Speciál
11. květen 2023

Poslechněte si podcast: „To, čeho jsme se obávali,“ nesouhlasí Havlíček. „Peníze na důchody by se našly,“ dodává Radim Fiala

Místopředseda hnutí ANO a Poslanecké sněmovny Karel Havlíček a místopředseda SPD Radim Fiala.

05:54

Speciál

Vydává: Český rozhlas

Speciální vysílání věnované aktuálnímu dění v politice, byznysu i společnosti.

Web

Před týdnem 01:19:00

Okupace–kolonizace. O paralelách mezi německou okupací v březnu 1939 a současným děním

Pokud bychom měli vybrat nejtemnější dny naší historie, 15. březen 1939 mezi nimi bude mít čestné místo. Vyhlášení protektorátu Čechy a Morava vnímáme jako náhlý dějinný zlom, nacistické Německo se ovšem na převzetí moci a začátek okupace systematicky připravovalo. Čtvrté Názorové fórum pořádané Památníkem ticha se opět zaměří na méně připomínané vrstvy známých událostí, které ale mohou být důležitým mementem i pro současnost.

Před 3 týdny 26:10

Společné vysílání Radiožurnálu a ČRoPlus k výsledkům sociologického výzkumu Rozděleni Evropou

Moderuje Jan Pokorný

29. leden 2024 55:12

Rozhovor s prezidentem Petrem Pavlem

Moderuje Jan Pokorný.

24. leden 2024 09:32

Rozhodnutí Ústavního soudu komentují Petr Hartman a Jana Klímová

Ústavní soud v Brně zamítl návrh hnutí ANO na zrušení zkrácené valorizace penzí. Opoziční poslanci v ústavní stížnosti vládě vyčítali především neakceptovatelnou zpětnou účinnost schválených zákonů. Ústavní soud se návrhem zabýval již před dvěma týdny při veřejném jednání, prvním po pěti letech.

24. leden 2024 19:28

Odůvodnění verdiktu Ústavního soudu

Ústavní soud v Brně zamítl návrh hnutí ANO na zrušení zkrácené valorizace penzí. Opoziční poslanci v ústavní stížnosti vládě vyčítali především neakceptovatelnou zpětnou účinnost schválených zákonů. Ústavní soud se návrhem zabýval již před dvěma týdny při veřejném jednání, prvním po pěti letech.

1. leden 2024 12:43

Poslechněte si první novoroční projev prezidenta Petra Pavla

Prezident Petr Pavel vystoupil s prvním novoročním projevem ve funkci prezidenta. Zmínil ekonomické výzvy Česka, zhodnotil stav domácí politiky a připomněl 20., respektive 25. výročí přistoupení k EU a NATO. Poslechněte si ho v audiozáznamu.

29. prosinec 2023 54:03

Rok 2023 v Česku: Nový prezident i brutální útok na univerzitě

Nová hlava státu, schválení změn daňového systému, novinky v důchodech i důsledky dvou válečných konfliktů. Česko má za sebou další rok nabitý událostmi, které proměnily – anebo ještě promění – život v zemi.

28. prosinec 2023 54:00

Rok 2023 ve vědě: Od exoplanety na Pražský hrad

Vesmírný teleskop Jamese Webba v lednu objevil svou první exoplanetu – planetu, která obíhá kolem jiné hvězdy než Slunce. Evropská kosmická agentura zveřejnila nový snímek hvězdokupy NGC 346 – mladá otevřená hvězdokupa s přidruženou mlhovinou, která se nachází v Malém Magellanově oblaku (SMC) v souhvězdí Tukana na jižní obloze. Je to jedno z nejdynamičtějších oblastí zrodu hvězd v blízkých galaxiích.

27. prosinec 2023 55:48

Rok 2023 investigativních reportérů

Ezoterické blouznění, naprostá oddanost vůdci a rituály, při kterých šlo o život. Fungování sekty, kde její členové slepě poslouchali nesmyslné příkazy samozvaného léčitele, letos odhalili reportéři investigativního týmu Českého rozhlasu. Tuto a další výrazné kauzy uplynulého roku popisujeme v bilančním pořadu, kterým provází Jan Bumba.

26. prosinec 2023 53:22

Rok 2023 v ekonomice. Vysoká inflace, zdražování a klesající tržby maloobchodníků

Česko a jeho ekonomika má za sebou jeden z nejsložitějších roků a odpovídá tomu i naše možná blbá nálada. Přestože nám mzdy v průměru rostly slušným tempem kolem sedmi procent, daleko vyšší inflace způsobila, že v reálu si koupíme za naše mzdy a platy méně. Zdražování ukrajuje nejen z našich příjmů, ale i úspor, a tak není divu, že klesají tržby maloobchodníků. Český průmysl, na který se dlouhodobě spoléháme, prochází krizí poptávky a jen ta odložená zachránila jeho bilanci.