Děrné štítky
22. srpen 2017

Poslechněte si podcast: Šmoulové místo nacistů, genderově fluidní oni místo mužů. Jak...

Fanouškovské modifikace jsou s videohrami skoro od počátku a kromě kosmetických vylepšení mohou otevírat důležitá témata. Autoři kritických úprav odstraňují genderová omezení, nebo komentují nerovnosti v postavení mužských a ženských postav.

03:14

Děrné štítky

Vydává: Český rozhlas

Vše ze světa internetu, sociálních sítí, streamovacích služeb. O tom, jak technologická komunita okolo Silicon Valley proměňuje náš svět.

Web

17. prosinec 2018 04:01

Je internet konzervativnější? Zákaz nahoty na Tumblru omezuje prostor menšinové sexualitě

V roce 2013 bylo mezi dvěma stovkami nejnavštěvovanějších blogů na sociální síti Tumblr přes 11 % stránek pro dospělé. Když nějakou zkusíte navštívit teď, nepovede se vám to. Právě dnes, 17. prosince, začal na Tumblru platit plošný zákaz sexuálního obsahu a nahoty – s pár výjimkami, jako jsou antické sochy nebo erotické povídky. O práci tak přijdou nejen nezávislí porno tvůrci, ale končí taky asi nejdůležitější internetové místo pro svobodné projevy nekonformní sexuality.

14. srpen 2018 04:41

Plošinová hra Celeste připomíná, že občas stačí místo celého světa zachránit sebe

Celeste je hra o výstupu mladé dívky Madeleine na horu Celeste. Je to nesmlouvavá plošinovka, která odměňuje přesnost, rychlost a vytrvalost. Zároveň je to ale jeden z neupřímnějších videoherních příběhů letoška. V žánru plném chlapeckých fantazií o zachraňování krásek v nesnázích připomíná, že svoje démony máme všichni.

6. srpen 2018 04:04

Vstát z postele a přežít 8 hodin v práci. Počítačové hry ukazují, jak se žije s depresí a úzkostmi

Když se ve videohrách mluví o duševním zdraví, je to často laciná scenáristická berlička – hlavní záporák vraždí, protože je psychopat. Naštěstí už existují i tituly, jejichž autoři o depresích, úzkostech a fobiích mluví férově a otevřeně. Úkolem jejich hrdinů není zabít bosse, ale vstát z postele a přežít osmihodinovku v práci.

30. červenec 2018 03:34

I počítačové hry jsou dnes o vztazích. Dokáží simulovat zklamání i proměnu, kterou láska způsobuje

Romantika není ve videoherním světě nic nového. V RPG hrách jde často najít svému avatarovi partnera nebo partnerku, jeden z prvních simulátorů randění se objevil už v 80. letech. Pak jsou tu ale hry, které prožívání milostného vztahu vykreslují v pestřejších odstínech. Mluví se v nich o vyčerpané lásce, napětí mezi rozumem a citem nebo flirtování přes chatová okna.

19. červenec 2018 04:39

3D tiskem si teď může střelnou zbraň opatřit každý. Jsou ale k něčemu?

Omezení dostupnosti střelných zbraní je v posledních letech jedním z největších politických témat ve Spojených státech. Aktivista Cody Wilson se debatu snaží úplně obejít – chce vytvořit typ zbraně, která půjde vyrobit pomocí 3D tiskárny a její regulace tak bude takřka nemožná. Wilson se od roku 2015 kvůli šíření 3D plánů soudil s americkou vládou, která teď ale překvapivě případ vzdala. Co jeho vítězství znamená?

16. červenec 2018 03:45

Z prasátka Peppy noční můra: Proč je dětský YouTube plný bizarních videí?

Na YouTubu existuje svět, který je dospělým očím skrytý. Jsou v něm miliony bizarních příběhů s ukradenými pohádkovými postavami, jejichž jediným cílem je trefit se do vkusu doporučujícího algoritmu a na co nejdelší dobu uchvátit pozornost dětí. YouTube je varovný příklad toho, kam až může zajít algoritmizace kultury.

2. červenec 2018 04:39

Od hippies až do údolí slídilů. Vemte si na chatu četbu o technologiích (a jeden dokument)

Jak jsme se dostali od idealistických výkřiků v 60. letech až k dnešní deziluzi, kdy se zdá, že všechno technologické se tak trochu pokazilo? Připravili jsme pro vás výběr nejdůležitější i nejzábavnější literatury o vývoji kyberkultury posledních několika dekád.

26. červen 2018 03:52

Paranoia, nebo realita? Druhá sezóna seriálu Westworld předvídá budoucnost digitálního šmírování

Obří zábavní park plný hyperrealistických robotů, ve kterém si můžete dělat, co chcete. Navštěvují ho bohatí hosté, kteří si můžou dovolit tučné vstupné a roboti jim nemohou nijak ublížit. Každý, kdo hrál počítačové hry jako GTA nebo Sims, ví, že v takových chvílích se vyjeví velmi temná a pokroucená zákoutí lidské mysli. To se zdálo být hlavní téma seriálu Westworld. Jeho druhá sezóna, která právě skončila, ale ukázala, že je všechno trochu jinak.

14. květen 2018 04:37

Používají ho hackeři, američtí vládní agenti i dealeři. Můžete být díky Toru na internetu anonymní?

Anonymizační software Tor existuje už přes 15 let, největší oblibě se ale těší až v posledních pěti letech. Hlavně díky leaku Edwarda Snowdena v roce 2013, který pro většinu světa odhalil masivní sledovací praktiky americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). V následujících měsících se počet uživatelů Toru zvedl několikanásobně. Jak moc se ale Toru dá věřit?

11. duben 2018 04:03

Smazat facebook? Nepomůže, sledovat vás bude dál. Jde ho ale změnit?

„Pokud si koupím Ford a ten nejezdí dobře, můžu si koupit Chevrolet. Pokud mě štve Facebook, je nějaká podobná služba, ke které můžu přejít?“ ptal se v úterý šéfa Facebooku Marka Zuckerberga senátor Lindsey Graham. „Máte monopol?“ dotíral dál po několika vyhýbavých odpovědích. „Mně to tak rozhodně nepřipadá,“ uhnul nakonec Zuckerberg a sálem se rozezněl smích. Takových momentů bohužel bylo během Zuckerbergova slyšení před senátní komisí zoufale málo.