Studio N
Epizoda 1211Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Studio N z Varů: Mádl dal Česku národní film

Film Vlny, který mapuje roli novinářů během srpna 1968, vzbudil na letošním karlovarském festivalu velká očekávání. Povedlo se Jiřímu Mádlovi ohromit publikum už mnohokrát vytěženým tématem pražského jara? V čem je unikátní dokument o světoznámé české fotografce Libuši Jarcovjákové? A na které filmy letos zajít do kina? Filip Titlbach a vedoucí kulturní rubriky Deníku N Irena Hejdová v podcastu z Karlových Varů recenzují snímky, které viděli na filmovém festivalu.

25:40

Studio N

Vydává: Deník N

Podcast Deníku N. Investigativa, zásadní události a jízlivé poznámky s Filipem Titlbachem.

Web

Epizoda 1213Včera 45:43

Vztah k práci. Proč v ní nepřestávat hledat smysl?

Ne každý ve své kariéře vynalezne lék na rakovinu. Někdy po smyslu našeho povolání pátráme celý život. Nutí nás k hledání hlubokého naplnění v práci nátlak společnosti, nebo je to naše přirozená tendence? A zamysleli jste se někdy seriózně nad tím, proč vlastně lidstvo pracuje? Vztah k zaměstnání probírá psychoterapeut Honza Vojtko v prázdninové podcastové sérii Studia N s psychologem Daliborem Špokem.

Epizoda 1212Před dvěma dny 23:51

Umělá inteligence má problém. Žere moc elektřiny

Umělá inteligence přinesla novou technologickou revoluci, současně ale způsobuje nečekaný problém: spotřebovává velké množství elektřiny. Problém je to až tak velký, že by mohlo jít o takzvanou „černou labuť“, tedy těžko předvídatelnou událost s obrovskými důsledky, jako byla například finanční krize nebo pandemie covidu. Jak moc technologie zvyšují spotřebu elektřiny? A narazili jsme na nejslabší článek rozmachu AI? Filip Titlbach se ptá redaktorů slovenského Denníku N Tomáše Grečka a Tomáše Hrivňáka.

Epizoda 1210Před čtyřmi dny 25:19

Studio N z Varů: Proč je hraný film v tvůrčí a finanční krizi

Za červeným kobercem je často hodně práce, nervů, úzkosti, vyjednávání, změn plánů a tvrdé politiky, říká režisér Šimon Holý. Nepodceňujme duševní zdraví filmařů a filmařek, upozorňuje publicistka Hana Trojánková Biriczová. V jaké kondici je česká kinematografie? A jsou Karlovy Vary důstojným svátkem českého filmu? Poslechněte si Studio N z festivalových Varů s Filipem Titlbachem.

Epizoda 1209Před týdnem 34:17

Máte rádi sami sebe? Začíná nová série Honzy Vojtka

Jaký máte vztah ke smrti, světu nebo k práci? Jsme sociální bytosti a vztahů máme někdy až moc. Nová podcastová série psychoterapeuta Honzy Vojtka bude každý letní pátek ohledávat, jak nás naše vztahování definuje. Jak se buduje vztah k sobě samému? A jaký vztah se buduje nejobtížněji? Filip Titlbach se ptá Honzy Vojtka.

Epizoda 1208Před týdnem 32:24

Generál v poutech. Proč v Bolívii nevyšel vojenský převrat?

Bolivijští vojáci v noci na čtvrtek vpadli do prezidentského paláce, v ulicích hlavního města La Paz se shromáždila armáda s tanky. Pokus o vojenský převrat se ale nepovedl: úřady později zadržely generála Juana Josého Zuňigu, který patrně stál v čele nezdařeného pokusu o puč. Podle médií ho vyšetřuje prokuratura, kontrolu nad náměstím u paláce ještě v noci převzala policie.
Proč Bolívie čelila pokusu o převrat? Ptáme se politologa Jaroslava Bílka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Epizoda 1207Před týdnem 48:34

Čtyři mladé životy, které přetnula Putinova válka

V MHD si jich možná ani nevšimnete, svým rodným jazykem na veřejnosti nahlas radši už moc nemluví. V mnohém jsou ti ukrajinští úplně stejní jako každý jiný teenager: řeší lásky, školu, kamarády a nad komentáři rodičů protáčí oči. Jejich životy ale přetnula válka a za bezpečím utekli právě sem. Redaktorky Deníku N Dominika Píhová a Karolína Klinková popsaly v textech na našem webu životy pěti mladých Ukrajinců v Česku, teď se se čtyřmi z nich setkaly ve studiu.
Jak mladí lidé z válkou zmítané země přemýšlí nad budoucností? Ptáme se jich ve Studiu N.

Epizoda 1206Před týdnem 34:56

Zvykejme si na politiky, jako je Javier Milei

Argentinský prezident Javier Milei se na své evropské tour zastavil v Praze, potkal se tu s premiérem Fialou i prezidentem Pavlem. V Německu i Španělsku se přitom s vřelým přijetím nesetkal. Proč Milei tolik lidí rozčiluje? A jak se mu daří na domácí půdě? Ptáme se Anity Haas Mejzrové ze zahraniční redakce Deníku N a politologa Jaroslava Bílka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Epizoda 1205Před týdnem 01:12:40

Jak se mění podoba lásky? Koubský a Bartáková ve Studiu N live

Láska se někdy objeví, jenom aby mohla brzy zmizet. Jindy ale s našimi těly chvěje a vibruje celý život. Kde se v nás bere chemie citu? Jak ovlivňují schopnost milovat sociální sítě? Promluví do toho i umělá inteligence? A je někdo neschopný lásky? Filip Titlbach si pozval do Studia N live na festivalu Regiony v Hradci Králové psychoterapeutku Vlaďku Bartákovou a vědeckého redaktora Deníku N Petra Koubského.

Epizoda 1204Před 2 týdny 31:59

Půl roku od útoku na FF UK. Co nového víme?

Dneškem uběhlo od tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy půl roku. Dosud policie detaily svého zákroku prezentovala jen na tiskových konferencích, ve čtvrtek ale veřejnost dostala možnost sledovat online přenos ze sněmovního bezpečnostního výboru, kde zástupci policie celý den čelili dotazům poslanců.
Co nového jsme se dozvěděli? A kde policie udělala chybu? Ptáme se redaktorek Deníku N Elišky Hradilkové Bártové a Ludmily Blažkové.