Stříbrný vítr
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Helena Suková: Proč by aktivní sportovci neměli sledovat sociální sítě?

V sedmi letech jí kvůli zdraví zapověděli sport, ale znáte to, zakázané ovoce…. Pozvání přijala někdejší hvězda světových kurtů, nedávno uvedená do Mezinárodní tenisové síně slávy, Helena Suková. Jak se stalo, že jí věta z publika zmařila výhru? Proč by podle ní aktivní sportovci neměli sledovat sociální sítě? A zjistila při studiu psychologie, jak co nejlépe zvládnout konec sportovní kariéry a prázdnotu po opojných pocitech vítěze?

40:56

Stříbrný vítr

Vydává: Český rozhlas

Empatie, hloubka, poutavost i dojetí… Jitka Novotná zpovídá zajímavé ženy a zajímavé muže.

Web

Před 2 týdny 40:38

Hana Švejnohová. A od kdy ví, že život není to, co chceme, ale to, co máme?

Rádio je moje nejmilejší profese, velká, fatální, byť často i zničující láska, říká moderátorka a spisovatelka Hana Švejnohová. Jak se jí daří držet na uzdě svůj živelný temperament? U kterého z řady nelehkých rozhodnutí na cestě za štěstím velmi postrádala radu svého tatínka? A od kdy ví, že život není to, co chceme, ale to, co máme?

Před 3 týdny 40:05

Choreograf Jiří Kylián: Proč by měli politici chodit do baletu?

Původně chtěl být dirigentem, nakonec místo hudebníků vede tanečníky – a to na světové úrovni. Mistr Jiří Kylián. Kdy tento jedinečný choreograf pochopil, že ve jménu uvěřitelného projevu musí tanečníci sáhnout nesmírně hluboko do své podstaty a duše? Proč by podle něj měli politici chodit do baletu? A jakou společnicí je pro Jiřího Kyliána nejistota?

7. září 2024 42:30

Fotografku Zuzanu Mináčovou uhranul svět kinematografie

Drobná a kurážná žena s fotoaparátem, která dlouhá léta patřila k tvářím karlovarského filmového festivalu. Zuzana Mináčová oplývá i po devadesátce úžasnou vitalitou. Čím ji tak uhranul svět kinematografie i výtvarné fotografie? Co se naučila od italských kolegů? A kolik úsilí vložila do jedné občanské iniciativy, za kterou se jí obec Kamenice odvděčila velkolepou výstavou jejích velkoformátových snímků?

31. srpen 2024 43:46

Vyučující neumí pracovat s dětskou radostí, tvrdí psycholog Václav Mertin. Co dnešní děti trápí?

Věřte, že po poslechu vyprávění dětského psychologa Václava Mertina najdete v nitru netušené zdroje trpělivosti, pochopení, vlídnosti a tolerance. Umíme dostatečně pečovat o rozvoj dítěte, jeho vzdělání, zdraví a duši? Co současné děti nejvíc trápí? A jak nastolit v rodinách harmonickou atmosféru?

24. srpen 2024 41:40

Proč považuje za základ novinářského řemesla zpravodajskou praxi, řekne žurnalistka Olga Jeřábková

Naším hostem bude rozhlasová redaktorka a publicistka Olga Jeřábková. Čím je jí tak milé a drahé rodné Brno? Naplňuje ji hrdostí příslušnost k rodu, který už v několika generacích projevil vřelý vztah k literatuře? A proč považuje za základ novinářského řemesla zpravodajskou praxi?

17. srpen 2024 38:53

Zapochyboval někdy o opodstatněnosti babyboxů? Odpoví jejich zakladatel Ludvík Hess

Pozvání přijal zakladatel babyboxů, chovatel koní, spisovatel a vydavatel literárního časopisu Divoké víno Ludvík Hess. Která z jeho rozmanitých činností ho nejvíc zaměstnává a která nejvíc naplňuje? Zapochyboval někdy o opodstatněnosti babyboxů? A stačil si v tom neutuchajícím kolotoči aktivit a událostí vychovat pokračovatele?

10. srpen 2024 39:56

Operní pěvkyně Simona Houda Šaturová. Jak pěkné a jak těžké je pohybovat se ve světě operního umění?

Sopranistka Simona Houda Šaturová naprosto vyvrací všechny předsudky, které je možné nashromáždit vůči operním divám. Je milá, skromná, přátelská, hvězdné manýry jsou pro ni záležitostí nepřijatelnou. Jak pěkné a jak těžké je pohybovat se ve světě operního umění? Kdy naposledy držela v ruce housle? A těší ji všechny dámské atributy umělecké profese, jako starost o róby nebo účesy?

3. srpen 2024 43:19

Pilot David Potužník. Na který let nikdy nezapomene?

Někdejší vojenský pilot, dnes kapitán jedné z největších společností specializujících se na charterové lety do dovolenkových destinací a zároveň milovník historických strojů, to je David Potužník. Které destinace pro něj představují největší profesní výzvu? Bývá často hlavou v oblacích? Jak se psychicky vyrovnává se zodpovědností za pasažéry? A na který let nikdy nezapomene?

27. červenec 2024 41:08

„Pro film jsem byla buď moc krásná, anebo málo,“ směje se herečka Carmen Mayerová

Naše pozvání přijala všestranně múzická dáma, ztělesnění šarmu, krásy i mateřství herečka Carmen Mayerová. Kdy se poprvé potkala s divadlem? Tuší, proč si jí a jejího exotického půvabu více nevšímal film? A co je základem tak harmonického a láskyplného partnerství, jaké dokázala vytvořit se svým manželem Petrem Kostkou?