Sousedé
Před týdnem

Poslechněte si podcast: V Květnově se konal česko-německý festival. 100 let od narození spisovatele Heinricha Pletichy

Od pátku 30. srpna do neděle 1. září se v Květnově/Quinau na Chomutovsku v Krušných horách konal hudební festival. V poutním kostele Navštívení Panny Marie se představili čeští i zahraniční umělci, kteří na autentické nástroje hráli hudbu starých mistrů.

15:01

Sousedé

Vydává: Český rozhlas

Česko-německý magazín pro německou menšinu v Čechách.

Web

Před třemi dny 15:00

Trutnovská společnost česko-německého porozumění se stará o německé hroby. Medailonek Franze Grusse

Opuštěné a leckdy zchátralé hroby někdejších německých obyvatel jsou běžným jevem na hřbitovech zejména v pohraničí. Společnost česko-německého porozumění Trutnov-Krkonoše se o takové hroby stará. Jednatelku společnosti, paní Štěpánkou Šíchovou jsme pozvali k mikrofonu.

Před týdnem 02:59

Na egyptských raketách, které rozčílily Izrael, se podílel i rodák z Vrchlabí

Výročí týdne patří raketovému konstruktérovi Wolfgangu Pilzovi. Narodil se 4. září 1911 ve Vrchlabí. Během druhé světové války pracoval jako odborník na motory ve vojenském výzkumném institutu v Peenemünde na baltském ostrově Usedom. Zde se pod vedením konstruktéra Wernhera von Braun testovaly rakety V2 a další rakety pro nacistické Německo.

Před 2 týdny 14:59

Se Štěpánem Kučerou o knížce Gablonz/Jablonec. V Česku platí nejvyšší úroveň ochrany pro němčinu

Gablonz/Jablonec – to je název knihy novináře a spisovatele Štěpána Kučery. Pojednává o 20. století v Jablonci. V průběhu století se v tomto městě změnili obyvatelé, jazyk a zvyky, průmysl i vztah k okolním lesům.

Před 3 týdny 03:58

Sošku chlapečka v parku ve Františkových Lázní vytvořil absolvent teplické keramické školy

V muzeu v Chebu otevřeli na konci července malou výstavu. Jmenuje se Souputníci a představuje několik děl dvou sochařů a keramiků – Johanna Adolfa Mayerla a Willibalda Russe.

Před 3 týdny 13:31

S Petrou Laurin o její literární činnosti. Rozhovor s německým divákem spartakiády v roce 1960

Novinářka Petra Laurin získala letos v soutěži Libereckého kraje Kniha roku zvláštní cenu v oblasti literatury za mapování regionální historie Němců z Jizerských hor.

17. srpen 2024 04:39

Theo Tupetz, rodák z Vrchlabí, který pomáhal exilovým studentům

Theo Tupetz se narodil 17. srpna 1923 ve Vrchlabí. Po složení maturity musel v roce 1942 narukovat do Wehrmachtu. Na konci války upadl do britského zajetí.

16. srpen 2024 14:41

Děti nepřítele: výstava o dětech z česko-německých rodin v socialistickém Československu

Na konci července byla v Regionálním muzeu v Děčíně zahájena výstava Děti nepřítele. Zabývá se tématem dětí narozených z německo-českých vztahů a jejich osudem v Československu po roce 1945.

9. srpen 2024 15:07

V Ústí nad Labem si připomněli výročí masakru na Benešově mostě v červenci roku 1945

Poslední červencový den uplynulo 79 let od masakru na Benešově mostě v Ústí nad Labem. Tehdy 31. července 1945, bezprostředně po dodnes neobjasněném výbuchu v nedalekém muničním skladu začali členové revolučních gard, vojáci Svobodovy armády a několik civilistů, kteří nebyli z Ústí nad Labem vraždit a mučit místní Němce.

2. srpen 2024 15:01

59 let staré vzpomínky na předválečné poměry v sokolovském dole. Jak vysvětlit zelenou energii

První srpnové vydání Sousedů začínáme rubrikou Archivní návraty, ve které si pouštíme zajímavé německojazyčné nahrávky z archivu Českého rozhlasu. Tentokrát to bude nahrávka z roku 1965 určená pro německé vysílání.