Studovna
23. březen 2023

Poslechněte si podcast: Jak se studuje doktorát? Doktorandka Hana Řičicová o přijímačkách, disertační práci i stipendiích

Jak vypadá doktorské studium a jaké problémy akademičky a akademiky trápí? Hana Řičicová je moderátorkou nového podcastu Radia Wave Vlna a také doktorandkou na Univerzitě Karlově. Ve Studovně jsme probraly přijímačky a studování, ale také její nedávný příspěvek, ve kterém se problémům akademického prostředí věnovala.

21:46

Studovna

Vydává: Český rozhlas

Studovna je podcast o vzdělávání, studentském životě a všem, co k němu patří.

Web

Včera 41:50

Umět být sám a nebát se mluvit. Co všechno může studentům přinést Erasmus?

Láká vás studium nebo stáž v zahraničí? Jak procestovat Evropu vlakem s jízdenkami zadarmo a jaké příležitosti můžou v rámci Evropské unie využít nejen vysokoškoláci, ale i středoškoláci? Odpovědi jsme probrali v další debatě ze série, která vzniká ve spolupráci s Díky, že můžem, tentokrát na Gymnáziu Příbram.

Před týdnem 21:54

Ústní kolo přijímaček je brutál, z tisíce uchazečů se vybírá 60 lidí, říká absolventka psychologie

Jak se studuje psychologie? „Je to studium na pomezí filosofie, medicíny, přírodních a humanitních věd,” říká absolventka Katedry psychologie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Magdalena Rausová.

Před 2 týdny 25:38

Není těžké naučit se na zkoušku, ale pracovat se stresem, říká student práv

„Rozhodující bylo, jestli budu dojíždět do školy hodinu, nebo jestli chci rovnou vyjet do velkého města do Prahy, kam cesta trvá dvě a půl hodiny a odkud bych se vracel domů méně často,“ říká o rozhodování mezi studiem v Brně, nebo Praze Ondřej Kaška, který nakonec zažil obojí. Jak vypadá jeho současné studium pražských práv?

Před 3 týdny 42:35

Naslouchat a respektovat názor druhého. Jak komunikovat o evropských tématech?

Letos slavíme výročí 20 let od vstupu do Evropské unie a čekají nás volby do Evropského parlamentu. Jak komunikujeme o evropských tématech, co jsme se o EU dozvěděli ve škole a kde jinde hledat informace? Studovna se tentokrát přesunula z rozhlasu na Akademii Díky, že můžem.

21. březen 2024 28:07

Jak používat AI při studiu? Nebát se, nelhat a nekrást, říká odborník na akademickou etiku

„Daleko více se budeme setkávat s tím, že texty budou výsledkem spolupráce člověka a nástroje umělé inteligence,“ vysvětluje Tomáš Foltýnek, odborník na AI a akademickou etiku z Masarykovy univerzity. Jak eticky používat nástroje umělé inteligence při studiu?

14. březen 2024 22:51

Dress code, sport a šest předmětů. Jak se studuje na střední v USA?

Jak se dá spojit sport a studium na střední v USA? „Vybírala jsem i podle toho, že tam nabízeli golf, protože jsem nechtěla přestat hrát jenom kvůli tomu, že jsem se chtěla víc vzdělávat. Chtěla jsem balanc obojího,“ říká Anna Zapletalová, která studuje na Wyoming Seminary v Pensylvánii.

7. březen 2024 22:10

Člověk se z toho nesmí hroutit, říká medička. Jak vypadá studium na 2. LF UK?

„Čtvrtý ročník je takový zlomový, začínají víc klinické obory a praxe,” popisuje Aneta Koudová, studentka 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Baví mě učit se o lidském těle a to, že to můžete využít v každodenním životě,” říká.

29. únor 2024 31:28

Jak si pamatovat jména, data a slovíčka? Mistr paměti Jakub Pok radí, jak na to

Jak si zapamatovat 100 slovíček za hodinu nebo latinské názvy? S Jakubem Pokem, autorem knihy Dokonalá paměť a zakladatelem Školy paměti jsme ve Studovně probrali efektivní techniky, které se hodí při učení. Jak funguje naše paměť a jak ji trénovat?

22. únor 2024 24:35

ADHD, stres a úzkosti. Co trápí vysokoškoláky a jak si pomoct?

Jak jsou na tom studující s duševním zdravím? „V praxi se často setkáváme s působením stresu a vyrovnáváním se s ním,“ říká lékař a výzkumník Matěj Kučera, který přišel do Studovny společně s psycholožkou a výzkumnicí Andreou Včelákovou z NÚDZ mluvit o duševním zdraví vysokoškoláků.

1. únor 2024 37:36

Neboj se, že uděláš chybu. Odborníci radí, jak vybrat vysokou

Studovna se tentokrát přemístila na veletrh vysokých škol Gaudeamus, kde jsme v rámci doprovodného programu diskutovali o tom, jak vybrat vysokou školu. S výběrem nám v panelové diskuzi pomohla kariérní poradkyně a mentorka Helena Lorenc a výchovný poradce, učitel a držitel české Global Teacher Prize Roman Göttlicher.