Tyjátr
15. srpen 2016

Poslechněte si podcast: Tyjátr: Rekonstrukcí Nové synagogy v Žilině vzniká další...

Občanské sdružení Truc sphérique, které pečuje o kulturní centrum Stanica Žilina-Záriečie a pořádá festival alternativního divadla Kiosk, se před několika lety pustilo do daleko nákladnějšího a co do měřítka ohromnějšího projektu. Ve spolupráci s žilinskou židovskou obcí opravuje architektonicky unikátní funkcionalistickou synagogu a adaptuje ji pro kulturní účely.
04:17

Tyjátr

Vydává: Český rozhlas
Tyjátr je pravidelná rubrika na Radiu Wave věnovaná divadlu. Každé pondělí v 16:20 uslyšíte novinky ze zákulisí divadelních scén, pozvánky na aktuální premiéry a další tipy, kam se za divadlem vypravit. Nebudou chybět ani krátké rozhovory s herci nebo tvůrci jednotlivých představení.
Web

11. prosinec 2017 03:38

Tyjátr: Corrupt Tour znovuobjevila mikrokosmos malostranských zákoutí

Předvánoční období není úplně obvyklým časem, kdy se připravuje pouliční nebo exteriérové divadlo. Organizace Corrupt Tour se ale přesto vydala na procházku uličkami zimní Prahy. Účastníky site specific přivedla na místa, která turistickým běsněním ztratila svůj obsah, a znovu objevuje jejich ztracenou paměť.
4. prosinec 2017 03:22

Tyjátr: Pravdy se nedovoláš. Pařízek v Hannoveru rovná křivdy státní bezpečnosti

Jak se vyrovnat s nedávnou minulostí a nezbláznit se z jejích paradoxů, si v další divadelní analýze vytyčil režisér Dušan David Pařízek. Po úspěšné Směšné temnotě z Vídně si dramaturgie Pražského divadelního festivalu německého jazyka pozvala jeho inscenaci z Hannoveru Moc a vzdor. Režisér otevírá příznačný problém pro země, které prošly v roce 1989 politickou transformací, a přesto v nich agenti tajných služeb spoluutváří nový establishment.
27. listopad 2017 03:26

Tyjátr: Zlínské divoké tympány. Kabaret s Ovčáčkem hladí politiku po srsti i po druhé

Reprízy původně jednorázového politického kabaretu Ovčáček čtveráček Městského divadla Zlín se rychle vyprodávaly a inscenace vstoupila do širšího povědomí díky únorovému přenosu v kině. Tým kolem Petra Michálka koncept zopakoval i v pokračování Ovčáček miláček, včetně následného uvedení v kině. Kromě prezidentova mluvčího rozšířili kritický záběr o květnovou vládní krizi, výsledky voleb, Kajínkovo propuštění i prasečí mor, který od letošního června trápí zlínské myslivce.
20. listopad 2017 03:29

Tyjátr: Krobotova ambiciózní Honey na Jatkách skončila jako sentimentální besídka

Spojení Dejvického divadla s Cirkem La Putyka bylo jedním z nejočekávanějších českých divadelních experimentů poslední doby. Ze spolupráce nového cirkusu a tzv. hereckého divadla bohužel vzešla sentimentální besídka, ve které inscenátoři mrhají potenciálem i schopnostmi obou týmů.
30. říjen 2017 03:34

Tyjátr: V roce Olivera Frljiće. Varšavské Prokletí sesílá na pokrytce hromy blesky

Inscenace Prokletí varšavského divadla Teatr Powszechny doma v Polsku způsobila obrovský skandál. Strhla se kolem ní mediální mela, před divadlem pravidelně protestují nacionalisté a probíhají protestní modlitby. Organizátorům festivalu Palm Off Fest se podařilo Prokletí přivézt také do Prahy. Namísto vulgární podívané, jak inscenaci nazývají její konzervativní oponenti, se v Divadle pod Palmovkou odehrála promyšlená úvaha, jak v současnosti přemýšlet o politickém divadle.
23. říjen 2017 03:06

Tyjátr: Nový environmentální cirkus. Na Jatkách78 předpověděli ekologickou katastrofu

Kdyby vystoupil Mad Max jako frontman Rammstein na koncertě, mohl by to být klidně výjev z produkce švédské novocirkusové skupiny Burnt Out Punks. Šlehající plameny, pláty rezavého kovu, řízná hudba i odkazy na sci-fi jsou součástí jejich postapokalyptických světů. Na pražských Jatkách78 odehráli světovou premiéru své dystopické show Smoke Screens. Překvapivě si vystačili s minimem pyrotechnických efektů a sled cirkusových disciplín povýšili na kosmickou romanci o konci světa.
16. říjen 2017 04:00

Tyjátr: Penny Arcade bojuje s odhodláním sadistického skřítka s gentrifikací

Sedmašedesátiletá performerka Penny Arcade se pohybovala ve společnosti Patty Smith, Lou Reeda, Andy Warhola a dalších osobností amerického undergroundu. Zkušenosti z newyorského klubového prostředí i podivínských večírků zúročila ve svých inscenacích i ve stand-upu Longing Lasts Longer, prezentovaném na festivalu 4+4 dny v pohybu. Skrze historky z drogových a sexuálních excesů se vyrovnává s proměnami světa, ve kterém tvoří. Nostalgie je pro ni falešná, nic nebylo perfektní ani dekády nazpátek.
9. říjen 2017 03:24

Tyjátr: Castellucci pokryl Prahu blyštivým sametem bez obsahu

Díky festivalu Pražské křižovatky se na české jeviště po několika letech opět vrátil italský skandalista Romeo Castellucci. Projekt Democracy in America, který nazkoušel se svou divadelní společností Socìetas Raffaelo Sanzio byl oproti jeho dřívějším pobuřujícím inscenacím překvapivě krotký. A trochu prázdný.
2. říjen 2017 03:24

Tyjátr: Náměsíčníci z HaDivadla roztaví všechna srdce ze zlata

Inscenace Náměsíčníci (imitace a tušení) je jedním z projektů uměleckého šéfa brněnského HaDivadla Ivana Buraje, který se adaptací dramatické nebo literární klasiky vyslovuje ke krizi modernity, úpadku lidské důstojnosti i konci světa hojnosti. Tým za Náměsíčníky získal i cenu ze projekt roku festivalu ...příští vlna/next wave..., kde byl v Praze uveden.
18. září 2017 03:37

Tyjátr: Obrazy starého světa. Bláznovy zápisky vtáhly do Plzně geniální retro

Budapešťské Divadlo Josefa Katony patří k evropským špičkám a Viktor Bodó k výrazným osobnostem světového divadla. Dramaturgie Mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni ho opět pozvala, a to s inscenací Bláznovy zápisky. Maďarský experimentátor se překvapivě rozhodl pro výběr klasického textu i přiznaně konzervativní zpracování. Upozadil divoké efekty typické pro jeho tvorbu a veškerou pozornost koncentroval na herce Tamáse Keresztese, představitele vyšinutého úředníka Popriščina, který herecky v mnohém překonával české kolegy.