Momenty
22. leden 2024

Poslechněte si podcast: Stanislav Kolíbal: Je třeba mnoho věcí poznávat, prožít, ale také zapomenout

Stanislav Kolíbal vypráví o dětství na Těšínsku a hodnotě použitých věcí, o svých výtvarných vzorech a principech tvorby. V Momentech se také rozpovídal o konceptu sochy-instalace nebo o sádře jako svém oblíbeném materiálu. Repríza z 5. 1. 2022.

10:32

Momenty

Vydává: Český rozhlas

Výběr silných momentů ze setkání s osobnostmi českého kulturního života přináší reflexi jejich tvůrčího života i zamyšlení nad obecnějšími tématy. Mimořádní lidé z nadhledu svého věku hovoří o tom, co má v životě smysl, co je naplňuje, s čím se těžko smiřuje i o tom, co je v dnešním světě znepokojuje. Podcast Českého rozhlasu Vltava vysíláme v odpolední Mozaice.

Web

Před třemi dny 11:33

Koncertovala bych pořád, ale přizpůsobuju se, říká zpěvačka Hana Ulrychová

Zpěvačka Hana Ulrychová oslaví 31. března své 75. narozeniny. V Momentech se zpovídá ze své lásky k opeře ale hovoří i o tom, že jako své nejlepší učitelky zpěvu vidí desky třeba Arethy Franklin nebo Elly Fitzgerald. A také proč v současnosti koncertuje méně, než by chtěla a jak nahlíží na průtahy okolo výstavby nového koncertního sálu v Brně.

Před týdnem 12:32

Fero Fenič: V české kinematografii mi chybí tahouni, jakými byli Chytilová nebo Menzel

Režisér a filmový organizátor vzpomíná na své chudobné dětství na východním Slovensku, na počátky vzniku legendární galerie elity národa GEN a vysvětluje taky, proč nechápe oddělené studium dokumentární a hrané režie. Repríza z 2. října 2023.

Před 2 týdny 13:03

Od tří let jsem věděl, že budu chtít dělat divadlo, říká Jaromír Hanzlík

Významný český herec se zamýšlí nad tím, jaké to je hrát Hamleta v raném věku. Vzpomíná na to, jak místo na DAMU nastoupil rovnou do Vinohradského divadla i na dobu, kdy s Danielou Kolářovou tvořili „ten pár“.

Před 3 týdny 12:59

Eva Jiřičná: Je úžasné pracovat s mladými lidmi, kteří myslí pořád dopředu

Světoznámá architektka vypráví, jak ji sklo ohromilo už v dětství. Vysvětluje, v čem se současná témata architektury liší od těch z doby, kdy přijela do Velké Británie a vzpomíná i na svůj rodný Zlín. Repríza z 3. dubna 2023.

26. únor 2024 12:42

Improvizace je fantazie, která se nesmí zatratit. To se často děje notami a drilem, říká Jiří Stivín

Hudebník a významný multiinstrumentalista vypráví o své cestě k hudbě, o tom, že jeho generace byla zvyklá víc poslouchat než vidět a zmiňuje se také o svých nástrojích, které má rád kolem sebe.

19. únor 2024 12:32

Snažím se předstírat mládí. A to je v mých letech kolikrát velmi bolestné, říká hudebník Petr Ulrych

Hudebník a skladatel Petr Ulrych slaví 21. února 80. narozeniny. V Momentech vzpomíná na vznik kultovní písně Zachovejte klid v srpnu 68. Vysvětluje, jak uvažuje nejen o lidové hudbě, vypráví o zásadách začínajících Javorů a mluví o tom, proč se těžce vyrovnává s tím, jak se chováme k přírodě.

12. únor 2024 11:01

Ivan Štraus: Každý, kdo má talent, je povinen rozdávat ho darem ostatním

Ivan Štraus se zamýšlí nad tím, co je talent a k čemu člověka zavazuje, mluví o své lásce k přírodě, poesii a výtvarnu i o své „buditelské“ poezii a oblíbených skladatelích. Vzpomíná i na to, co mu svěřila Charlotta Martinů.

5. únor 2024 13:06

Jitka Vodňanská: Stýská se mi po sounáležitosti, kterou jsem zažívala mezi disidenty

Významná psycholožka a psychoterapeutka vypráví o tom, jak ji v profesi ovlivnila její duchovní cesta. Mluví o tom, proč dnes rodinní terapeuti neradí jako kdysi v rodinných poradnách a vysvětluje, co jí chybí v křesťanství a proč se tak ráda vrací do Asie.

29. leden 2024 12:52

Nejkrásnější je, když herec v roli předčí režisérovu představu, říká Markéta Jahodová

Rozhlasová režisérka mluví o tom, proč má ráda nářečí, co jí dávají studenti z Vyšší odborné školy Publicistiky, kde učí. A vzpomíná také na dětství, kdy byl rozhlas jedním z členů jejich domácnosti. Repríza z 18. 3. 2023.