Studio Leonardo
1. leden 2023

Poslechněte si podcast: Reprodukční bioložka Komrsková a její dva významné objevy týkající se početí lidského života

Velice úspěšný rok zažila reprodukční bioložka Kateřina Komrsková: připsala si hned dva významné objevy týkající se početí lidského života, které mohou v praxi pomoci při asistované reprodukci. Jeden se týká spermií, druhý vajíček. Oba jsou také završením osmnáctiletého, respektive dvacetiletého výzkumu týmu Komrskové.

23:56

Studio Leonardo

Vydává: Český rozhlas

Rozhovor s osobnostmi ze světa vědy. (Pořad se již nevysílá)

Web

30. prosinec 2023 23:21

Když se dítě přichází svěřit s problémem, rodiče by měli zachovat klid a být laskaví, radí odborníci

V Česku dosud chyběla ucelená data o stavu duševního zdraví dětí. Odborníci z Národního ústavu duševního zdraví ve spolupráci s Českou školní inspekcí provedli monitoring duševního zdraví žáků na základních školách v České republice. Jak reagovat, když si dítě řekne o pomoc? A jak jim pomoci, i když si o to neřeknou? Ve druhém dílu povídání pro Studio Leonardo vysvětlují terapeutka Magdalena Lukasová a odborný pracovník Matěj Kučera.

23. prosinec 2023 23:38

Už od pradávna lidé žehrali na nepatřičné slavení Vánoc, dokládá religionista

Náboženství stmeluje komunity a udržuje tradice napříč staletími. Co se s ním ale stane, pokud tyto komunity zaniknou nebo začnou věřit v něco jiného? Umírá? Typickým příkladem je šíření křesťanství v Evropě.

16. prosinec 2023 23:56

Nemusíme odpouštět hned. Trauma musíme zpracovat jak na rozumové, tak emoční úrovni, míní expertky

Odpustit? je název podcastové série zpěvačky a autorky Ridiny Ahmedové o těžkých životních výzvách a hledání klidu. Je ale vždycky možné a hlavně žádoucí odpouštět? A co se stane s myslí a tělem člověka, který to nedokáže nebo nechce? Poslechněte si Studio Leonardo s psychoterapeutkou Danielou Vodáčkovou a s lékařkou a výzkumnicí Julií Dobrovolnou z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

9. prosinec 2023 23:50

Češka mapovala požáry v Kanadě. „Když létáte nad ohněm, máte pak kouř v celém letadle,“ popisuje

Letošní lesní požáry v Kanadě se projevily i tisíce kilometrů daleko a viditelně znečistily ovzduší i v jižněji položených amerických městech. Počet požárů byl v zemi letos víceméně stejný. Co bylo jiné, byl jejich rozsah, jak popisuje v pořadu Studio Leonardo i Eliška Vlčková, absolventka oboru geoinformatika, která požáry monitorovala z letadla a data předávala vládám dvou kanadských provincií.

2. prosinec 2023 23:45

Antropolog: Migrace lidí je z biologického pohledu výhodná. Ukáže se to ale až po mnoha generacích

Jak pravěké události a procesy jako klimatické změny či kulturní inovace souvisí se současnou genetickou rozmanitostí člověka? Příčiny těchto jevů zkoumá biologický antropolog Viktor Černý z Archeologického ústavu Akademie věd. V oblasti Sahelu se zabývá populační historií a kontakty kočovných pastevců a usedlých zemědělců.

25. listopad 2023 23:12

Rusko se vměšuje do věcí, na nichž záleží nám, Čína do těch, na kterých záleží jí, shrnuje odborník

Čínská vláda investuje ročně miliardy dolarů do dezinformačních kampaní s cílem manipulovat s informacemi v internetových diskusích. Kampaně běží i ve státních médiích a na oficiálních stránkách zastupitelských úřadů v zahraničí. Aktuální vlna svým rozsahem podle všeho přesahuje veškeré dosavadní operace. Co je cílem těchto mohutných dezinformačních akcí a lze je považovat za nástroj čínského diplomatického arsenálu?

18. listopad 2023 23:58

Psychické rozpoložení dětí v Česku je horší, než v západní Evropě, ukazuje výzkum NÚDZ

V Česku zatím chyběl celonárodní monitoring psychického rozpoložení dětí. O pilotní projekt se postarali odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ). Ukázal, že čeští školáci a adolescenti jsou na tom hůř, než vrstevníci v západní Evropě a jinde ve světě. Jednou z příčin, které mohou psychické zdraví dětí ovlivnit, je například hyperprotektivita rodičů. Také o ní mluvili v pořadu Studio Leonardo členové pracovní studie NÚDZ Magdalena Lukasová a Matěj Kučera.

11. listopad 2023 23:50

Čína omezuje výzkumníky, kteří se zabývají utlačováním Ujgurů. Ti ale našli způsob, jak to obejít

Ujgurové jsou v Číně stále utlačovanou menšinou, jejíž lidská práva stát bezohledně porušuje. Odhadem statisíce lidí jsou internovány a další pronásledovány kvůli svému původu. Životu ujgurské menšiny se z části věnoval mezinárodní projekt Sinofon, do kterého se zapojili i čeští vědci. Jak zkoumat Čínu, když oficiální statistiky nejsou spolehlivé a spolupráce je zatížena propagandou? Svůj přístup vysvětlují výzkumníci Filip Kraus, Richard Turcsányi a Ondřej Kučera.

4. listopad 2023 24:00

Civilizace, státy, komunity mají možnost ovlivnit zdraví jednotlivců, uvádí sociální epidemioložka

Absence sociálních kontaktů, nejisté bydlení nebo délka a kvalita vzdělávání. To vše ovlivňuje lidské zdraví. Společenské nerovnosti se odráží na kvalitě života populace a na psychickém i fyzickém zdraví jednotlivců. Jaký vliv na zdraví mají diskriminace a sociální nerovnosti nebo dostupnost veřejné zdravotní péče? V pořadu Studio Leonardo odpovídá sociální epidemioložka Dominika James Šeblová.

28. říjen 2023 23:58

Nejsme odsouzeni k zániku. Ještě není pozdě změnit současnou trajektorii, říká biochemik Hessen

„Největší hrozbou pro naši planetu je domněnka, že ji zachrání někdo jiný.“ Těmito slovy zakončuje své přednášky host Studia Leonardo, expert na koloběh uhlíku v přírodě Dag Hessen, který působí jako profesor na Univerzitě v Oslu. Co můžeme čekat v dalších 30 letech na planetě, která ztrácí biodiverzitu a stále se ohřívá? V norské metropoli s ním natáčel redaktor Jakub Lucký.