Diagnóza F
8. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Transgender a duševní zdraví: Školní prostředí může tranzici usnadnit, ale i zkomplikovat

Donedávna byla transgender pohlavní identita zařazena mezi psychiatrické diagnózy. O tom, jaký vliv má na duševní zdraví a jak může celý příběh mladého transgender jedince usnadnit nebo naopak zkomplikovat školní prostředí, mluví v Diagnóze F výzkumnice a psychoterapeutka Pavla Doležalová.

22:18

Diagnóza F

Vydává: Český rozhlas

Nejen o duševních nemocech s psychology, psychiatry a psychoterapeuty.

Web

31. leden 2024 24:02

Závislost na alkoholu vyměnil za závislost na práci, ta ho dovedla zpátky k pití

Toho, že má Radek problémy s alkoholem a drogami, si všímalo častěji jeho okolí než on sám. Když po devíti letech závislosti absolvoval léčbu a začal abstinovat, zdálo se, že tím příběh končí. On ale jen vyměnil závislost na alkoholu za závislost na práci a ta ho po pár letech dovedla zpátky k pití.

8. září 2023 27:17

V Česku přibylo sebevražd. Blízcí zemřelých se potýkají s pocity viny, viní je často i okolí

Ačkoliv počet sebevražd v Česku v posledních letech klesal, loni se množství lidí, kteří se rozhodli ukončit svůj život, opět zvýšil. O život se připravilo více než 1300 lidí, z toho tisícovka z nich jsou muži.

25. srpen 2023 42:34

Máme doma alkoholika. Výtvarnice popisuje 12 let trvající problémy s pitím u blízkého člověka

Když má někdo potíže s alkoholem, zpravidla si toho jeho okolí všimne dřív než on sám. Někdy se mu snaží opakovaně pomáhat, někdy patologický vzorec nevědomky udržuje. Mnohdy na něj ale důsledky nadměrné konzumace alkoholu dopadají řadu let.

11. srpen 2023 29:11

„Pozor, je to cigán, víš, jací jsou.“ Vychovatel upozorňuje na nevhodné zacházení s dětmi v ústavech

Do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (například Klokánků) se dostanou děti často v situaci, kdy se o ně rodiče nemůžou starat, nedělají to nebo je nějak ohrožují či jim ubližují. Ale není to žádný tábor. Děti jsou prostě přestěhované na místo, které si nevybraly, ve stavu, kdy jim není dobře a mají začít žít s lidmi, které vůbec neznají.

4. srpen 2023 43:49

Příroda může do terapie přinést témata přesahu, smysluplnosti i konečnosti, říká psycholog

Když Sigmund Freud začínal s psychoanalýzou, měla podobu dvanácti procházek ulicemi Vídně. Časem se terapeuti zavřeli se svými klienty, křesílky a pohovkami mezi čtyři zdi. V posledních letech opět objevují, co může do terapie přinést otevřené prostranství a příroda.

31. červenec 2023 25:42

K truchlení patří pocity viny, naštvání ale i smích, říká psycholožka

Smrt patří k životu, když se s ní ale setkáme, zasáhne nás často nepřipravené. Zatímco dříve bylo běžné, že lidé po ztrátě svého blízkého nějaký čas „drželi smutek“, dnes se setkáváme spíš s nastavením „ať už to je rychle za námi“.

14. červenec 2023 37:21

Pomáhá mi pytlík a skákání, popisuje kadeřník Michal Zapoměl, jak zvládá panické ataky

S prvními panickými atakami se Michal potýkal ve dvaceti letech. Nějaký čas se objevovaly denně, několikrát ho odvezla sanitka. Když změnil životní styl, paniky ustoupily. Ta poslední se mu přihodila skoro po dvou letech. Reakce zaskočeného okolí ho přiměla k rozhodnutí mluvit o svých potížích veřejně.

23. červen 2023 34:24

Káva se vaří ve dvě, poslední cigareta je v devět. Pravidla na psychiatrii mohou vést ke konfliktům

Když se mluví o hospitalizacích na psychiatrii, mnohdy není nouze o historky, které končí použitím omezovacích prostředků a (nebo) nedobrovolným umístěním na uzavřené oddělení. Řadě těchto situací by šlo pravděpodobně předejít. Možnostem a limitům aplikace takzvaných deeskalačních technik jsme se věnovali v dalším vydání podcastu Diagnóza F.

16. červen 2023 36:31

Lidem s duševním onemocněním pomáhá převzetí zodpovědnosti za úzdravu, říká ředitel Fokusu Praha

Lidé s duševním onemocněním se potýkají s řadou psychologických fenoménů, které jim mnohdy velmi znesnadňují život. Ve stávajícím systému služeb, které jim mohou pomáhat, je nově i takzvaný Dům zotavení (Recovery House).

9. červen 2023 30:43

Na swingers party jsem se chodila trestat sexem, popisuje v dětství zneužívaná Zuzana

Zuzana S. zažila v dětství sexuální zneužívání otčímem, matkou i dětský pornoprůmysl. O svém životě napsala knihu Hra na pavoučka a v roce 2021 byla hostem speciálu Diagnózy F. Letos jí vyšla druhá kniha Pavučina minulosti, ve které popisuje své postupné zotavování z prožitých traumat.