Svět ve 20 minutách
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Do přírody na předpis. Tisícům lidí to zmenšilo úzkosti

Anglický projekt Prescribing Nature, v překladu „příroda na předpis“, zkoumá, jak může pobyt v přírodě zlepšit duševní i fyzické zdraví pacientů. Britský deník Guardian popisuje budoucnost rozsáhlého projektu podporovaného britskou vládou.

23:32

Svět ve 20 minutách

Vydává: Český rozhlas

Na serverech celého světa hledáme témata, která unikají českému tisku.

Web

Včera 23:18

Proč Putin říká: Pokud přijde přání vyjednávat, neodmítneme?

Ruský prezident Vladimir Putin před nedávnem vyslovil nabídku k mírovému vyjednávání. Rakouský deník Der Standard píše, že vládce Kremlu vyřknul slova o míru ve strategicky správný čas pro Rusko. Putinův projev na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku byl podle rakouského listu poutavý. „Pokud přijde přání vyjednávat, neodmítneme,“ prohlásil kremelský lídr.

Před dvěma dny 22:49

Bulharští pohraničníci zastrašují uprchlíky i členy Frontexu

Příslušníci Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž, zkráceně Frontex, jsou zastrašováni svými bulharskými kolegy. Ti na ně údajně tlačí, aby nevypovídali o nepřípustném chování bulharských pohraničníků k migrantům, jehož jsou na podpůrných misích v tamním pohraničí opakovaně svědky. Píše o tom server Balkan Insight.

Před týdnem 23:28

Putinova popularita mírně klesla, stále mu věří většina Rusů

Státní ruská nadace pro veřejné mínění vydala průzkum, který ukázal, že v posledním měsíci je s postupem ruských úřadů nespokojených 28 procent respondentů. Je to o čtvrtinu víc než v průzkumu z 11. srpna. Tak vysokou nespokojenost Rusové nevyjádřili od ankety v listopadu 2022, kterou tatáž agentura provedla měsíc po velmi nepopulární částečné mobilizaci v Rusku, píše na svém webu americký neziskový Institut pro studium války (ISW).

Před 2 týdny 23:11

Patriarcha Kirill nařídil zvýšit počet polních kaplanů

Biskupové Ruské pravoslavné církve rozeslali v polovině srpna představeným chrámů a klášterním opatům nařízení, v němž povolávají do války s Ukrajinou kněze. Nejde zatím o masový ani nucený odvod, ale diecéze mají povinnost v co nejkratším termínu dodat celkem 250 dobrovolníků, píše na stránkách nezávislého ruského vydání Novaja gazeta komentátor církevního života Alexandr Soldatov.

Před 2 týdny 24:53

Politico: Jak blízko má levicová Wagenknechtová k AfD?

Při poslechu Sahry Wagenknechtové, německé ikony krajní levice, byste mohli nabýt dojmu, že největší hrozbou pro demokracii jsou „lifestyloví levičáci“, kteří si dávají latte do znovupoužitelných kelímků a nakupují bio zelí na berlínském farmářském trhu. Její rétoriky si před nedělními zemskými volbami ve východním Německu všímá zpravodajský server Politico.

Před 3 týdny 22:01

Slovenský prokurátor popisuje, proč ho postavili mimo službu

Není to dlouho, co slovenského prokurátora Michala Šúrka obvinili ze spolupachatelství ve věci zneužití pravomoci veřejného činitele a generální prokurátor Maroš Žilinka ho postavil mimo službu. „Obvinění mi doručili domů během dovolené,“ popisuje události posledních dní Šúrek, kterého zpovídala Monika Tódová ze slovenského Denníku N.

Před 3 týdny 22:17

Největší mokřad na světě zachvátil požár a může se opakovat

Největší tropický mokřad na světě, brazilský Pantanal, už v červnu zachvátily plameny. A oblast stále hoří i v druhé polovině srpna. Podmínky vhodné pro vznik požáru v této oblasti zesílila klimatická změna. Anglická mutace španělského listu El País s odkazem na novou studii píše, že pokud bude oteplování pokračovat, podobně rozsáhlý požár by mohl mokřad zasahovat pravidelně.

18. srpen 2024 22:19

Slováci se bouří. Na demonstracích požadují odvolání sporné šéfky kultury Šimkovičové

Slovenská ministryně kultury za Slovenskou národní stranu Martina Šimkovičová a její pravá ruka Lukáš Machala si v rozhovoru pro proruský konspirační web Infovojna postěžovali, že necítí dostatečnou podporu svých příznivců. Vzkázali jim, že mají „zvednout zadky a být Slovenkami a Slováky“.

17. srpen 2024 23:24

Nejrychlejší způsob, jak Putina donutit k jednání o míru, je na Rusko dál útočit, soudí komentátor

Stále máme jen mlhavou představu, co se děje v Kurské oblasti po nedávném ukrajinském vpádu, a ještě méně toho víme o cílech operace. To ale nemusí znamenat nic špatného – když to nevíme my, musí hádat i Rusové, což značně ztěžuje jejich reakci, soudí komentátor agentury Bloomberg Marc Champion.