Vaříme s Habadějem
2. listopad 2022

Poslechněte si podcast: Tvarohové knedlíky máme spojené s jahodami a začátkem léta. Ale skvělé jsou i s podzimními jablky

Česká kuchyně nabízí nejrůznější typy knedlíků, letní variantou jsou sladké knedlíky plněné nebo polévané ovocem. První psaný recept na ovocné knedlíky na českém území pochází ze 17. století. Tehdy se připravovaly smažením a byly plněné švestkami.

22:06

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před třemi dny 20:44

Zapečené mleté maso s bramborami jako rychlý oběd nebo skvělá večeře. Recept je úplně jednoduchý

Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Mleté maso zapečené s bramborami vám určitě přijde k chuti. Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.

Před týdnem 20:13

Za trhanec s jablky si určitě ostudu netrhnete. Naopak, všichni jedlíci vám vyseknou velkou poklonu

Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.

Před 2 týdny 20:42

Udělejte si skvělé bezmasé placičky z červené čočky. Ta prý přináší do domácnosti štěstí i peníze

Máme pro vás tip na úžasný bezmasý pokrm. Tentokrát to bude především o červené čočce. Bohatá je na železo, selen, zinek i vitamín B6. A samozřejmě také na tolik potřebnou vlákninu. Zajímavostí je, že není nadýmavá a rychle se vstřebává.

Před 3 týdny 18:16

Kotlety pečené na kysaném zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

22. únor 2023 20:52

Kuřecí játra s chorizem. Připravte si skvělé jídlo kombinující dvě výjimečné a nezaměnitelné chutě

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

15. únor 2023 25:24

Pečený pstruh se slaninou a rozmarýnem. Noblesní ryba české kuchyně má velmi jemné a chutné maso

Velké plus této unikátní ryby je její poměrně snadná dostupnost v čerstvém stavu, nekomplikovaná příprava a chutné jemné maso. Pstruh je noblesní ryba. Komu vadí pohled rybích očí z talíře, ten nebude potěšen, ale nikdy nepodáváme pstruhy bez hlavy a nesekáme jim ploutvičky. Ryba má přijít před hosta celá.

8. únor 2023 22:08

Kuřecí stehna na pivu se žampióny a domácí bramborové noky. Zážitek, na který se rozhodně nezapomíná

Kuře - to je klasika. Buď smažené kuřecí řízky nebo pečené naprosto klasicky, s pěkně křupavou kůžičkou. Kombinace s domácími bramborovými noky dodá tomuto pokrmu lahodnost.

1. únor 2023 22:10

Mleté maso s rýží a rajčaty aneb vaření v jedné pánvi vás určitě hned tak bavit nepřestane

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

25. leden 2023 20:48

Zapečené brambory vás na talíři nikdy nezklamou. Udělejte si je se sušenými rajčaty a kuřecím masem

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

18. leden 2023 20:03

Hustá fazolová polévka je skvělá do zimy a plískanic. Zahřeje vás a dodá potřebnou sílu i energii

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, dýňová, rajčatová, čočková a třeba i fazolová.