Stříbrný vítr
23. prosinec 2023

Poslechněte si podcast: Alfred Strejček: Co se odehrává v jeho barvitých snech?

Na zázraky nevěřím, ale spoléhám na ně, říká herec, recitátor, vášnivý milovník života Alfred Strejček. Jak dokázal s takovou statečností přijmout onemocnění a vnímat ho jako neznámou horu hodnou zdolání? Kdo byla okouzlující dívka, která v jeho snu vystoupila z květiny a uvedla Freda do stavu bezbřehé zamilovanosti? A co se v jeho dosud krásných a barvitých snech odehrává dnes?

45:45

Stříbrný vítr

Vydává: Český rozhlas

Empatie, hloubka, poutavost i dojetí… Jitka Novotná zpovídá zajímavé ženy a zajímavé muže.

Web

Před šesti dny 35:30

Herec Jan Vlasák. Jaký typ role ho provokuje a dráždí?

Herectví ho okouzlilo už v dětství, kdy jako pětiletý obdivoval vystoupení ochotníků. Milovníkem divadla zůstává dodnes, především je však výraznou osobností uměleckého světa. Herec Jan Vlasák. Čím se mu do srdce vepsalo Uherské Hradiště? Které z kolegů – a v kterých rolích – sledoval se zatajeným dechem? A jaký typ role ho náležitě provokuje a dráždí?

Před týdnem 41:55

Jakou roli hraje v jejím životě hudba, prozradí rektorka AMU Ingeborg Radok Žádná

Ingeborg Radok Žádná pracovala jako překladatelka, výkonná hudebnice, byla uměleckou šéfkou Státní opery Praha, dnes je rektorkou AMU v Praze. Za co je na své studenty hrdá – a co by si od nich pedagogové určitě zasloužili? Jakou roli hrála muzika v jejím vztahu s Petrem Hapkou, z něhož se narodili Mikuláš a Haštal? A dozvíme se, kdo dnes šéfuje v domácnosti paní rektorky a režiséra Davida Radoka?

Před 2 týdny 45:26

Čemu z našeho chování by staří Egypťané vůbec nerozuměli, prozradí archeolog Miroslav Bárta

Přední egyptolog a archeolog prof. Miroslav Bárta rozšířil své aktivity o srovnávání civilizací a jejich kolapsů. Čemu z našeho chování by staří Egypťané vůbec nerozuměli? Jaké kousky si ve jménu zábavy a potutelných legrácek provádějí egyptologové? A proč prof. Bárta přirovnává archeologii k Chagallově oknu v remešské katedrále?

Před 3 týdny 40:24

Modelka a filantropka Tereza Maxová. Ovlivňuje její nadace vztah k vlastním potomkům?

Milovaný dědeček jí říkal: Musíš vidět všecky krásy světa. A modelka a filantropka Tereza Maxová se o to intenzivně snažila a snaží. Na co dbá ve výchově synů a dcery? Ovlivňují osudy dětí, kterým pomáhá se svou nadací, její vztah k vlastním potomkům? A jak se jí daří vpravit do života lehkost bytí?

16. březen 2024 38:57

Václav Hybš. Doprovázel snad všechny slavné zpěváky této země

Václav Hybš doprovázel snad všechny slavné zpěváky této země, pro jejich písničky vytvářel chytlavá aranžmá. Jak se mu podařilo dostat na vysvědčení čtyřku z tělocviku? Proč ho obdivovaný a spřátelený Karel Vlach kdysi odmítl přijmout do kapely? A co si odnesl ze spolupráce se slavným houslistou a pověstným perfekcionistou Josefem Sukem?

9. březen 2024 44:19

Divadelní režisérka Hana Burešová. Kdy zažívá okamžiky profesního štěstí?

Svět je pro mě pořád velká neznámá, prostor k objevování, říká přední divadelní režisérka Hana Burešová. Jak její vnímání rytmu v přírodě i vztahů mezi lidmi ovlivnila Babička Boženy Němcové? Čím si ji podmanilo Divadlo v Dlouhé? A kdy zažívá nejvýraznější okamžiky profesního štěstí?

2. březen 2024 44:07

Publicista Jefim Fištejn. Jaký sen ho děsil po odchodu ze Sovětského svazu?

Slovo láska je to nejbanálnější a nejjistější zároveň, uvedl v našem povídání publicista i básník Jefim Fištejn. Byla to náhoda či prozřetelnost, že se už v deseti letech zapsal na kurs češtiny? Jaký sen ho děsil po odchodu ze Sovětského svazu? A co cenného mu dává židovství?

24. únor 2024 43:08

Zpěvačka Bára Basiková. Co očekává od ideálního muže?

Dodnes nepřestává žasnout nad tím, že zpívá pro plné sály a že za to dostává honoráře, především však sympatie a přízeň publika. Bára Basiková překvapuje i svou otevřeností. Prozradí, která melodie bude znít na jejím pohřbu, co očekává od ideálního muže a s jakými představami vstupuje do nového rozhlasového angažmá.

17. únor 2024 40:34

Producent Jaroslav Bouček. Nebýt jeho odhodlání, nemáme Babí léto či Je třeba zabít Sekala

Producent Jaroslav Bouček. Nebýt jeho odhodlání a povahy hráče, nemáme takové filmové skvosty jako Babí léto či Je třeba zabít Sekala. Skutečně poznal pány Formana či Menzela jako brigádníky na stavbě? Jak to, že se mu nepodařilo natočit snímek o dostizích v Chuchli, sázkařské komunitě a tím i vlastním mládí? A proč mu trvalo docela dlouho, než si práci u filmu opravdu zamiloval?

10. únor 2024 45:57

Měla někdy chuť změnit profesi? Prozradí forenzní psycholožka Ludmila Čírtková

„Kdybych věděla, že se dají vyučovat respekt, rodičovství a vztahové schopnosti, určitě bych je ve školách uvítala“, říká forenzní psycholožka a soudní znalkyně Ludmila Čírtková. Jaké poznání si odnesla ze svého prvního případu? Měla někdy chuť změnit profesi? A čeho by se ráda dočkala při práci s oběťmi kriminálních činů?