- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Štika pečená podle Malé pražské kuchařky Julie Svobodové
Povídání o kuchařských knihách vydaných před 100 a více lety je věnované Julii Svobodové, autorce kuchařky, ze které Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vybrali recept na pečenou štiku.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Polévka tlučená podle Rettigové
Měšťanská kuchyně byla bohatší, bylo v ní více masa i dalších surovin, což se projevilo i v polévkách. Jako příklad vybrali Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření polévku tlučenou podle Rettigové.
Staročeská pivní polévka
V dobách našich babiček byla polévka základem jídla, často jídlem jediným. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na polévku, která se už moc nevaří, ale dříve patřila i ke staročeské snídani.
Kateřinské šátečky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou svátek svaté Kateřiny, u jehož příležitosti se konaly kateřinské zábavy.
Vejce na slanině na přástky
Používáte při přípravě vajec na slanině smetanu? Nejen recept, ale také povídání o přástkách mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Cecilkové důlkové koláče
Pomalu se blíží předvánoční postní období, před kterým se lidé v dobách našich babiček ještě snažili užít si zábavy a dobrého jídla. Na počest svaté Cecílie, patronky muzikantů, se konaly i tancovačky.
Povidlovník na doděrku
Mezi listopadové práce v dobách našich babiček patřil nejen lov a hon či rybaření, ale také draní peří. Dračky a co se na nich podávalo, přiblíží Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Lupice se sardelemi podle knihy Kuchařka a hospodyně z roku 1873 Ludmily Dobrovolné
Ještě jednou se vydáme k vodě, protože nemůžeme opomenout candáta, neboli lupici, jak zní starší název. Recept na jeho přípravu se sardelemi mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Lososa pečený s bylinkami a cibulkou podle kuchařské knihy Františky Hansgirgové z roku 1864
Mezi běžné druhy ryb v našich řekách patřil v dobách našich babiček i losos. A tak se samozřejmě objevoval i na talířích. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření prozradí, jak se připravoval pečený s bylinkami a cibulkou.
Pečený sumec podle receptu z roku 1902
Recepty našich babiček pokračují rybí tematikou. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají kromě receptu i pár hisotrických informací o sumcích.
Pstruzi na cibuli a slanině z domácího receptáře prababičky Vladimíry Jakouběové
Dalším z rybích receptů jsou pstruzi na cibuli a slanině. Vařila podle něj už prababička Vladimíry Jakouběové. A dozvíme, proč byl pstruh už před více než 100 lety oblíbenou rybou.