• Podcasty
  • Technické památky a zajímavosti
Technické památky a zajímavosti
25. březen 2023

Poslechněte si podcast: Harmoniky pro muzeum v Litovli jeho zakladatel sbíral po celý život

Nenápadné vilky, na rohu Javoříčské ulice nedaleko centra Litovle, by si běžný turista patrně ani nepovšimnul, pokud by na ní po mnoho let nelákal k návštěvě poutač upozorňující, že právě zde se nachází pozoruhodné muzeum harmonik. Kdo se zlákat nechá, patrně nevyjde z úžasu. Zakladatel muzea pan Jiří Sedláček věnoval harmonikám značnou část života a jeho sbírka je opravdu unikátní. Dnes už jeho sbírka sídlí v nových prostorách Záložny.

03:19

Technické památky a zajímavosti

Vydává: Český rozhlas

Vydejte se s námi za technickými památkami a zajímavostmi v Olomouckém kraji. 

Web

30. prosinec 2023 03:22

Hrádek Kunzov připomíná šlechtické sídlo. Jako letní byt si ho nechal postavit továrník z Hranic

Hrádek Kunzov se nachází ve stejnojmenné osadě, přibližně v polovině cesty mezi obcemi Hrabůvka a Radíkov v Olomouckém kraji. Stojí na okraji lesa, hned u silnice a působí poněkud zvláštně. Trochu navozuje iluzi, že je miniaturou šlechtického sídla. Objekt v romantickém stylu si na počátku 20. století nechal postavit hranický továrník Antonín Kunz.

23. prosinec 2023 03:10

Centrum Dřevohostic na Přerovsku zdobí unikátní a taky originální betlém. Čítá 24 figur

S myšlenkou pořídit do městyse Dřevohostice dřevěný betlém v životní velikosti přišel před lety tehdejší starosta Ladislav Sigmund. Původně mělo jít jen o salaš a svatou rodinu. Jenže místní stolaři si na tento úkol netroufali.

16. prosinec 2023 03:26

Tři letouny byly sestřeleny nad Libinou v největší letecké bitvě nad Moravou

Do konce války chybělo něco přes půl roku a nad střední Moravou se schylovalo k největší letecké bitvě nad naším územím. Bylo to v neděli, 17. prosince 1944, kdy se nad Libinou střetl bombardovací svaz s německými stíhačkami. Dva spojenecké Liberátory a jedna německá stíhačka se za několik okamžiků zřítili k zemi kousek od obce.

9. prosinec 2023 03:11

Dávno zrušená úzkorozchodná železnice láká k procházkám

Železnice přinesla do Nízkého Jeseníku prosperitu a pokrok v cestování. Stejné to bylo, když se na konci předminulého století slavnostně budovala lokálka z Moravského Berouna do Dvorců. Vydržela v provozu necelých čtyřicet let a ještě před válkou ji zase rozmontovali. Na výlet po jejich zbytcích se však dá vydat i nyní.

2. prosinec 2023 03:00

Přerovské kino Hvězda patřilo k nejmodernějším své doby. Mohl se využívat i jako protiatomový kryt

V Přerově za minulého režimu existovalo bezmála 170 krytů civilní obrany. Po Praze jich město mělo nejvíce v republice. Jeden z největších zůstal dodnes v nezměněné podobě v podzemí kina Hvězda. Dovnitř se ale dostal jen málokdo. Lidé, kteří měli na starosti provoz a taky pár zahraničních delegací.

25. listopad 2023 03:20

Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem představuje i největší pohřební kočár u nás

Kočár jako technický výtvor a ukázka řemeslného mistrovství našich předků. Tak přistupuje k exponátům svého muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem jeho zakladatel Václav Obr. Díky nadšení pro kočáry, zde vznikla největší expozice těchto vozidel od českých a moravských výrobců na světě.

18. listopad 2023 03:16

Údolí u Javorníku skrývá unikátní vápenku z počátku 19. století

Kraji pod Rychlebskými horami se odpradávna říká kraj žuly a mramoru. Stopy po těžbě a zpracování nerostů zde najdeme na každém kroku. Třeba při silnici z centra Javorníku směrem do Travné, kde se ani ne kilometr za posledními domy Javorníka skrývá nejstarší šachtová vápenka olomouckého kraje.

11. listopad 2023 03:43

Klapperothova manufaktura v Šumperku byla první výrobnou manšestru mimo Británii

Nejstarší manufaktura na výrobu manšestru mimo britské ostrovy vznikla v Šumperku. Její kořeny sahají až do 18. století a nese jméno původně vídeňského obchodníka Johanna Ernsta Klapperotha. Najdeme ji na okraji historického centra města dodnes.

4. listopad 2023 03:59

Speleoterapii pro děti pomohli vytvořit horníci z uzavřených Zlatohorských dolů

Zlaté Hory patří nejen k nejseverněji položeným městům Slezska, ale také k místům s prastarou hornickou tradicí a co se moc neví, také s tradicí lázeňskou. Ta je pravda o něco mladší, ovšem zatímco doly už jsou na Zlatohorsku uzavřené, pacienti sem za léčbou jezdí dál, a to mimochodem i do podzemí.

28. říjen 2023 03:25

Mezi pěchotními sruby z třicátých let na Staroměstsku najdeme i unikátní dvojčata

Staroměstská pevnostní oblast je méně známým úsekem se značnou částí částečně dokončených staveb pohraničního opevnění z konce třicátých let 20. století. Dva pozoruhodné objekty těžkého opevnění najdeme v těsné blízkosti Starého Města pod Sněžníkem, kde se o tato „bunkrová dvojčata“ starají členové Beton Bunker clubu Kronfelzov.