Téma Plus
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Jak se osidlovalo pohraničí: Lidí přišlo málo, problémy trvají

Už pár let poté, co se v pohraničních oblastech Čech odehrála výměna obyvatel, bylo jasné, že se tato ohromná demograficko-sociální akce neobešla bez potíží. A to nikoli malých. „Nebylo možno lidi vybírat. Osidlovalo se s těmi, kteří se přihlásili a kteří přišli,“ naznačil nesnáze prezident Antonín Zápotocký v roce 1957 na slavnostní akci k výročí bitvy u Tachova.

53:56

Téma Plus

Vydává: Český rozhlas

Zajímavé události i osobnosti pohledem odborníků i dobových dokumentů

Web

Před týdnem 53:47

Němce v Sudetech nahradili gastarbeiteři, pak Češi z ciziny

První rok po válce přišlo osidlovat pohraničí opravdu velké množství lidí z vnitrozemí. Přesto se brzy ukázalo, že ani s Maďary, kteří byli do pohraničí odsouváni ze Slovenska, jich není tolik, aby zvládli zajistit chod zemědělství a průmyslu. Ani zamýšlená modernizace a racionalizace práce, která podle původních předpokladů měla nahradit pracovní síly ztracené odsunem, nevyšla.

Před 2 týdny 55:24

Německou půdu obsadili Češi, z majitelů byli bezmála otroci

Vyčistit zemi od odvěkých nepřátel a udělat z Československa zemi jen se slovanským obyvatelstvem! To žádaly téměř všechny parlamentní strany poválečné Československé republiky. Myslely tím nucené vysídlení německé a v případě Slovenska také maďarské menšiny a osídlení takto uvolněných oblastí Čechy a Slováky. A právě o osidlování českého pohraničí po odchodu Němců je třídílný seriál pořadu Téma Plus.

Před 3 týdny 53:33

Punk a metal místo nekonfliktních popíkářů. Fenoménem devadesátých let byly hudební kluby

Bunkr, Mersey, Rock Hill, Pod lampou, Hudební bazar, Banán, Roxy, Tukan – to je jen několik málo z velkého množství hudebních klubů, které u nás fungovaly v 90. letech. Patřily k fenoménům tohoto neobyčejného desetiletí.

31. srpen 2024 53:52

Tanky proti slovům a odvaze. Proč byl týden mezi okupací a moskevským protokolem tak výjimečný

Srpen 1968, sovětské tanky doprovázené absurdně neostalinskou propagandou. A proti nim nečekaně silná občanská společnost. Silná také proto, že komunistické vedení bylo zčásti internováno, zčásti paralyzováno. Neopakovatelnou atmosféru prvního pookupačního týdne připomíná Pavel Hlavatý.

24. srpen 2024 53:37

Jak prožívali 21. srpen 1968 cizinci v Čechách - a Češi v cizině?

Po tom pátrala Naďa Reviláková.

17. srpen 2024 53:39

Dovolená okořeněná válkou? Jak vnímali cizinci v Československu a Češi v cizině události roku 1968

Přepadení Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 nezasáhlo jen jeho obyvatele, ale i tisíce návštěvníků z ciziny. Neméně bylo i Čechů v zahraničí, kteří využívali politické uvolnění třeba k odpočinku u moře v Jugoslávii. Netradiční pohled na srpnovou okupaci nabídne pořad Téma Plus.

10. srpen 2024 53:30

Kněz a vědec Alois Musil, přítel Arabů

Tak mimořádně rozsáhlé, stejně tak jako významné, dílo po sobě zanechalo jen málo českých spisovatelů a vědců. Alois Musil patří mezi ně. Přesto však je jeho jméno veřejnosti stále skoro neznámé. Rodák z moravského Rychtářova byl cestovatelem, etnografem, kartografem, orientalistou a také katolickým knězem.

3. srpen 2024 54:35

Kde bylo největší bojové nasazení Čechoslováků po druhé světové válce? Přece ve Vietnamu

Někdy se jí také říká třicetiletá válka 20. století. Válka ve Vietnamu je pro nás spojená hlavně se zapojením USA a vlnou odporu mezi americkou veřejností, včetně hnutím hippies, které proti americké účasti ve vietnamské válce protestovalo. Ve skutečnosti si za oněch 30 let Vietnam prošel několika krvavými válkami. A ve větší či menší míře v nich hrálo roli i Československo. Příslušníci našeho národa ve Vietnamu dokonce bojovali se zbraní v ruce.

27. červenec 2024 53:58

Demokracie nebo národní zájmy? Rok 1968 očima Slovenska

Slavilo se 50. výročí vzniku Československa. Slováci navíc oslavovali vznik federální republiky. Čechům to bylo jedno, nebo cítili lehké znechucení. Nové federální uspořádání státu bylo totiž to jediné, co se nakonec podařilo zachránit z reforem pražského jara. A nepřispěl nakonec způsob a okolnosti prosazení rovnosti Čechů a Slováků k pozdějšímu pádu Československa?