Svět ve 20 minutách
NejnovějšíPřed dvěma dny

Poslechněte si podcast: Výběr z komentářů, analýz a reportáží zahraničních médií

22:57

Svět ve 20 minutách

Vydává: Český rozhlas

Na serverech celého světa hledáme témata, která unikají českému tisku.

Web

Před třemi dny 22:57

Bitva o lithium: USA i Čína chtějí argentinské „bílé zlato“

Světová poptávka po lithiu roste, stejně jako objem investic v regionu, který má pod zemí velkou část světových zásob. Argentina je čtvrtým největším producentem lithia na světě, stala se tak místem strategického soupeření mezi Čínou a Spojenými státy, píše španělský El País.

Před týdnem 22:56

Putin a podpora KLDR? Jazýčkem na vahách tady bude Čína, myslí si bývalý americký velvyslanec

Potřeba munice pro boj proti Ukrajině nutí ruského vůdce prohlubovat vztahy se Severní Koreou, což ale vyvolává znepokojení na Západě. Znění vzájemné dohody lídři nezveřejnili, všímá si americký deník The New York Times. Text nové smlouvy obě strany hned nezveřejnily. Putin ale na brífinku v Pchjongjangu po podpisu uvedl, že smlouva vyzývá k vzájemné pomoci v případě agrese proti jedné ze zemí. Kim tvrdil, že nová smlouva povyšuje vztahy obou na spojenectví.

Před týdnem 23:19

Řecká pobřežní stráž hází migranty přes palubu, uvedli pro BBC očití svědci

Během posledních tří let měla řecká pobřežní stráž údajně zavinit smrt desítek migrantů. Devět z nich přitom strážci snad úmyslně hodili přes palubu do Středozemního moře. Tvrdí to svědci, se kterými mluvili investigativní reportéři britské veřejnoprávní stanice BBC.

Před 2 týdny 23:41

Loni se úroveň míru zhoršila ve stovce zemí. Jiskry, které mohou zažehnout požár, myslí si analytik

Na celém světě se odehrává 56 aktivních konfliktů, což je nejvíc od konce 2. světové války, ukazují data Globálního indexu míru, který každoročně sestavuje think tank Institut pro ekonomiku a mír. O jeho nejnovější analýze píše španělský deník El País.

Před 2 týdny 23:27

K průlomu na ukrajinské frontě Putinovi nezbývá moc času

Ruská armáda už několik měsíců dosahuje na bojišti jen omezených úspěchů, přestože ukrajinským jednotkám chybí zbraně a munice. Převaha ruských vojáků slábne a pro prezidenta Vladimira Putina to představuje stále větší problém. Kyjev teď navíc dostává dodávky nových zbraní od svých amerických a evropských spojenců a prostor k ruskému průlomu se zmenšuje, píše agentura Bloomberg.

Před 3 týdny 23:55

Ruské omezování demokratických práv inspiruje i další autokracie světa

Rusko šíří antidemokratické myšlenky nejen doma, ale v dalších státech. Kontroverzní zákon o zahraničních agentech je totiž pro vlády s autokratickými tendencemi oblíbeným politickým nástrojem. Platí to jak v případě Gruzie, tak i dalších, upozorňuje rakouský deník Die Presse.

Před 3 týdny 23:23

TV Markíza vždy hrála větší roli než jiná komerční média

Slovenským mediálním prostorem hýbe spor vedení TV Markíza s částí její redakce. Jde o stažení divácky oblíbeného pořadu Na tělo. Debatu s politiky v ní vedl Michal Kovačič a ve vysílání si postěžoval na politické tlaky, kterým musí novináři čelit. Nemá ale soukromý vlastník právo naformátovat si televizi podle vlastních představ a bez ohledu na názory zaměstnanců, pokud dodržuje zákony? Ptá se v úvodu článku redaktor slovenského Denníku N.

2. červen 2024 23:13

Ukrajina by měla změnit způsob války: z přímé konfrontace na asymetrický a partyzánský

Představitelé Brazílie, Číny, Vatikánu a další vyzvali Ukrajinu k jednání s Ruskem. Je podle nich nepravděpodobné, že by prorazili opevněné ruské linie – a Kyjev by tak měl uznat realitu ruské územní anexe. Keith Carter z americké Námořní postgraduální školy, politoložka a ředitelka oddělení mezinárodních záležitostí na Univerzitě New Hampshire Jennifer Spindelová a důstojník speciálních sil americké armády v aktivní službě Matthew McClary navrhují jiné řešení.

1. červen 2024 23:20

Nečekanou šedou eminencí budoucí Evropské komise se zdá být italská premiérka Meloniová

Italská premiérka Giorgia Meloniová je před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu považována za nečekanou šedou eminenci, která ovlivní obsazení nejvyšších pozic. Nadbíhá jí i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová a lídryně francouzské krajní pravice Marine Le Penová, píše v analýze serveru Euronews.