obranu lidských práv. Jak dokázala Anna Šabatová skloubit péči o tři děti s aktivitami Charty 77? A proč odešla v 90. letech do ústraní?

30. leden 2024 26:53

Chceme Česku pomoct stát se velmocí v poskytování dětské paliativní péče. Zrcadlo manželů Vlčkových

V začátcích společného života měli úplně jiné plány, a to nejlépe vyměnit život v Praze za udržitelné bydlení na venkově. Dnes jsou manželé Vlčkovi po více než pětadvaceti letech manželství významnými českými filantropy. Část svého jmění se před lety rozhodli vložit do Nadace rodiny Vlčkových a podporovat paliativní péči o děti. V současnosti se snaží vybudovat první hospic pro vážně nemocné děti u nás. Jaké byly prvopočátky jejich snažení?

23. leden 2024 21:59

Když něco pochopím, mám chuť se o to podělit. Zrcadlo lektora nenásilné komunikace Ondráše Přibyly

Jeho posláním je stavění mostů – a to jak mezi vědci a laiky, tak i obecně mezi lidmi navzájem. Mezi vysokoškolskými studenty je oblíbeným učitelem teoretické fyziky a matematiky. Pro lidi, kteří přemýšlejí, jak pečovat o respektující vztahy, je inspirativním lektorem a popularizátorem nenásilné komunikace. Mnohé oslovuje i díky oceňované platformě Fakta o klimatu. Jakých faulů se v každodenní komunikaci dopouštíme? Čím Ondráše Přibylu tolik nadchl svět přírodních věd?