Stříbrný vítr
NejnovějšíPřed třemi dny

Poslechněte si podcast: Gerontoložka Iva Holmerová: Za jakých okolností může být stáří půvabné?

O stáří, stárnutí, péči o seniory a mezilidských vztazích vůbec nám bude vyprávět lékařka Iva Holmerová. Po kom zdědila svůj optimismus, laskavost i uvážlivý přístup k nelehkým záležitostem? Potkala už v dětství krásné staré lidi, kteří jí imponovali? Které aktivity seniorům sluší? A za jakých okolností může být stáří půvabné?

40:05

Stříbrný vítr

Vydává: Český rozhlas

Empatie, hloubka, poutavost i dojetí… Jitka Novotná zpovídá zajímavé ženy a zajímavé muže.

Web

Před týdnem 43:32

Textař, publicista a spisovatel Jan Krůta. Jak vzpomíná na spolupráci s Hanou Hegerovou?

Dnes je známý jako textař, publicista a spisovatel. Jan Krůta ale mohl být i muzikantem, sportovcem nebo učitelem. Proč u něj nakonec zvítězilo psaní knížek a písňových textů? A co ho přivedlo k velkorysému projektu Můj domov - můj svět? Moderuje Jitka Novotná.

Před 2 týdny 37:34

Manažerka a filantropka Běla Gran Jensen: Můžeš změnit to, co se děje. Záleží jen na tobě

„Když pán Bůh rozděloval inteligenci, nebyla jsem tam, protože nenávidím fronty. Pak se nade mnou slitoval a dal mi intuici,“ tvrdí paní Běla Gran Jensen, která s odhodláním a pracovitostí pomáhá skrze hnutí Stonožka dětem v mnoha zemích. V čem podle ní spočívá tajemství úspěchu? Na které z dětských příběhů nikdy nezapomene? A jak se vyrovnává s bezpočtem kontrastů ve svém vlastním životě? Moderuje Jitka Novotná.

Před 3 týdny 43:59

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová: I biochemici jsou normální lidé

I biochemici jsou normální lidé, vzkazuje nám předsedkyně Akademie věd ČR, prof. Eva Zažímalová. Které objevy přivítala s pocitem, že dokážou zásadně měnit naše životy k lepšímu? Proč k nám v posledních dekádách nedoputovala Nobelova cena, ač máme rozhodně vědce a vědkyně nobelovské třídy? A jakými ručními pracemi si paní profesorka zpříjemňuje vzácné chvíle odpočinku?

1. červen 2024 40:14

Herce miluju, můžu skrze ně vyprávět, říká režisér Radovan Lipus

Herce miluju, jsou moje tělo, krev i dech, můžu skrze ně vyprávět a zpívat, říká režisér, scenárista a milovník dobré architektury Radovan Lipus. Co je podle něj úkolem divadla? Jaké kvality vyhledává a oceňuje u Šumných měst? A stal se někdy sám zadavatelem uměleckého díla?

25. květen 2024 45:47

Kde podle psychiatra Martina Anderse sídlí duše? A co doporučuje ve jménu životní kondice?

Lidé někdy dělí psychiatry na duchaře a práškaře, já se řadím ke třetímu druhu, mezi biologické psychiatry, říká doc. Martin Anders. Kde podle něj sídlí duše? Jak se s ní, jejími projevy i nemocemi sbližoval? A co nám doporučuje ve jménu dobré životní kondice?

18. květen 2024 39:27

Čím ji překvapila Afrika, prozradí někdejší moderátorka, dnes divadelní manažerka Hana Heřmánková

Je mi vrozené vycházet s lidmi dobře, ale pokud chci něčeho dosáhnout, umím si za tím jít, říká někdejší moderátorka, dnes divadelní manažerka s pověstně zářivým úsměvem Hana Heřmánková. Co pro ni znamená svoboda? Čím ji překvapila Afrika? A kterým směrem se vydá, až završí svá studia politologie?

15. květen 2024 36:58

Připomeňte si životní cestu Vlastimila Harapese ve Stříbrném větru

V 77 letech zemřel herec, tanečník a pedagog Vlastimil Harapes. Narodil se po válce jako šesté dítě a zároveň první syn svých rodičů. „Ta poválečná radost se na mě přenesla, snad proto mám pořád tak dobrou náladu,“ řekl Vlastimil Harapes v rozhlasovém rozhovoru z roku 2016 Jitce Novotné. Svého času nejlepší baletní sólista u nás chtěl být původně zlatníkem, aby mohl své mamince vyrábět šperky.

11. květen 2024 45:54

Historik umění a architektury Rostislav Švácha. Kdy můžeme mluvit o sídlištích jako o krásných?

Bylo by fajn, kdyby veřejnost projevila trochu pochopení pro odvážné architektonické počiny, říká historik umění a architektury prof. Rostislav Švácha. Jak těžké je rozlišit mezi závažným experimentem a zbytečnou extravagancí? Kdy můžeme hovořit o sídlištích jako o krásných? A který styl je skutečně českým příspěvkem ke světové architektuře?

4. květen 2024 40:58

Novinářka Renata Kalenská. Který rozhovor určitě nikdy nenapíše?

Rozhovor má v sobě vždycky mít nějakou naději, říká novinářka Renata Kalenská. Ona sama naději potřebuje nejen v profesi, ale i v životě, který výrazně poznamenala nemoc. Jak se psychicky připravovala na transplantaci ledviny a slinivky? Kdy zažila nejdojemnější chvíle se svými dětmi? A který rozhovor určitě nikdy nenapíše?