Středočeské příběhy
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Tvrz v Pičíně obýval „ďábel v brokátu“. Kateřina z Komárova byla obviněna ze 14 vražd

Život urozené Kateřiny z Komárova dodnes zahaluje mnoho nejasností. Nikdo neví, jak vypadala, ani skutečný rozsah její krutosti. Na podivné praktiky urozené paní z panství v Pičíně jako první ukázal Václav Hájek z Libočan. Česká Čachtická paní byla za mučení poddaných krutě potrestána.

03:13

Středočeské příběhy

Vydává: Český rozhlas

Zajímavé osobnosti, netradiční povolání, rekordy a úspěchy ze středních Čech a Prahy.

Web

Včera 03:07

Dostihy a sázky slaví 40 let. Oblíbenou hru vymyslel milovník koní

Firmu, která oblíbenou hru vyrábí, založil Ladislav Mareš. Ten žije v malé obci nedaleko Hradiště a užívá si zaslouženého odpočinku. Vedení firmy se chopila už třetí generace rodiny Marešů, vnučka Kristýna Miškovská s manželem.

Před čtyřmi dny 03:16

Sbírka starých lahví Jiřího Kotláře představuje dobu, kdy připomínaly umělecká díla

Jiří Kotlář si pro své vlastní truhlářství v Městci Králové vybral barokní dům. Když vyklízel starý sklep, objevil krásnou historickou lahev. Ke starožitnostem i kvalitní řemeslné práci měl vztah. Krása starých lahví ho tak upoutala, že je začal sbírat. Dnes má jeho sbírka přibližně 300 exponátů a po předběžné dohodě si ji mohou zájemci přijít prohlédnout.

Před pěti dny 02:58

Taťjana Krechová vystavuje obrázky zvířat z přírodnin v Centru ochrany fauny ČR v Hrachově u Sedlčan

Paní Krechová je autorkou mnoha rukodělných rekordů, vytvořila například 170 centimetrů vysokou sochu, oblečenou do šatů upletených z největšího počtu papírových ruliček.

Před šesti dny 03:30

Bloguje, vyrábí vonná mýdla a cítí se šťastná. Blogerka Xenie si pochvaluje pomoc Světlušky

Český rozhlas už 9. října pořádá benefiční koncert Světlo pro Světlušku. Radiožurnál ho odvysílá živě od 21.15. Na pódiu bude i 28letá Xenie, která na instagramu popisuje různé obtíže, které přináší život slabozrakých a nevidomých lidí. A zároveň ve volných chvílích vyrábí vonná mýdla nebo šumivé bombičky do koupele.

Před týdnem 03:17

Mistr houslař Václav Pikrt vyrábí špičkové nástroje. Na jeho housle hrají v Americe i v Japonsku

Václav Pikrt začal hrát na housle v první třídě. Později se u mistrů oboru učil housle vyrábět. Jeho precizní práce si před lety všiml i světově proslulý houslař Jan Špidlen, který mu nabídl spolupráci. Z lásky k uměleckému řemeslu se stal koníček i povolání na celý život a dnes mistrovské housle nejen restauruje, ale také staví zcela nové nástroje.

Před týdnem 03:05

OBRAZEM: Gabriela Junášková z Kralup nad Vltavou sbírá náprstky. Má jich už přes šest tisíc

Klub sběratelů kuriozit ocenil sbírku její sbírku malých pomůcek z kovu, keramiky, porcelánu, dřeva, textilu, kůže, korku, skla a dalších materiálů titulem „pozoruhodná“.

Před týdnem 03:18

Jiří Vančat ve své Kantýně U Juráška dbá na tradici poctivého řemesla

Pan Jiří Vančat si musel cestu ke své profesi pekaře a cukráře najít. Po různých životních pracovních zkušenostech zjistil, že právě pečení s láskou a péči je činnosti, která ho zcela naplňuje. Přeje si lidem osladit život a svými kvalitními výrobky je dobře naladit. Všechny tyto zásady už několik let dodržuje ve své Kantýně U Juráška.

Před týdnem 03:06

Boženo, že to dotáhneš tak daleko, to jsem nečekala. Glosuje svoji výstavu fotografka Jarcovjáková

Ve Veletržním paláci v Praze byla zahájena velká retrospektivní výstava uznávané české fotografky Libuše Jarcovjákové. Snímky pražské rodačky zaujaly na výstavách po celé Evropě a v Národní galerii se teď koná její dosud největší výstava. Návštěníci zde mohou vidět na pět set snímků.

Před týdnem 03:13

Rakovnický Brass Band baví lidi už více než 30 let. Hraje dobové šlágry okořeněné humorem

Rakovnický Brass Band hraje dixieland tak, jak se hrával ve 20. a 30. letech minulého století. Dobové šlágry hrají po vzoru starých mistrů, ale jejich vystoupení jsou plná humoru. Kromě skvělé muziky servírují i zábavné texty a kostýmy.