Studovna
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Praxe dělá nejvíc. Jak vypadá studium budoucího učitele?

Jak vypadá studium budoucího učitele dějepisu? „Měli jsme celkem dost praxe,“ říká Martin Zdráhal, který studuje na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně a vede úspěšný instagramový profil, kde sdílí historické zajímavosti.

25:08

Studovna

Vydává: Český rozhlas

Studovna je podcast o vzdělávání, studentském životě a všem, co k němu patří.

Web

Před 2 týdny 43:47

Jak se studuje v zahraničí? Jste sami, ale životní zkušenosti jsou to k nezaplacení

Se Studovnou jsme se tentokrát vydali na Edufestival, kde se o své zážitky a tipy ke studiu v zahraničí podělila absolventka univerzity na Floridě Hana Williams Musilová, absolvent tchajwanské univerzity Ondřej Zeman a absolvent univerzity v Amsterdamu Jiří Svoboda.

Před 3 týdny 21:45

Najít práci v oboru je těžké. Musíte být aktivní už na škole, radí Kunsthistoričky

„Kunsthistoričky je projekt, který jsme začaly před dvěma lety,” říká Klára Heřmánková a Adéla Šatalíková, které jsou zároveň studentkami dějin umění na Katolické teologické fakultě UK. „Současné umění a aktuální výstavy nejsou úplně šťastně komunikované pro laického diváka,” říkají o důvodu, proč se rozhodly přibližovat umění skrze podcast a instagramový profil.

19. září 2024 21:07

Záleží na tom mít osobitý hlas a potenciál, říká o studiu na AVU Karel Vladyka

„Studuju obor výtvarné umění, původně jsem začínal v malířském ateliéru, ale věnuju se spíš dragu, performance, videotvorbě, takže jsem během druháku přešel do ateliéru Nová média 2,“ říká moderátor hotcastu Pot a student AVU Karel Vladyka, který se nedávno vrátil ze studijního pobytu v New Yorku.

12. září 2024 32:04

Jak to chodí na vejšce? Nepřeceňte své síly a říkejte si o pomoc, radí spolužáci

„Trvalo mi nějakou dobu zvyknout si na jiný režim,“ říká moderátor a student žurnalistiky Jan Dlouhý o nástupu na vysokou. „Máš den, kdy máš školu od osmi, pak jiný den od čtyř odpoledne, nebo máš den, kdy školu nemáš vůbec,“ vysvětluje. Ve Studovně si společně s moderátorkou Anetou Štokrovou zavzpomínali na své začátky na vysoké a přidali i pár ověřených tipů.

5. září 2024 26:46

Jak zvládnout nástup na vysokou? Studenti si často připadají osaměle, upozorňuje psycholožka

„Hodně odlišná je třeba i organizace samotného studia,” popisuje psycholožka Anna Vozková z Centra poradenských služeb České zemědělské univerzity v Praze. S čím se na ni studující nejčastěji obrací?

29. srpen 2024 26:06

Jak se žije na koleji? Nad některými věcmi se musíte povznést

„Když máte štěstí, tak potkáte plno lidí, kteří se můžou stát vašimi skvělými přáteli do konce života napříč obory a zájmy,“ říká Jirka Petrželka, který na koleji v Podolí bydlel 8 let společně s Lubošem Otradovcem. Jak se žije na koleji?

15. srpen 2024 28:17

Pochybnosti jsou přirozené a zdravé, imposter syndrom už ne. Jak najít svůj směr?

Jak najít, v čem jsme dobří, a podpořit zdravé sebevědomí? Co když mě studium už nenaplňuje? Ve Studovně jsme s lektorkou Denisou Dědičovou probrali, jak překonat pochybnosti a hledat to, co nás baví.

25. červenec 2024 28:02

Genderová studia mi změnila pohled na svět, říká novinářka Linda Bartošová

„O další magisterský titul mi nešlo, studuju to opravdu z velkého zájmu,” říká novinářka Linda Bartošová, která se teď věnuje studiu na FHS UK v kombinované formě, pro které se rozhodla po několikaleté kariéře. Jaký byl její návrat do školy a o čem jsou genderová studia?

18. červenec 2024 28:20

Úzkosti jim brání jít i do školy. Kde můžou studující hledat pomoc?

„Myslím si, že největší skupina studentů, se kterými spolupracujeme, má úzkostné stavy, panické záchvaty a obtíže, které jim brání chodit mezi lidi nebo do školy,“ říká Michal Votava z programu Dostuduj fit organizace Fokus Praha a potvrzuje to i jeho kolegyně Tereza Horká.