Poklady minulosti
20. březen 2022

Poslechněte si podcast: Tento model krovu sloužil jako vstupenka do tesařského cechu

Jako mistrovská zkouška při vstupu do cechu tesařů na konci 18. století sloužil model krovu střechy komplikovaného tvaru, který můžete dodnes obdivovat v Plasích na severu Plzeňska.

03:29

Poklady minulosti

Vydává: Český rozhlas

Exponáty nebo chcete-li sbírkové předměty a další historicky významné cennosti…  v muzeích, galeriích, ale i na hradech či zámcích kolem některých z nich často projdeme bez povšimnutí či většího zájmu. Jaký je ale příběh těchto předmětů a čím jsou tak unikátní, že stojí za vystavení? Ty nejzajímavější podrobnosti se při běžné prohlídce dozvíme jen málokdy.

Web

5. květen 2023 03:07

Tahle tarasnice z 16. století kdysi možná ohlašovala poledne

V hlavní budově Západočeského muzea v Plzni se nachází městská zbrojnice, kde si návštěvníci prohlédnou nejrůznější exponáty. Jedním z nich je i menší dělo zvané tarasnice.

1. květen 2023 02:33

Socha připomíná lidské pozadí. Má nás však přivést k zamyšlení

Pískovcová socha s názvem Garino je k vidění v sochařském parku Galerie Klatovy/Klenová. Jedná se o dílo umělce Maria Kotrby z roku 2002. Jde o klečící postavu člověka, kde lze na první dobrou spatřit lidské pozadí. Význam sochy je ale mnohem hlubší.

12. duben 2023 03:54

Řehtání, hrkání, klepání, chřístání. Ať tak či onak, blovická řehtačka je jen na dívání

V Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích jsou k vidění exponáty nejrůznějšího druhu. K těm, které si zde návštěvníci mohou vlastnoručně vyzkoušet, patří například řehtačky. Ale pozor, jen menší novodobé kopie! Původní rozměrná řehtačka, která je zde vystavena, by se při častějším užívání mohla rozpadnout – aby také ne, je stará přibližně 100 let.

24. březen 2023 02:53

V této kolébce lehával jako desáté dítě svých rodičů československý prezident

  1. československý prezident Edvard Beneš je úzce spjat s městem Kožlany na severním Plzeňsku. Nejen, že se tady narodil, ale navštěvoval zde i školu, která v minulosti sídlila v budově dnešního městského muzea. Právě v tomto muzeu je k vidění hned několik exponátů, které s prezidentem souvisejí.
15. březen 2023 01:55

Muzeum žehlení a praní v Bečově ukrývá přes tisíc exponátů. Najdete mezi nimi i mýdlo dcery Masaryka

S naším seriálem Poklady minulosti jsme se vydali do muzea žehlení a praní. Najdete ho v Bečově nad Teplou na Karlovarsku. Vystaveno je v něm více než 1000 exponátů.

10. březen 2023 02:48

Ebenový strop zámku byl skryt nad dvěma falešnými stropy

Na zámku ve Spáleném Poříčí si můžete během prohlídky s pracovnicí tamního infocentra všimnout mnoha zajímavých věcí. Jednou z nich bude zřejmě i půvabný dřevěný strop ve velkém sále.

25. únor 2023 02:59

Rtuť zkracovala výrobcům zrcadel život a způsobovala jim psychické problémy

Zrcadlo dnes není nijak zvlášť vzácným artiklem. Každý má zrcadlo, nebo spíše zrcadla, doma a bere je jako běžnou součást domácnosti. Na jedné z poboček Muzea Šumavy v Železné Rudě mají ale přeci jen jedno speciální.

11. únor 2023 02:58

Odvážíte se pohlédnout na mnicha bez tváře? Dle pověsti má chránit Kladruby

Regionální muzeum Kladrubska stojí na náměstí Republiky hned vedle kostela sv. Jakuba v Kladrubech. Exponátů tady najdete jistě dost. V poslední době přibyl i jeden, řekněme, tak trochu strašidelný.

6. únor 2023 02:29

Kostel svaté Anny v Božím Daru se pyšní nejen unikátním stropem

Další díl seriálu Poklady minulosti nám představil barokní klenbu neboli českou placku v kostele svaté Anny v Božím Daru na Karlovarsku.

20. leden 2023 03:24

Vzkaz vyhodila z vlaku během transportu. Moták přeživší holocaustu je k vidění v rokycanském muzeu

V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, které spadá pod Západočeské muzeum v Plzni, mají mnoho zajímavých exponátů. Jeden z nich do seriálu Poklady minulosti vybral pracovník Západočeského muzea Petr Brož.