Studio N
Epizoda 72821. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Česká armáda zbrojí. Jde o nákup století

Česká armáda by měla být v budoucnu vyzbrojena americkými bojovými letouny F-35 a pásovými obrněnci CV90. Vláda ve středu rozhodla, že ministerstvo obrany zahájí se Spojenými státy jednání o jejich pořízení. Redaktor Deníku N zaměřený na armádu Jan Wirnitzer celou akci označuje za přezbrojení století. Proč? To se dozvíte v dnešní epizodě Studia N. Moderuje Vítek Svoboda.

29:12

Studio N

Vydává: Deník N

Podcast Deníku N. Investigativa, zásadní události a jízlivé poznámky s Filipem Titlbachem.

Web

Epizoda 1138Včera 34:36

Ruské „volby“ nám přece jen něco ukázaly

Rusové hlasovali ve volbách, které skutečnými volbami nejsou. Putinův režim, který se chlubí rekordním vítězstvím i účastí, se o výsledek postaral předem. Mnozí podpořili diktátora a válku, tisíce lidí ale dokázaly vyjádřit odpor a zamotali policistům hlavy. Co nám zmanipulované hlasování ve skutečnosti ukázalo o podpoře Vladimira Putina? Filip Titlbach se ptá reportérky Deníku N Petry Procházkové.

Epizoda 1137Před čtyřmi dny 26:39

Sebesoucit. Když jste sami sobě kamarádem

Vzpomeňte si na poslední situaci, kdy se vám něco vůbec nepovedlo. Co se vám tehdy honilo hlavou? Myšlenka, že k sobě máme přistupovat laskavě a vnímavě, může znít na první poslech trochu banálně. To, co dlouhá léta šířily duchovní tradice nebo self-help knihy, dnes ale potvrzuje i empirický výzkum: Sebesoucit se vyplácí. Jak si ho nesplést se sebelítostí? Ptáme se redaktorky Deníku N Karolíny Klinkové.

Epizoda 1136Před pěti dny 28:12

Jak se Babiš s Okamurou dali na podcasty

Studiu N roste konkurence. Andrej Babiš i Tomio Okamura se vrhli na dráhu podcasterů. Zatímco šéf hnutí ANO se obrací na své tradiční podporovatele, lídr SPD představuje sám sebe vedle mladých influencerů jako „normálního chlápka“. Poslechli jsme si jejich epizody, abyste vy už nemuseli. Hostem Filipa Titlbacha je analytik a redaktor Deníku N Honza Tvrdoň.

Epizoda 1135Před šesti dny 30:29

Proč už se nikdy nevrátím do Ruska

I kdybych se do Ruska mohla vrátit, už nebudu chtít, říká ruská novinářka Ekaterina Kanakova. Proč nepojede domů, ani kdyby Putin padl? Filip Titlbach se jí ptá ve Studiu N.

Epizoda 1134Před týdnem 30:38

Chování slizkého hada, říká o Babišově mailu Lipavský

„To člověka zhnusí. Myslím si, že je to politické dno,“ komentuje ve Studiu N uniklý e-mail Andreje Babiše ministr zahraničí Jan Lipavský. „Nemyslím si, že do české politiky patří chování slizkého hada,“ říká. V rozhovoru také vysvětluje, jak je to aktuálně s municí pro Ukrajinu, a odpovídá na otázku, zda by Česko nemělo přehodnotit svůj postoj ke konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Moderuje Filip Titlbach.

Epizoda 1133Před týdnem 25:02

Nejvíc, co kdy měl. Kde vzal Babiš 39 procent

Babišovo hnutí sílí. Únorová data agentury Kantar CZ ukazují naprostou dominanci ANO, volilo by ho 39 procent lidí. Tolik ještě nikdy nemělo. Silné pozice se tak Andreji Babišovi podařilo rozšířit. Kde bere lidový miliardář další a další voličstvo? A jak zareaguje koalice Spolu? Hostem Filipa Titlbacha je analytik a redaktor Deníku N Jan Tvrdoň.

Epizoda 1132Před týdnem 01:23:28

Kdo může startovat? Hradilek a Burgrová o svobodě ve sportu

Velkými sportovními událostmi nabitý rok přináší otázku, kdo a za jakých podmínek se jich bude moct účastnit. Jak velkou svobodu mají sportovci a jaká se s ní pojí odpovědnost? S vicemistryní světa v basketbalu Ilonou Burgrovou a stříbrným olympijským medailistou ve vodním slalomu Vavřincem Hradilkem v Ostravě debatoval Tomáš Linhart.

Epizoda 1131Před týdnem 41:02

Hroutí se vztahy Česka a Slovenska?

Vlády Česka a Slovenska se v příštích týdnech nesetkají na vzájemných konzultacích. Český kabinet to nepovažuje za vhodné kvůli příklonu slovenského premiéra k Putinovu Rusku. Petr Fiala to včera oznámil na tiskové konferenci, na kterou pak zareagoval slovenský premiér. Podle Roberta Fica se česká vládní garnitura rozhodla ohrozit vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině. Rozpadají se vztahy Česka a Slovenska? A stává se Slovensko Putinovou baštou? Hostem podcastu je šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný.

Epizoda 1130Před týdnem 27:49

Americké superúterý. Kdo míří do čela USA?

Spojené státy mají za sebou volební superúterý. Občané celé třetiny amerických států při něm rozhodují, koho chtějí vyslat do listopadových prezidentských voleb. A tentokrát výsledky nikoho příliš nepřekvapily: Joe Biden vyhrál ve všech státech, kde hlasovali demokraté, Donald Trump vyhrál ve většině z nich. Má tedy Trump nějakou konkurenci? A má Biden důvod k oslavám? Filip Titlbach se ptá zpravodajky Deníku N ve Spojených státech Jany Ciglerové.

Epizoda 1129Před 2 týdny 24:16

Jak se změnila práce Putinových špionů

Poté, co Evropa vyhostila stovky jejich špionů z ambasád, musely ruské tajné služby změnit své fungování. Jaké zdroje teď využívají, aby mohly na Západě i dál podnikat tajné a nelegální operace? A co tu všechno dělají? Filip Titlbach se ptá investigativního reportéra Deníku N Lukáše Prchala.