Ucho
19. říjen 2020

Poslechněte si podcast: Twitter zablokoval zprávu New York Postu. Její šíření tím nezastavil a všechny proti sobě poštval

Americký bulvární deník New York Post minulý týden zveřejnil třaskavou zprávu týkající se prezidentského kandidáta demokratů Joea Bidena a jeho syna. Tedy – ona by možná ani tak třaskavá nebyla, kdyby se sítě Twitter a Facebook nerozhodly zamezit jejímu šíření. Kauza vyostřila už předtím probíhající debatu o tom, co si technologičtí giganti mohou a nemohou dovolit.

04:06

Ucho

Vydává: Český rozhlas

Komentáře Matěje Schneidera z pomezí politiky a nových technologií.

Web

24. listopad 2020 03:06

Prohra pro pracující v gig economy. Kalifornie si odhlasovala, že řidiči Uberu nejsou zaměstnanci

Ve Spojených státech proběhly volby. Většina mediální pozornosti byla pochopitelně soustředěna na osud Donalda Trumpa. V menší míře pak na poměry sil v Kongresu. Kromě toho ale jednotlivé státy tradičně pořádaly referenda o nejrůznějších návrzích. Zatímco americká levice může slavit třeba prosazení 15dolarové minimální mzdy na Floridě, jedno kalifornské referendum pro ni skončilo fiaskem – zrovna to spjaté s technologickými firmami.

2. listopad 2020 03:02

Bude se opakovat rok 2016? Za nezabezpečenost voleb si Američané mohou do velké míry sami

Spojené státy nemají jeden volební systém, ale mají jich padesát – tohle souvětí bylo za posledních několik let zopakováno tolikrát, že budete marně dohledávat, kdo ho řekl jako první. A nejhorší je, že co se týče zabezpečení integrity voleb, je jeden z těchto systémů horší než druhý. Hrozí, že povolební Spojené státy opět zaplaví tvrzení, že jejich prezidentské volby rozhodl zásah cizí mocnosti?

27. říjen 2020 03:28

Padla kosa na kámen. Na Silicon Valley si své antimonopolní drápy brousí hned tři americké instituce

„Spojené státy versus Google jsou nejvlastenečtější slova, která jsem slyšel za hodně dlouhou dobu,“ tweetoval americký republikánský senátor Josh Hawley minulý týden. Reagoval tak na antimonopolní žalobu ministerstva spravedlnosti, která obviňuje Google ze zneužívání svého dominantního postavení. Senátor Hawley má rozhodně pravdu, že tu dlouho nic takového nebylo. Žaloba na Google je přitom jen střípek.

18. září 2020 03:53

Odvolací soud dal za pravdu Snowdenovi. Dá mu teď Trump milost?

Americký odvolací soud rozhodl, že sledovací program agentury NSA, který byl rozkryt díky leaku Edwarda Snowdena, byl protizákonný. Po více než sedmi letech je to symbolické, ale nikoliv nepodstatné rozhodnutí.

26. srpen 2020 04:06

Bída streamovacích služeb spočívá v tom, že se chovají přesně jako ostatní technologičtí giganti

„Nelze vydávat hudbu jednou za tři nebo čtyři roky a očekávat, že to bude stačit. Ti umělci, kterým se dnes daří, si uvědomují, že vše závisí na tom, aby svoje fanoušky neustále zapojovali. Musíte vynaložit úsilí vytvořit příběh okolo svého alba a vést nepřetržitý dialog se svými fanoušky,“ řekl před nedávnem šéf streamovací služby Spotify Daniel Ek pro web Music Ally. Ze stran hudebníků se setkal s nevraživou reakcí a není se čemu divit.

10. srpen 2020 03:41

Americký Kongres se probral. Začíná jít tvrdě po Silicon Valley?

Z vypovídání před americkým Kongresem se v posledních letech už pro hlavy největších technologických firem stává trochu tradice. Kdo by mohl zapomenout na šéfa Facebooku Marka Zuckerberga a jeho odpověď „senátore, prodáváme reklamu!“, kterou oblažil republikána Orrina Hatche před dvěma lety. Tentokrát před Kongresem vypovídali hned čtyři šéfové a byl to průlom.

30. červenec 2020 03:42

Zakážou v USA TikTok? Indie už to udělala. Je to vůbec dobrý nápad?

Ve Spojených státech nabírá na obrátkách debata ohledně palčivé otázky: má země zakročit proti čím dál populárnější službě TikTok, která je přitom provozována čínskou firmou? Šéf štábu Donalda Trumpa Mark Meadows nedávno řekl médiím, že administrativa proti službě chystá v horizontu následujících týdnů zatím blíže nespecifikované kroky. Je případný zákaz služby dobrý nápad?

21. červenec 2020 03:39

Hack prominentních uživatelů Twitteru ukázal, jak naše komunikace spoléhá na vetché digitální sítě

Twitter minulý týden zachvátil asi nejviditelnější hack, který tato sociální síť pamatuje. Řadový uživatel si mohl povšimnout toho, že tzv. ověřené účty – takové ty s modrým odznáčkem vedle svého jména, které většinou patří vlivným osobnostem – nemohou tweetovat. To pochopitelně vyvolalo velký posměch. Taková už je kultura Twitteru… Kdo by si nechal ujít příležitost kopnout si do někoho výše postaveného? Za celým cirkusem ale leží obrovský hack týkající se kryptoměn.

8. červenec 2020 03:25

Zastánci svobody slova a tisku, kde jste, když jde o Juliana Assange?

Juliana Assange v rámci své snahy o jeho vydání z Velké Británie, kde je od loňského roku vězněn.