Kdyby zdi mohly vyprávět
3. květen 2022

Poslechněte si podcast: Stavba mladá, ale výjimečná: Liberecký plavecký bazén

Do roku 1984 měli Liberečané možnost zaplavat si pod střechou pouze v bývalých Císařských lázních. Ve zmiňovaném roce 1984 pak byl zkolaudován nový plavecký bazén na Tržním náměstí.

11:58

Kdyby zdi mohly vyprávět

Vydává: Český rozhlas

Redaktor Tomáš Mařas provází po stavbách, které mají příběh. A může to být příběh samotné budovy, nebo jejích obyvatel. 

Web

22. prosinec 2022 22:54

Novorománský kostel svatého Vincence z Pauly: Červené věže na libereckém Perštýně

S kazatelem Církve adventistů sedmého dne Markem Jonášem a pamětníkem rekonstrukce kostela Janem Salavou stavbou prošel redaktor Tomáš Mařas.

27. září 2022 24:47

Historická budova radnice v Liberci: Výhledy i tajemství

Do radniční budovy na náměstí Dr. Edvarda Beneše zavítal redaktor Tomáš Mařas s panem Jaroslavem Čechem, který pracoval na libereckém magistrátu na odboru správy majetku. A podívali se i do míst, která nejsou veřejnosti přístupná.

13. září 2022 23:49

Liberecký Zlatý kříž: Severočeské muzeum

Redaktor Tomáš Mařas s ředitelem Severočeského muzea Jiřím Křížkem jako průvodci historickou budovou muzea. Ta je spolu s bývalými lázněmi a bývalým sídlem Obchodní a živnostenské komory, dnešní poliklinikou, jedním z architektonicky nejvýznamnějších míst v Liberci. Tvoří takzvaný Zlatý kříž.

29. červen 2022 12:05

Liberecké Valdštejnské domky: Pozůstatek založení takzvaného Nového Města

Jedny z nejstarších staveb v Liberci najdeme kousek od Sokolovského náměstí. Valdštejnské domky stojí v takzvané Větrné uličce. Tři poněkud zastrčené domky a jejich historii prošel redaktor Tomáš Mařas s Martinem Ouhrabkou z Národního památkového ústavu.

21. červen 2022 12:01

Úřad jinak: Trojdomí „nového“ Magistrátu města Liberce - 2. část

Liberecký takzvaný „nový magistrát“ je stavbou veskrze nevšední. Vznikl vnitřní přestavbou tří domů, které uvnitř spojil do jednoho rozlehlého a přehledného prostoru.

14. červen 2022 12:00

Úřad jinak: Trojdomí „nového“ Magistrátu města Liberce

Liberecký takzvaný „nový magistrát“ je stavbou veskrze nevšední. Vznikl vnitřní přestavbou tří domů, které uvnitř spojil do jednoho rozlehlého a přehledného prostoru.

7. červen 2022 11:40

Liberecký Brouk a Babka: Ne pouze výplň mezi secesí a moderní architekturou

Společnost Brouk a Babka provozovala v Československu síť obchodních domů. Tím libereckým, památkové chráněnou funkcionalistickou stavbou v Pražské ulici, vás provede redaktor Tomáš Mařas.

31. květen 2022 11:40

Jedna z nejkrásnějších libereckých funkcionalistických budov: Bývalý obchodní dům Baťa

O bývalém obchodním domě v dolním centru Liberce se dá mluvit jako o mrakodrapu, ale s přihlédnutím k době jeho vzniku. Tehdejší recenzenti stavbou příliš nadšení nebyli a pranýřovali hlavně výšku stavby.

24. květen 2022 11:30

Švancerův Dům politické výchovy v Liberci

V centru Liberce, v ulici 1. máje, stojí dům, který na první pohled neupoutá příliš pozornost kolemjdoucích. Neupoutá jí ani na druhý, třetí, či jakýkoliv další pohled. K tomu, abyste si domu začali všímat víc, je třeba znát jeho historii.

17. květen 2022 11:35

Ve skutečnosti převážně černobílý: Červený dům v České Lípě

Českolipané kolem něj často prochází a možná si ani neuvědomí, že je to jediná památka svého druhu v Libereckém kraji a možná v severních Čechách vůbec.