Středočeské příběhy
Před šesti dny

Poslechněte si podcast: Petr Enc obnovuje boží muka i válečné hroby. Díky nemoci napsal už tři knihy

Petr Enc zvaný Encák býval šermířem a zbrojířem. I když není vystudovaný historik, má obrovské znalosti vojenské historie. Ještě nedávno provázel návštěvníky na zámku v Brandýse nad Labem. Potom ale přišla nemoc. Sám teď s nadsázkou říká, že díky mrtvici napsal už tři knihy. Před tím na psaní neměl čas.

03:07

Středočeské příběhy

Vydává: Český rozhlas

Zajímavé osobnosti, netradiční povolání, rekordy a úspěchy ze středních Čech a Prahy.

Web

Dnes 03:07

Kněz Adolf Kajpr byl za názory vězněn nacisty i komunisty. Jeho příběh teď připomíná pomník

Adolf Kajpr prožil v koncentračních táborech a žalářích 13 let života. Za nepohodlné názory a pevný postoj byl stíhán jak nacisty, tak komunisty. Svůj život zasvětil víře, církvi a občanské pravdě. Prezidentské amnestie v roce 1960 se nedožil a zemřel ve vězení v Leopoldově.

Včera 03:19

Legenda českého tancovačkového bigbítu, známá skupina Brutus, vznikla v roce 1966. A stále hraje

Při založení se skupina jmenovala Mandragora. Za minulého režimu byli ale několikrát nuceni „dát si pauzu“. Činnost pak obnovili vždy pod novým názvem. Roku 1973 to byl Elektronik, v osmdesátém Brutus a v osmdesátém druhém Kyklop. Po sametové revoluci se vrátili k názvu Brutus, pod kterým vystupují dodnes. Pro svůj styl razí termín „pravý bigbít“ a známé je i jejich logo: červený panák s kytarou na žlutém podkladu.

Před čtyřmi dny 03:14

Jakub Greschl překonal těžký tělesný handicap a procestoval čtvrtinu zeměkoule

Cestovat do dalekých zemí s vážným tělesným postižením, bez cestovní kanceláře a pouze sám s batohem na zádech, to je skutečná výzva. Jakub Greschl proto svůj cestovatelský projekt nazval „Nic Není Nemožné“. O svých cestách pořádá přednášky. Chce motivovat ostatní, aby své vlastní hranice a limity překonali a žili naplno.

Před pěti dny 03:15

Pro Renátu Modrákovou je práce se středověkými rukopisy celoživotní vášní

Renáta Modráková je jako specialistka na středověké rukopisy Národní knihovny České republiky v každodenním kontaktu s naším národním kulturním bohatstvím. Práce s rukopisy je pro ní stále velkou vášní i radostí a dodává jí sílu i v osobním životě.

Před týdnem 02:57

Akvarely hraběnky Nosticové málem skončily mezi odpadky. Poklady teď opatrují v Muzeu Hořovicka

Stačilo málo a půvabné akvarely malované hraběnkou Nosticovou by byly navždy zničeny. Z odpadků je před 80 lety vytáhl tehdejší správce hořovického muzea Josef Maličký. Unikátní památky si teď můžete prohlédnout ve Starém zámku v Hořovicích.

Před týdnem 03:07

Malá neziskovka Roztoč se snaží dělat z Roztok u Prahy tvůrčí a živoucí místo

Roztoč propojuje profesionální umělce s amatéry, generace mezi sebou, nově příchozí se starousedlíky a umění s každodenním životem. Pomáhá lidem „zapustit“ v Roztokách kořeny a stát se součástí místní komunity. Roztoč by si přál, aby město žilo společenským životem a svou vlastní kulturou.

Před týdnem 03:29

Chovatelství? To je láska, koníček i motivace, říká Josef Zuska, šlechtitel vídeňských králíků

Josef Zuska z Velké Chuchle už 50 let chová vídeňské králíky. Získal přes dva tisíce různých ocenění, 50x titul mistra republiky, 57x titul mistra klubu. Navíc byl první, kdo v Evropě vyšlechtil vídeňské modrošedé.

Před týdnem 03:35

Střevíčky slečny Luisy z Rakovníka mají nevšední příběh. Podobné boty nosila i britská královna

V rodině Soni Mrázkové po několik desetiletí opatrovali plesové střevíčky z hedvábného atlasu. Patřívaly slečně Luise z Rakovníka. Jejich příběh se začal psát ve třicátých letech minulého století. Luisa tehdy pomohla dvěma mladým Angličankám.

Před 2 týdny 03:12

Staré jabloně z Krasosadu plodí skvělá jablka. Na pohled nejsou dokonalá, ale chutnají báječně

Jablka z Krasosadu vám vůní připomenou dětství a prázdniny u babičky. Jolana Křížkovská vybudovala v Krasoňovicích na Kutnohorsku bylinnou zahradu. Aby mohla míchat čaje, začala bylinky studovat. Dnes pracuje v lékárně a bylinky jsou jejím velkým koníčkem. Je spoluautorkou knihy Pokojovky pro zdraví a na talíři.