středo/věk
Epizoda 820. únor 2021

Poslechněte si podcast: středo/věk/8

Nezdá se, že bychom s druhou řadou přicházeli o témata. Možná ze začátku zníme sofistikovaně, to především tím, že bádáme nad drinkem o pohledu Václava Havla na stav věcí dnešních. To bychom ale nebyli my, kdybychom poměrně rychle nepřešli do mělkých vod porna. Nejprve toho opravdového, devadesátkového. Teprve až pak dojedeme k tomu současnému a jeho výkladu co z pohledu bible.

02:00:51

středo/věk

Vydává: Petr Mára, Martin Vymětal, Jan Dobrovský

Tři muži, tři kamarádi a jejich mnohdy tři různé pohledy na způsob jak proplout životem a nezaseknout se u toho ve středo/věku.

Web

Epizoda 353. únor 2024 03:04:23

středo/věk/35

Začínáme čtvrtý rok s vámi a dalo by se říci, že z nuly na sto. Probereme totálně odfláknutou nabíječku od Louis Vuitton, co si budeme povídat, snad i české Epico má lepší příslušenství. Naťukneme pár seriálů, byť s přibývajícím věkem (všechno nejlepší, Petře) toho už tolik ukoukat nestíháme; na Medvěda a Masters of Air ale dojde.

Dlouho jsme tu neměli technologické okénko, obujeme se rovnou do Digital Markets Act, respektive do toho, jak si DMA představuje Apple. Nevynecháme ani Vision Pro (všichni tři ho chceme, jen ale jeden si pro něj letí) a tentokrát nevynecháme ani 3 000 000 000 000 000 000 společnost Microsoft, těch nul je tam nějak moc — stejně jako bugů v MS Office.

DMA, AI, Vision Pro, Microsoft… Nic ale nemá na pořádný psací stroj a světe div se, na internetu není takřka k sehnání. Asi ho koupíme Petrovi k padesátinám. Nějak se nám od psacího stroje povede dostat k AI, retru v technologiích a překvapivě k Dubaji. Neptejte se nás jak, spíš si to poslechněte.

Epizoda 3430. prosinec 2023 04:44:40

středo/věk/34

“Boženko, podívej se, já ti něco povím. Já bych… A musíš jít v šatech? Já bych nebyl tak nervózní, do bijáku je to něco jinýho, ale jdeme do opery! Než do opery přijít pozdě, tak tam radši nejdu vůbec!”

Pamatujete tyhle krásný časy z vašeho dětství? Řada staromilů si určitě říká, kdyby tak šel vrátit čas a vidět silvestrovskou estrádu roku 1977 s Jiřinou Bohdalovou a Vladimírem Menšíkem znovu.

A víte co? Ono to jde, za prvé. Někde ji určitě reprízují. Už minimálně po 46. Anebo si můžete pustit poslední díl Středověku, silvestrovský speciál, ve kterém jsme odpovídali na desítky vašich otázek z Instagramu. Ono to vyjde zhruba nastejno.

Zajímá vás na které otázky jsme odpovídali a jaká témata jsme tam řešili? Nás také, ale Honza si poznamenal jen jednu věc: “Cíle, plány, úspěchy a kronika”.
To zní jak roku 1977. Jestli vás zajímají zbývající otázky, tak si budete muset pustit další, poslední díl roku 2023, který má stopáž něco přes čtyři a půl hodiny.

Epizoda 338. prosinec 2023 02:58:26

středo/věk/33

Povětšinou se za nic neomlouváme, nicméně s 33. dílem, speciálem, uděláme výjimku. Chtěli jsme něco ve stylu Carpool Karaoke, jen z déjedničky. A světě div se, když něco natáčíte cestou do Brna, tak je to dlouhý a ne úplně kvalitní, stejně jako asfalt a válcovaný beton dálnice.
A byť se ten záznam snažila dát dohromady pěkná parta zvukařů, tak toho stejně jako silničáři na D1 moc nesvedli.
Jenom aby bylo jasno, utrpěla lehce kvalita záznamu, obsahová kvalita zůstala klasicky na nejvyšší úrovni, a tak vás čekají témata jako závislost na sexu, David Duchovny, rozdíly mezi Bentley / Rolls-Royce, Gréta, nejdražší postel a hlavně, Velká žranice Lukáše Hejlíka, do které jsme spolu s holkama z Chumelenice přijali pozvání.

Epizoda 3214. říjen 2023 03:02:41

středo/věk/32

Vítejte zpět u nej(zbytek si doplňte sami) podcastu v naší kotlině, po nesnesitelně dlouhých 6 měsících pauzy se vracíme v plné síle. Rozumíme všemu a názor máme také na vše. Stejně jako 99% našich spoluobčanů.
Pojďte se s námi ponořit do hlubin kolektivní odpovědnosti, života s medvědy na procházce Amerikou, vztahů na pacifické hřebenovce, lamentováním nad kondicí USA, protože co si budeme povídat, je to Indie západu.
Pokud se vám zdá, že tenhle díl je jen o Americe, tak se nebojte, to si jen jeden z nás dělal dost selektivní poznámky v průběhu natáčení.

Epizoda 3114. červenec 2023 02:13:16

středo/věk/31 - Bootleg Edition

Znáte to, je vokurková sezóna, venku řádí vedra, a češi tak zvládnou maximálně usmažit řízky na cestu do Chorvatska, nadávat na vládu, řešit třicítky v Praze a polemizovat nad vyděračským poplatkem od Michelinu.
A tak nastal čas natočit další speciál, Středo/věk Bootleg Edition, který do téhle české pohody přesně zapadne diskusí o cenách tady a ve světě, o tom, jak je Lipno lepší než Zell am See, o AR od Applu a samozřejmě o tom, jak se Martinovi jde na jeho každoroční vycházce, tentokrát po PCT. (Dávejte pozor, v jeden moment přijde řeč i na jeho trail name.)

