Quest
3. březen 2023

Poslechněte si podcast: Superhrdinské Marvel’s Midnight Suns jsou napůl randící simulátor, napůl taktická tahová strategie

Jarda, Lukáš a Šárka si tentokrát vzali na paškál taktické RPG z komiksového univerza, Marvel’s Midnight Suns. Jak se studiu Firaxis povedlo zkombinovat simulátor běžného života superhrdinů s komplexním soubojovým systémem, který do klasické formulky netradičně zamíchal karty?

53:10

Quest

Vydává: Český rozhlas

Hrajete hry? Nebo jste je třeba kdysi hráli, a teď nevíte, kde s nimi znovu začít? Ať už spadáte do jakékoliv kategorie, pořad Quest si dal za cíl vás jejich světem provést.

Web

Před týdnem 40:13

Předělávka od podlahy: Final Fantasy VII Rebirth mění příběh jedné z nejlepších her všech dob

Fanoušci a fanynky RPG východní provenience letos zažívají nebývale silnou sezónu - leden jim dopřál Like a Dragon: Infinite Wealth, březen přináší Dragon’s Dogma 2 a na konci února vyšla druhá část remaku legendárního JRPG z roku 1997: Final Fantasy VII Rebirth. Jak se prostřední díl plánované trilogie vydařil a jak moc se odklání od originálu, rozebírá Šárka Tmějová s Jardou Möwaldem.

Před 2 týdny 47:51

Herní pelmel: Deskovka Dune Imperium funguje líp digitálně, Stalker překvapivě baví i na konzolích

Jarda s Lukášem se tentokrát rozhodli Quest zasvětit ne jedné, ne dvěma, ale rovnou desítce her. Dojde mezi nimi na digitální adaptace deskových her, auto-battler s roboty na nově kolonizované planetě, ale i na pokračování pramatky všech moderních akčních adventur s otevřenými světy.

Před 3 týdny 46:17

Helldivers 2 ukazují, jak se má dělat hra jako služba. Skull and Bones jsou odstrašujícím příkladem

Trend her s dlouholetou podporou, novým obsahem a nejrůznějšími sezónami pozorujeme několik posledních let. Jardovi, Šárce a Lukášovi se teď na discích sešly hned dvě novinky - kooperativní střílečka Helldivers 2 inspirovaná Hvězdnou pěchotou, ale také dlouho vyvíjené pirátské dobrodružství Skull and Bones.

1. březen 2024 52:37

Propouštění v herním průmyslu je trend i honba za růstem, říká herní designérka Eva Grillová

Ačkoliv herní průmysl rok od roku roste, v posledních měsících prakticky neuběhl týden, kdy některé z prominentních studií či vydavatelství neoznámilo, že se chystá snižovat stavy, ruší rozpracovaný projekt či že rovnou zavírá. Jarda, Lukáš a Šárka si o nepříjemném trendu a jeho důvodech popovídali s herní vývojářkou Evou Grillovou.

9. únor 2024 51:11

Fenomén Palworld si půjčuje nejen z Pokémonů, na rozdíl od nich se ale nebojí zbraní ani otroctví

Jarda s Lukášem tentokrát ve studiu přivítali vášnivého hráče Tomáše Urbánka, se kterým probrali aktuální herní trendy, třeba free-to-play střílečku The Finals, ale také hru Palworld, která si hned po svém představení vysloužila přezdívku „Pokémoni se zbraněmi“. Čím tahle dvojice uhranula miliony hráčů?

2. únor 2024 50:40

Jak zahnat zimní chmury u her? Pomáhá nostalgie i nekonfliktní rutina

Únor je nejdepresivnějším měsícem v roce, kdy nedostatek slunečního svitu často začíná doléhat i na ty, kteří sezónními depresemi netrpí. Quest se zimní období rozhodl přečkat v teple domova, jak jinak než hraním. Které tituly Jardovi, Lukášovi a Šárce pomáhají vytrvat do jara?

26. leden 2024 42:02

Japonské RPG Like a Dragon: Infinite Wealth sází na mix vážného dramatu a bizarní nadsázky

Série Yakuza se nedávno přejmenovala na Like a Dragon a pomalu se vzdaluje svým téměř dvacet let starým kořenům. Souboje inspirované reálným bojovým uměním vyměnila za hybridní tahový systém, stejně jako vystřídala hlavní hrdiny. Určitou původní DNA si ale uchovává i v osmém díle Like a Dragon: Infinite Wealth.

19. leden 2024 54:51

Nepříliš nadějné vyhlídky: První The Last of Us je plné světlých zítřků, druhé může traumatizovat

Tři roky staré The Last of Us: Part II se v těchto dnech dočkává remasteru s novým herním režimem, stejně jako o sobě dalo vědět čerstvé herecké obsazení chystané druhé řady seriálové adaptace. Quest u té příležitosti ve studiu přivítal Filipa Brouka, filmového produkčního a především velkého fanouška celé série.

12. leden 2024 55:56

Prince of Persia: The Lost Crown je důstojným pokračováním dlouho pohřbené série

Návraty ke kořenům se ve hrách v posledních letech skloňují prakticky neustále. Jedním z nich je i čerstvý Prince of Persia: The Lost Crown, který místo 3D akčních adventur kráčí hlavně v šlépějích vyšlapaných úplně prvním dílem z roku 1989, přidává k nim ale i spoustu vlastních nápadů. Jak změna žánru perskému princi sedla?

5. leden 2024 45:23

Čeká nás další herně nabitý rok? 2024 může být jen těžko lepší než 2023

Moderátoři Questu do roku 2024 vykročili pravou nohou a hlavně tradičně - se svou porcí vrcholně nepravděpodobných předpovědí pro světový i tuzemský herní průmysl. Kdo se loni nejvíc trefil, kdo byl úplně vedle a kdo koho odposlouchává?