Jihočeské nebe
30. duben 2023

Poslechněte si podcast: Srážka Země s asteroidem je málo pravděpodobná, ale mohla by mít závažné následky, říká astronomka

Srážka Země s asteroidem je reálnou hrozbou, proto existují pracovní skupiny astronomů, síť pozorovatelů a odborníků, kteří počítají dráhy vesmírných těles. „Srážka naší planety s asteroidem je na rozdíl třeba od povodní zařazena do událostí s velmi malou pravděpodobností, ale zase může mít velice závažné následky,“ říká jihočeská astronomka Jana Tichá.

04:48

Jihočeské nebe

Vydává: Český rozhlas

O hvězdách, planetách a vesmíru, který nás obklopuje.

Web

Před dvěma dny 05:21

Astronom Zdeněk Kopal publikoval první odborné články už v patnácti letech. Zaujaly i v zahraničí

Na duben připadá řada kosmonautických a astronomických výročí. 12. dubna 1961 vzlétl jako první člověk do vesmíru Jurij Gagarin a dvacet let po něm odstartoval první americký raketoplán. 24. dubna byl vypuštěn Hubbleův kosmický dalekohled.

Před týdnem 04:04

Planety se schovaly, v dubnu uvidíte na obloze jen Jupiter. Měsíc je na další cestě k úplňku

Co můžete pozorovat na dubnové obloze? Podle jihočeské astronomky Jany Tiché toho vlastně mnoho není. Měsíc pokračuje na své pouti, druhého dubna dosáhl poslední čtvrti, osmého dubna byl v novu, patnáctého doputuje do první čtvrti a čtyřiadvacátého nastane úplněk.

Před 2 týdny 05:04

Co je Pluto, když ne planeta? Astronomové nakonec vymysleli úplně novou kategorii vesmírných těles

Když v roce 2006 Mezinárodní astronomická unie vyřadila ze seznamu planet Pluto, stála před otázkou, kam těleso nově zařadit. Jednalo se i o diplomatický problém, protože Pluto bylo jedinou planetou objevenou na americkém kontinentě.

Před 3 týdny 07:15

Pluto bylo skoro 80 let označováno za planetu. O status ho připravil pražský protokol

Dlouhá léta se žáci ve školách učili, že sluneční soustava má devět planet. Devátou planetou bylo Pluto, které objevil americký astronom Clyde Tombaugh v roce 1930. Jenže v roce 2006 Pluto planetou být přestalo.

24. březen 2024 03:58

Poslední neděle v březnu přináší změnu času. Je to pozůstatek doby, kdy bylo třeba šetřit svíčkami

Přechod ze středoevropského času na letní středoevropský je vždy stanoven na poslední neděli v březnu. Letos nás tedy čeká 31. března. Čas se posouvá ve dvě hodiny v noci o hodinu dopředu, na třetí hodinu. Objektivní důvody k tomu ale už moc nemáme.

17. březen 2024 06:57

Poslední člověk na Měsíci měl prarodiče z jižních Čech. Do vesmíru bral i československou vlajku

Dosud posledním člověkem, který kráčel po Měsíci, byl Eugene Cernan. Americký astronaut se narodil v březnu 1934 česko-slovenským rodičům. Babička a dědeček z otcovy strany byli emigranti z Vysoké nad Kysucou, zatímco matčin otec pocházel z Borovan v okrese Písek a matčina matka z Nuzic nedaleko Týna nad Vltavou.

10. březen 2024 06:26

Jarní rovnodennost nastává koncem března, od toho okamžiku jsou dny delší než noci

Březen je měsícem jara a na jeho konci nastává jarní rovnodennost. Obvykle se uvádí datum 21. března, ale jak připomíná astronomka Jana Tichá, přesný okamžik se posouvá. Letos jarní rovnodennost nastane 20. března ve 4:06 hodin středoevropského času.

3. březen 2024 06:44

Každý čtvrtý rok je přestupný, tedy o den delší. Neplatí to ale úplně vždy

Oběh Země kolem Slunce trvá přibližně 365 a čtvrt dne. Proto vznikly přestupné roky, které se uplatňovaly už v antickém juliánském kalendáři a přidávají jednou za čtyři roky den navíc – 29. únor, aby se rozdíl vyrovnal. Má to ale ještě výjimky.

25. únor 2024 06:06

Jakou barvu mají hvězdy? Ty chladnější jsou oranžové až červené, teplejší modrobílé a žlutavé

Lidské oko je zařízeno tak, že když jsou světelné zdroje slabé, přejde víceméně do černobílého vidění. Proto při pohledu na tmavou noční oblohu vidíme hvězdy většinou jen jako třpytící se bíložluté body. Jenom u nejjasnějších z nich rozeznáváme nějaký odstín.

18. únor 2024 05:41

Kosmický let dosud absolvovalo celkem 608 lidí. Nejvíc astronautů pocházelo z USA

Za kosmický prostor se podle mezinárodních úmluv považuje vše, co je výše než 100 kilometrů nad povrchem Země. Jako kosmický let se uznává buď nejméně jeden oblet Země, nebo let kosmickým prostorem trvající minimálně 90 minut.