• Podcasty
  • Domácí štěstí Ivy Hüttnerové
Domácí štěstí Ivy Hüttnerové
31. prosinec 2022

Poslechněte si podcast: Silvestrovské oslavy vypadaly jinak ve městech a jinak na venkově

Oslavy, jak je známe dnes, mají svůj počátek v 19. století. Všeobecný rozvoj v Evropě dal vzniknout mnohým luxusním restauracím a hotelům. A právě díky podnikavým majitelům se zrodily bujaré oslavy s množstvím jídla, pití a tučnými zisky.

01:20

Domácí štěstí Ivy Hüttnerové

Vydává: Český rozhlas

Rady do domu i do života.

Web

31. leden 2023 01:04

Vavřín vznešený, chcete-li bobkový list. Snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá i při revmatu

Bobkový list známe především jako koření, ale neměli bychom zapomínat ani na jeho blahodárné účinky na naše zdraví. Podporuje trávení a je protizánětlivý.

30. leden 2023 01:02

Dřevěné nádobí potřebuje svou údržbu. Jak ho udržet v dobrém stavu?

Dřevěné vařečky časem nasáknou tukem, kterého se zbavíte jednoduše tak, že je vyvaříte. Stačí pouhých deset minut. Až trochu vychladnou, vydrhněte je ještě drátěnkou a naposled opláchněte teplou vodou.

27. leden 2023 01:08

Zelenina je chutná a zdravá. Jak ji připravit ještě chutnější?

Zavadlý salát nemusíte hned vyhodit. Zkuste ho nejdříve postříkat studenou vodou, zabalit do utěrky a vložit na hodinu do lednice. Uvidíte, že se probere k životu.

26. leden 2023 01:08

Už celou věčnost se kuchařky snaží zbavit slz při krájení cibule

Také při krájení cibule pláčete? Už naše babičky se snažily této nepříjemnosti zbavit a měly na to své triky. Radily například cibuli rozkrojit napůl, uložit do chladu a krájet až na druhý den, nebo ji nejdříve pořádně prohřát v troubě.

24. leden 2023 01:06

Používáte při vaření jalovec nebo kardamom? Pokud nevíte, jak s nimi naložit, poradí Iva Hüttnerová

Naše babičky zpestřovaly jídla kořením odjakživa. Kupovaly ho na trzích nebo si sušily vlastní a vždycky věděly, jak ho správně použít. Mezi nejoblíbenější patřil kmín, pepř a mletá červená paprika. A na tom se nic nemění ani dnes.

20. leden 2023 01:07

Víte, jak skladovaly citrony naše babičky?

S vyzrálým, voňavým a šťavnatým citronem můžeme dodat chuť nejen čajům, ale také salátům, omáčkám, pomazánkám a dezertům. Citrony ovšem bez správného skladování velmi brzy zhnědnou, zplesniví nebo vyschnou.

19. leden 2023 01:03

Recept na dobré nervy a hezké sny: pomůže levandule, heřmánek i jablko

Udržovat se v dobré náladě a bez nervů, to se hodí v každé době. Právě na nervy je výborná levandulová koupel, na kterou můžete použít hrst sušených květů nebo odvar z celé rostliny.

18. leden 2023 01:08

Citrony umí spoustu dobrých věcí a měly by být vždycky po ruce

Vymačkané citrony nemusíte hned vyhazovat. Můžete s nimi vyčistit dřevěná prkýnka nebo je přihodit do kbelíku s vodou, když vytíráte podlahu.

17. leden 2023 01:06

Rady do kuchyně: Jak uchovat citronovou kůru do těsta nebo čerstvé droždí

Dáváte do těsta citronovou kůru? Ušetříte si práci, když si ji připravíte dopředu. Stačí ji nastrouhat, smíchat s cukrem a skladovat v uzavřené nádobě v lednici.

16. leden 2023 00:59

Skvrny, mastnotu nebo špínu doma nechcete. Takhle vyženete zápach z termosky a vyčistíte vanu

Skvrny od kečupu a kávy výborně odstraníte octovou vodou nebo citronovou šťávou. Zrcadla a okna umyjete mnohem lépe, když do vody přidáte pudinkový prášek.