Epizoda 3021. duben 2023 01:27:30

středo/věk/30 - SPECIÁL

Tak dlouho jsme vám slibovali speciál, kdy se všichni tři sejdeme, a poletíme do Dubaje, až jsme to po letech odkládání zvládli. Sešli jsme se; v ^Liberci.
Nečekejte v tomhle díle žádné diskuse nad virtuálními světy nebo umělou inteligencí, to už totiž zajímá mainstream a probírají to jak na Vinohradské 12, tak i v 5:59. V tomhle díle vás čeká, čistá, nefalšovaná, silikonová člověčinka, kterou zažijete jen na Oktagonu a v Hotelu Pytloun.

Epizoda 298. duben 2023 02:34:27

středo/věk/29

První díl páté řády, poslední dobou tam sázíme díl za dílem jak J.J. Abrams v LOST. No, snad se v té páté nebo šesté řadě nezblázníme anebo nepřidáme ke scientologům. Zatím se nám ale daří udržovat klasický mix témat, které nás a snad i vás baví.
Rozjeli jsme to naší nedbalostí na odepisováním (omlouváme se všem), Martinovou posh cestou na Slovensko Ryanairem, posteskli jsme si nad koncem tří set poboček České pošty (to dost změní nás život) probrali klasicky zas pár seriálů abychom na chvíli zakotvili nad tématem života miliardářů a cenami obecně. Došlo i na srovnání housek z Rohlíku a Esky nebo otřením se o nerůstové hnutí (víc k němu snad ani psát raději nebudeme). Taková klasika, tři mudrcové ze Středověku; jen objednaný z Wishe…

Epizoda 284. březen 2023 03:15:55

středo/věk/28

Na finále třetí řady jsme připravili speciál, kdy jsme zodpovídali vaše otázky. No a jelikož se tradice nemají porušovat, tak jsme ji zopakovali.
Jen tentokrát se špetkou naší nedůslednosti; otázek jsme zvládli jen pár, za to ale velmi důsledně.
Než došlo na otázky, do detailu jsme probrali generativní umění a rozdíly mezi offline a online uměním. Že nevíte, o co jde? Nevadí, naše Meda Mládková, respektive Petr vám to vysvětlí.
Následně nás vaše otázky zavedli do budoucnosti, kde bude dominantním prvkem právě AI. Není to sice poprvé, kdy jsme na podobné téma zabrousili, nicméně tentokrát máme pocit, že jsme se někam snad i dobrali a elegantně z toho vybrousili.
Zdá se vám to jako nuda? I tu jsme přihodili na základně vašich otázek jako téma, kdy zkoumáme myšlenku, že i nuda může vést k tvořivosti a přemýšlení, byť je to pěkná fuška se do takové fáze vůbec dostat.

Epizoda 2715. leden 2023 03:18:25

středo/věk/27

Slibovali jsme, že další, lednový díl budeme natáčet mezi 1. a 2. kolem prezidentských voleb. No, znáte nás, sliby (týkající se našeho podcastu) moc nedržíme, a tak jsme poslední díl natočili ještě před volbami.
Můžete být v klidu, jsme snad jediný podcast, který v takovém předvolebním týdnu volby neřeší.
Namísto nich vás čeká pravidelná dávka disputací nad vzděláváním, učiteli a učením jazyků, Vánocemi (dárky), vnímáním budoucnosti, Martinových zážitcích na Safari a úvahami nad možnostmi ChatGPT.

Pro ty, kteří AI milují, tak níže najdete synopsi, kterou za nás zpracovala právě AI.
“V poslední epizodě podcastu "Středověk" se tři bohatí chlápci ve středním věku baví o svých nejnovějších objevech v oblasti peněz, školství, safari a Vánoc. První z nich se pochlubí, jak se mu podařilo vydělat miliony dolarů, aniž by musel vstávat z gauče. Druhý se raduje z toho, že se mu podařilo zbavit se povinnosti vysílat děti do školy, protože prý jsou stejně k ničemu. Třetí vypráví o svém dobrodružství na safari, kde se mu podařilo ulovit nejen divoké zvíře, ale také místní ženu.
A samozřejmě nechybí ani kritika našich milých učitelů na základní škole a nadávání na to jak je život v budoucnosti s prací s Chat GPT k ničemu. Poslouchejte a smějte se s námi, jak se jen tak lehce zbavujeme svých povinností a jak si stěžujeme na kvalitu učitelů, zatímco si užíváme luxusu všech kolem nás."

Epizoda 2618. prosinec 2022 03:43:09

středo/věk/26

Vánoce, Vánoce přicházejí a my vydáváme nový, speciální díl Středověku — vánoční, ve kterém snad Vánoce ani nezmíníme. Zato se ale hezky opřeme do Harryho (ne toho ze Sám doma) a Meghan (a tím taky nemyslíme druhou manželku Dona Drapera z Mad Men).
Přidáme, jak už všichni asi dobře čekáte rozpravu o alkoholu, fastfoodech, tloustnutí a hubnutí a zasekneme se nad fascinací Petrem, jeho televizní hvězda totiž teď strmě padá vzhůru.
Pak se ujme slova Martin o pacifické hřebenovce a hned z toho máte čtyřhodinový díl. Tak akorát na cestu z Holešovic na Chodov magistrálou.