Podhoubí
Sezóna 1Epizoda 9421. únor 2023

Poslechněte si podcast: Staví se ve vašem sousedství? Máte právo mlčet. Veřejnost přichází o hlas ve stavebních řízeních

Zákon o ochraně přírody a krajiny z roku 1992 široce založil právo veřejnosti mluvit do stavebních řízení, které se dotýkají životního prostředí. Jak šel čas, tak se práva participovat nenápadně osekávala. K největšímu zásahu došlo v roce 2017. Nejsilnějším argumentem tehdy bylo, že povolovací řízení účast občanů neúměrně protahuje. U větších staveb účast zůstává, protože je vázána na členství v Evropské unii. Co se děje se stavebním zákonem v současnosti?

35:18

Podhoubí

Vydává: Český rozhlas

Podhoubí je magazín o přírodě, životním prostředí a všech cestách k šetrnému životu. Přinášíme v něm rozhovory s odborníky, ochranáři, zemědělci i dalšími aktivními lidmi, jimž životní prostředí není lhostejné. Vysvětlujeme environmentální témata, která v současnosti výrazně pronikají do společenské diskuze.

Web

Před týdnem 27:09

Vídeň je jinde. Se sociálním geografem o participativním bydlení i radikálních eko-komunitách

Tinkers Bubble v Anglii je skupina několika jedinců žijících v lese, která se vyhýbá využívání fosilní energie. S výrobou dřevěných fošen jim pomáhá parní stroj, jablečný mošt a cider zase lisují mechanicky. Produkty rozvážejí na kolech nebo pomocí koní. Tak vypadá jedna ze zajímavých eko-komunit, kterou ve svém doktorandském výzkumu zaznamenal sociální geograf a ekonom Jan Malý Blažek. Environmentální záměry má ale i mnoho středoproudých projektů po celé Evropě.

Před 2 týdny 31:23

Potřebujeme zahltit sítě a nenechat je populistům. S greenfluencerkou o tom, jak se nezbláznit

Nejlepším předpokladem k aktivismu je být shlukem buněk, opatřeným inteligencí, vědomím a vůlí. To všechno má Rozárie Haškovcová a naplno toho využívá nejen na svém instagramovém účtu. Myslíte si, že aktivismus na sociálních sítích je jen salónní pozéřina? Ale kdeže. Sociální sítě jsou dávno víc než reálnou součástí našich životů a slouží i jako diskusní fóra a platformy pro vyjednávání našich identit.

Před 3 týdny 45:37

Chceme zahrádku všude. Adaptace krajiny na klimatickou změnu se dá zvládnout za 20 let, věří Malík

Původně geodet a kartograf Jiří Malík je známá postava české environmentální scény. V roce 2005 spoluzaložil spolek Živá voda a v roce 2016 se pustil do komplexní obnovy vodního režimu u bývalé obce Libná na Broumovsku. 20 km2 povodí Zdoňovského potoka je pilotním projektem Modelu Živá krajina, který se dá replikovat i jinde v Česku a v Evropě. Jiří Malík se svým týmem usilují o komplexní adaptaci krajiny na klimatickou změnu. Jak by taková krajina vypadala?

27. únor 2024 37:55

Je fascinující, jak jsme my lidé hrubě nepoučitelní ve svých omylech. S Bohdanem Slámou o Suchu

V nejnovějším filmu Bohdana Slámy si zahrála Magdaléna Borová, Dorota Šlajerová, Moravské Toskánsko i vyprahlá krajina zkoušená dlouhým obdobím sucha. V centru příběhu umírá matka třech dětí na rakovinu, pravděpodobně z vody kontaminované chemickými postřiky zemědělce Viktora. Chřadnutí lidského zdraví se ve filmu Sucho dostává do přímé souvislosti s chřadnutím krajiny.

20. únor 2024 28:33

Vlak je super, dokud v něm nejedete sami. Jak vypadá realita na české a evropské dráze?

Cestování vlakem je nejlepším a nejšetrnějším modem dopravy po chůzi a jízdě na kole – píše ve svém reportu o dopravě Evropská agentura pro životní prostředí. Výsledky analýzy agentury Evropské unie se sídlem v Kodani tak potvrzují směřování evropské legislativy, která chce mimo jiné zvýšit podíl vysokorychlostní železniční dopravy do roku 2030 o polovinu.

13. únor 2024 27:06

Antisystémové ostrovy města. Mokřad s fragmenty lužního lesa v nouzové kolonii Na Slatinách

Se zrodem Československa vzniklo v Praze několik desítek nouzových kolonií. Venkovská obydlí si v provizorních podmínkách stavěli lidé, kteří se do hlavního města stěhovali za prací. Na rozdíl od rezidenčních čtvrtí s činžovními domy v nich běžel život spíš ve venkovském rytmu včetně zahradničení a chovu hospodářských zvířat. Po sto letech zbytky kolonií prostupuje městská divočina s prvky vágního terénu. Pro město jsou to ale cenné přírodní biotopy.

6. únor 2024 41:59

Zachytávat příběhy evoluce do láhví. Lihovar Landcraft je laboratoř pro výzkum krajiny

Pelyněk pravý se řekne německy der Wermut, anglicky wormwood, čili odčervovací bylina. Gin se zase odvozuje od jalovce, anglicky juniper, francouzsky genévrier. Likéry a alkoholové maceráty jsou od pradávna spojené s léčivými účinky bylin a po téhle cestě jde i podivuhodný lihovar Landcraft. Ondra Kopička a Petr Alexander v něm zkapalňují přírodu a s lehkostí k tomu využívají i odpadní materiál, který by jinak putoval v nejlepším případě na kompost.

30. leden 2024 35:07

Lovci mají rádi zbraně a chtějí doma trofej. S odbornicí o vyhlídkách rysa ostrovida v české krajině

Štětiny na uších, skvrnitý kožich, prakticky střižený ocas a licousy po stranách čelisti. Charakteristické znaky vrcholového predátora, který se po svém teritoriu dost nachodí, je nenápadný a specializuje se na srnčí. Právě podílem na redukci vysokého stavu lesní zvěře je rys cenným ekologickým prvkem v managementu lesa. Bohužel je ale také atraktivní trofejí na policích papalášů. V místech, jako jsou Novohradské hory, neustále záhadně mizí.

23. leden 2024 37:45

Má smysl sázet stromy v Česku? Offsety podporují globální jih, klimatickou neutralitu ale nezajistí

Šest tisíc největších společností na světě vyprodukuje ročně 31 miliard tun CO2, což je přes polovinu globálních emisí tohoto skleníkového plynu. Tyto společnosti jsou zároveň součástí iniciativy Science Based Targets, ve které se zavazují k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Cesta vede přes správné řízení uhlíkové stopy – měření, vyhodnocování a snižování. Offsety jsou spíš doplňkovou aktivitou.

16. leden 2024 33:56

Štěstí nám nepřinese, když se obklopíme věcmi. O ekologické a spirituální krizi s knězem Orko Váchou

Jorge Mario Bergoglio, když víc jak před deseti lety usedal na Svatý stolec, zvolil si jméno František, podle řeholníka Františka z Assisi. Světec a křesťanský mystik proslul kromě péče o chudé také zvláštním ohledem ke stvoření – jinými slovy k přírodě. Když pak v roce 2015 vyšla encyklika Laudato si, ve které se papež obrací ke každému člověku této planety, aby chránil přírodu a mírnil klimatickou krizi, naplnil tím to, co si předsevzal.