Domy s duší
21. únor 2021

Poslechněte si podcast: Tady měl obchod Antonín Radnitzer. Jeho rodina se nedožila konce války

Dům čp. 23 se nachází na západní straně Masarykova náměstí v Blovicích, hned vedle budovy spořitelny. Byl postaven v klasicistním stylu ve 2. čtvrtině 19. století a dnes je kulturní památkou. Na první pohled zaujme svým netypickým vzhledem, a to zejména z boku, kde lze pozorovat chybějící poschodí domu.

03:52

Domy s duší

Vydává: Český rozhlas

Co se asi skrývá pod fasádou a za zdmi různých, někdy na první pohled nenápadných domů? Kdyby tak domy mohly promluvit, to bychom se mnohdy asi divili.

Web

31. srpen 2021 03:37

Škola jako chrám? Na Mikulášském náměstí rozhodně

V Plzni na Mikulášském náměstí najdeme hned dvě gymnaziální budovy. V jedné se v současné době nachází Církevní gymnázium a ve druhé o něco mladší další gymnázium, které pochází z počátku 20. století.

24. srpen 2021 03:21

Nápis Bartelmus dodnes připomíná někdejší významnou plzeňskou firmu

Roku 1870 se z Brna do Plzně přestěhoval Eduard Bartelmus, český chemik, vynálezce a podnikatel německé národnosti. Již počátkem 30. let 19. století učinil objev zdravotně nezávadného smaltu, ideálního materiálu pro výrobu nádobí, které ve velkém vyráběl v Plzni na Slovanech.

5. srpen 2021 02:54

Typická česká chalupa. Místo, kde se vyráběl doubravecký flus

Bývalá flusárna v Plzni na Doubravce se nachází nedaleko zdejší konečné zastávky městské hromadné dopravy v ulici U Panského dvora. Jedná se o žlutou stavbu stojící u Hrádeckého potoka. Jak už název budovy napovídá, v minulosti se zde vyráběl flus, známý také jako salajka, potaš či uhličitan draselný.

24. červenec 2021 03:30

Voleves nebo Bolevec? Obojí je správně

Na Bolevecké návsi v Plzni-Bolevci najdeme krom přestavěných či alespoň částečně zachovalých usedlostí, staveb a božích muk jednu z mála národních kulturních památek na území města. Jedná se o statek nebo chcete-li selský dvůr U Matoušů s číslem popisným 1.

17. červenec 2021 02:17

Kousek Prahy uprostřed Plzně - domy na Slovanech

Přímo naproti multifunkční budově E-centra, takzvaného Éčka, na plzeňských Slovanech stojí v Guldenerově ulici dva neobvyklé obytné domy ze 70. let minulého století. Od jiných domů z té doby se odlišují už na první pohled.

6. červenec 2021 03:42

Málem propásl večeři s císařem! I to byl úspěšný plzeňský podnikatel

V Plzni na Slovanech se jen kousek od hlavního nádraží nachází jeden pozoruhodný areál. A proč je tak zajímavý? Právě zde měl v 19. století firmu jeden významný plzeňský podnikatel – Jan Cingroš (1841-1906).

27. červen 2021 03:47

Petrohrad i Sherwood aneb Okolí plzeňského Církevního gymnázia

Církevní gymnázium v Plzni stojí na Mikulášském náměstí na Slovanech, v části, které se obecně říká Petrohrad. Ačkoliv se nejedná o oficiální název, mezi obyvateli města je toto označení poměrně rozšířené.

14. červen 2021 03:20

Vzpomínáte si na věhlasné kino Eden? V Plzni to byl velký pojem

Kdo by ho neznal – kino Eden v Rejskově ulici v Plzni platilo ve své době za nejlepší kino s nejlepším ozvučením. Kino zde založil už v roce 1920 Spolek invalidů z 1. světové války, neslo tedy název Invalid, a to až do roku 1934.

2. červen 2021 03:22

Právě zde už přibližně 500 let proudí dějiny plzeňského pohostinství

Na rohu Riegrovy ulice a náměstí Republiky v Plzni stojí přímo naproti katedrále sv. Bartoloměje dnes již ikonická stavba, a to hotel Central. Budova pochází z konce 60. let 20. století, její předchůdkyně však na tom samém místě sloužila účelům pohostinství už stovky let předtím.

24. květen 2021 03:00

Zde jeden rok žil a nakonec i zemřel Jakub Auguston

V plzeňské Sedláčkově ulici, která se nachází zhruba mezi náměstím Republiky a Sady Pětatřicátníků, stojí mnoho různorodých domů. Jeden z nich ale přeci jen na první pohled mezi ostatní zástavbou vyčnívá. Řeč je o čísle popisném 29.