Speciál
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Psycholožka: Zvládneme to. Dětem o povodních hlavně nelžete

Evakuace, ale i pouhé sledování ničivých účinků povodní může být stresující pro každého. Samozřejmě i pro děti. „Nikdy nelžeme a nevymýšlíme si. A vyprávíme o povodních jako o příběhu, který začíná ještě v době bezpečí,“ radí ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu vedoucí Českého institutu pro psychotraumatologii a EMDR a krizová interventka Zuzana Čepelíková. „Důležité je říct, že teď to zvládáme a budeme to zvládat i poté,“ doplňuje.

04:46

Speciál

Vydává: Český rozhlas

Speciální vysílání věnované aktuálnímu dění v politice, byznysu i společnosti.

Web

Před dvěma dny 03:28

Pojišťovny radí: Počkejte, až voda opadne. Pak vyfoťte škody

Česká asociace pojišťoven vydala povodňové desatero. Popisuje, jak postupovat v případě, že voda poškodí majetek. „U novějších smluv je pojištění proti záplavám obvykle v základním krytí. U starších smluv bylo zapotřebí vždycky ‚zaklikávat‘, to znamená, že klient si mohl vybrat, jestli si toto riziko pojistí, nebo ne,“ vysvětluje ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík.

Před třemi dny 03:23

Půta: Situace je horší než ráno. Evakuujte se, dokud je čas

V Libereckém kraji měla povodňová situace kulminovat už k večeru, ale ani před 18. hodinou k tomu nedošlo. Hejtman Martin Půta (Starostové pro LIberecký kraj) proto vyhlásil ve Frýdlantském výběžku stav nebezpečí. Tato oblast je na tom nejhůře. „Poprosil bych všechny lidi na Frýdlantsku, kteří žijí v záplavovém území, aby fakt neváhali. A ideálně teď své nemovitosti opustili,“ apeluje Půta ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu.

Před třemi dny 08:29

Kupka: Přeplánujte si cesty, sledujte aktuální informace

Povodně a deště ohrožují dopravu na železnicích a silnicích. V Moravskoslezském kraji se podle Správy železnic v neděli nejezdí nikde, na mnoha místech není možné zavést ani náhradní autobusovou dopravu. „Potom, co voda ustoupí, musíme zjistit, v jakém stavu je celá dopravní infrastruktura. Komplikacemi byla zasažená celá republika. Tam, kde nebyly srážky, silně foukalo,“ přibližuje ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Před třemi dny 20:30

Vývoj je pozitivní, shodl se Ústřední krizový štáb

Vývoj je pozitivní. V Jeseníkách a Beskydech už přestalo pršet a zásadní srážky už tam nenastanou, očekává po jednání Ústředního krizového štábu ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Ani na soutoku Bečvy a Moravy nedojde k problémům, ty se ale čekají nad Olomoucí. Dešťové pásmo se teď bude přesouvat na západ a na jihu Čech by mohlo pršet ještě v úterý. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poděkoval záchranářům, kteří pomáhají lidem ohroženým povodní.

Před třemi dny 07:18

Ministr Hladík: Nechápu lidi, kteří se odmítli evakuovat

V Česku jsou povodně, nejhorší je situace v Moravskoslezském a kraji a na severu Olomouckého, problémy hlásí také jižní Čechy. „Povodňová situace bude skoro na všech tocích kromě západních Čech. Přehrady ale mají kapacitu. Vltava to zvládá dobře, stejně jako Labe. Řešíme ochranu soutoku Svratky a Svitavy a jihu Brna, upouštíme z Vranovské přehrady,“ popisuje ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu ministr životního prostředí a šéf Ústřední povodňové komise Petr Hladík (KDU-ČSL).

Před třemi dny 05:25

Rady seniorům od Elpidy: Poslouchejte záchranáře, nestresujte se zbytečně

S obavami o své blízké, kteří žijí v oblastech zasažených povodněmi, se senioři mohou obracet na Linku seniorů organizace Elpida (telefonní číslo je 800 200 007). Promluví si tam s proškolenými psychology a krizovými interventy, ujišťuje šéf Elpidy Jiří Hrabě. „Lidem teď doporučujeme, aby sledovali zpravodajství – ale přiměřeně. Aby v sobě nevyvolávali pocity bezmoci a traumatu. Aby neměli puštěnou televizi víc než osm hodin denně,“ říká ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu.

Před třemi dny 01:41:24

Společné vysílání Radiožurnálu a ČRoPlus k povodňové situaci

Před 3 týdny 50:29

Společné vysílání Radiožurnálu a ČRoPlus k zemědělství při příležitosti Země živitelky

Moderuje Jan Pokorný.

21. srpen 2024 49:54

Společné vysílání Radiožurnálu a ČRoPlus z festivalu NeverMore 68.