Sousedé
NejnovějšíPřed čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Miliontý koncesionář Československého rozhlasu byl z Bohosudova. Bylinková přehlídka v Görlitz

Tentokrát se v archivních návratech vydáme pořádně hluboko do rozhlasové historie, až do roku 1937. Tehdy počet koncesionářů československého rozhlasu překročil milion.

15:01

Sousedé

Vydává: Český rozhlas

Česko-německý magazín pro německou menšinu v Čechách.

Web

Před týdnem 14:52

Dlouholetá ředitelka drážďanské galerie Annaliese Mayer-Meinstchel se narodila v Rumburku

V Žatci se u příležitosti smutného 79. výročí postoloprtského masakru, při kterém byli bez soudu a bez ohledu na vinu vražděni místní Němci, a to včetně dětí, konaly hned dvě pietní akce.

Před 2 týdny 14:38

V Žatci si připomněli 79. výročí postoloprtského masakru

V pondělí 3. června se v Žatci na náměstí Svobody už popáté konalo vzpomínkové shromáždění. Pořádal ho žatecký okrašlovací spolek, který tak chtěl připomenout událostí června 1945, tedy vyhánění místního německého obyvatelstva a násilností, které ho provázely.

Před 3 týdny 15:00

S Helmutem Kopetzkym o knížce Byl jsem Sudeťák. Medailonek Rity Schober. Oybin a Hochwald

V první části dnešního pořadu se ještě jednu ohlédneme za letošním ročníkem knižního veletrhu Svět knihy, který se konal na pražském výstavišti. Hlavním tématem byla letos německojazyčná literatura.

31. květen 2024 14:28

Na Světě knihy s překladatelem Mirko Kraetschem. Teplické muzeum představuje sedm pahorků teplických

Ve dnech 23. až 26. května se na pražském výstavišti v pražských Holešovicích konal knižní veletrh Svět Knihy. Čestným hostem byl letos zvolen dlouhodobý program Das Buch – německojazyčná literatura, který společně připravují Goethe-Institut ČR, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace.

24. květen 2024 14:24

V Augsburgu se konaly 74. Sudetoněmecké dny. Vídeňské vědecké dny

O svatodušním víkendu se v německém Augsburgu konaly už 74. Sudetoněmecké dny. Tentokrát s podtitulem Sudetští Němci a Češi společně pro Evropu.

17. květen 2024 15:06

S Eugenií Trützschler o národnostních menšinách. Hans Hauska – od Stalina k Hitlerovi

Eugenie Trützschler je německo-česká politoložka, učitelka a spisovatelka. Působila v bavorském školství, nebo v durynské státní správě.

10. květen 2024 12:17

Děti z Bad Gottleuba mají družbu s dětmi Tisé. Loutkář Harald Schwarz

Poslední dubnový pátek přijelo do mateřské školky v Tisé na Ústecku 20 dětí ze školky v německé Bad Gottleubě. České a německé děti spolu strávily skoro celý den. Na programu měly výpravu do tiského skalního města, kde společně hledaly poklad.

3. květen 2024 14:41

Oslava 55. výročí Kulturverbandu. Goethe institut a Deutsch attrAKTIV

Dne 14. června 1969, přesně před 55 lety, byl založen první spolek německé menšiny po druhé světové válce: „Kulturní sdružení občanů německé národnosti v Československu“.

26. duben 2024 14:58

Společnost Waltera Hensela z Moravské Třebové. Peter Gottlob, otec německé kulturistiky

V Moravské Třebové působí Společnost česko-německého porozumění Waltera Hansela, která donedávna sídlila v tamním muzeu. To však nyní prochází rozsáhlou rekonstrukcí, jejíž součástí je budování nových expozic. Společnost se proto přestěhovala do nově opraveného historického objektu tzv. Latinské školy, kde také pořádá své tradiční kurzy němčiny.