Střepy
28. březen 2022

Poslechněte si podcast: Anna Beata Háblová: Na dně Azovského moře

„Od prvního dne jsem to sledovala až trochu nezdravě, potom jsem si to už musela zakázat, protože mě to opravdu až téměř paralyzovalo. Nedokázala jsem pracovat a myslet na nic jiného,“ popisuje Anna Beata Háblová svou zprostředkovanou zkušenost s válkou na Ukrajině v rozhovoru pro sérii Střepy. Nyní si prý informace z válečné zóny dávkuje.

24:22

Střepy

Vydává: Český rozhlas

Ruská invaze na Ukrajinu očima českých spisovatelů.

Web

8. prosinec 2022 07:56

Kateřina Tučková: Epitaph. Připomeňte si povídku ze série Střepy, tentokrát v angličtině

Český rozhlas Plus oslovil deset spisovatelů, kteří napsali první texty o válce na Ukrajině, a vznikl tak úspěšný pořad Střepy. Jednou z autorek je i Kateřina Tučková, která letos získala Státní cenu za literaturu. Její povídka s názvem Epitaf byla pro Radio Prague International přeložena do angličtiny.

13. duben 2022 24:54

Lenka Elbe: Konstrukce alegorického vozu

Spisovatelka, scenáristka a reklamní textařka Lenka Elbe pro sérii Střepy napsala úvahu Konstrukce alegorického vozu. Na současné válce ji zajímá rovina ruské propagandy, která prezidentu Vladimiru Putinovi zajišťuje podporu lidí pro pokračování invaze. „Na jakých lžích bylo možné vytvořit sílu, která podporuje tuto agresi,“ upřesňuje. Všímá si, že důležité je při vytváření takové propagandy najít a označit nějakého vnějšího nepřítele.

11. duben 2022 25:37

Jakuba Katalpa: Válka

Spisovatelku Jakubu Katalpu krátce po začátku války hluboce zasáhl detail na jedné fotografii: pečlivě udělaná, nejspíše čerstvá manikúra ukrajinské ženy zabité střelou při cestě autem. „To kraťoučké intermezzo, v němž věřila ve svou budoucnost, a proto si lakovala nehty, a smrt, která ji zastihla nečekaně a bez milosti, mi nejde opustit, nedokážu na to přestat myslet,“ píše Jakuba Katalpa.

8. duben 2022 24:51

Ondřej Macl: V nebesích s prostřeleným srdcem

Začátek války na Ukrajině zastihl Ondřeje Macla na cestě mezi Českem a Anglií. „Ačkoliv se Spojené království politicky účastní sankcí proti Rusku, tak pro lidi je válka mnohem dál a tolik ji neprožívají jako my,“ tvrdí básník, spisovatel a také sociální pracovník. „Je skvělé, že se děje solidarita,“ říká o tom, jak lidé v Česku pomáhají příchozím z Ukrajiny. Připomíná ale, že jiným uprchlíkům – z Blízkého východu – se tolik nepomáhá.

6. duben 2022 23:52

Petra Dvořáková: Ukrajinské matky

Spisovatelka Petra Dvořáková myslí ve své úvaze pro sérii Střepy na ukrajinské matky, jejichž synové a dcery teď bojují za Ukrajinu. „Matka vždy potřebuje chránit svoje dítě. Pokud ne, není tam něco v pořádku. Myslím na každou matku, která ztrácí svoje dítě,“ říká spisovatelka. A co matky ruských vojáků, kteří napadli Ukrajinu? „Neumím si představit, jak by se to v člověku, v matce mohlo přepnout, aby si řekla, že jí stojí za to, aby její syn byl na straně agresora.“

4. duben 2022 25:13

Emil Hakl: Zpráva z konce března

„Je to i naše válka, protože se týká celé Evropy,“ říká o ruské invazi na Ukrajinu spisovatel Emil Hakl. V úvaze pro sérii Střepy s názvem Zpráva z konce března hodnotí vývoj konfliktu a ptá se, jak asi skončí. V rozhovoru dodává: „Rusko má ze strategických důvodů veliký zájem o Pobaltí. Nevím, jakým způsobem by se válka mohla rozšířit. Teď je to na hraně. Může se to stát velmi snadno. Vnímám to tak, že v podstatě už ve válce jsme. Není to válka studená, spíš polohorká.“

1. duben 2022 25:29

Kateřina Tučková: Epitaf

„Těhotná žena, kterou záchranáři vynášejí nad trosky, běží s ní, protože je zraněná a potřebuje rychlou pomoc... Ta fotka ve mně uvízla. Ještě nedávno jsem sama byla v poslední fázi těhotenství a ještě dobře si pamatuju tu bezmoc, jakou žena cítí. Představa, čemu ta žena v Mariupolu musela čelit v posledním měsíci, ve mně vyvolává strašný pocit vzteku. A bezmoci,“ popisuje spisovatelka Kateřina Tučková motiv své povídky pro sérii Střepy, kterou nazvala Epitaf.

30. březen 2022 24:33

Petra Hůlová: Na co nepřišla řeč

„Mě ta dnešní vlna solidarity zároveň těší a děsí. Protože jde ruku v ruce s obrovskou euforií – a vzpomeňme si na podobné euforie v minulosti. Většinou po nich přišla kocovina, vystřízlivění,“ varuje Petra Hůlová, která pro sérii Střepy napsala povídku Na co nepřišla řeč. Je to jiný pohled na uprchlíky z Ukrajiny.

25. březen 2022 26:00

Marie Iljašenko: Kyiv Calling

Svůj pohled na svět rozbitý válkou na Ukrajině nabídne ve druhé epizodě česká spisovatelka ukrajinského původu Marie Iljašenko. „Jedna z prvních věcí, na kterou se mě lidé ptají, je, zda je moje rodina v pořádku. Odpovídám, že na Ukrajině zůstali jen vzdálení příbuzní a přátelé – a že jsou všichni naživu. Úlevně vzdychají, protože nevědí, že teď vnímám jako svou rodinu všechny Ukrajince.“