Četkast Pro Business
9. listopad 2021

Poslechněte si podcast: Siemens na MSV v Brně představuje nejnovější technologie, třeba digitální dvojče

Nejnovější technologie a řešení pro průmyslovou digitalizaci jako digitální dvojče, edge, cloudová řešení nebo využití umělé inteligence představuje na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně společnost Siemens. S ředitelem obchodní jednotky Motion Control Tomášem Dubou jsme se přímo na veletrhu bavili také o tom, jak Siemens podporuje vzdělávání a rozšiřování digitálních kompetencí.
Expozice Siemens je v Brně součástí Digitální továrny 2.0 v pavilonu F.

20:48

Četkast Pro Business

Vydává: Protext ČTK

Rozhovory s komerčními partnery služby Protext ČTK, s řediteli a manažery, pracovníky marketingových oddělení a tiskovými mluvčími. Četkast Pro Business vytvářejí novináři, kteří hledají zajímavosti v zákulisí firem a institucí a ukazují jinou tvář hlavních osobností byznysu, vědy nebo politiky. Rozhovory Četkast Pro Business nejsou součástí zpravodajského a publicistického obsahu podcastu Četkast, který čerpá ze zpravodajského servisu ČTK.

Web

2. listopad 2023 30:38

Fried: Více než polovina české populace má obezitu a nadváhu, to je opravdu hodně

Obezitou a nadváhou trpí v České republice více než 50 procent obyvatel, říká přední český obezitolog a přednosta OB Kliniky, profesor Martin Fried. Podle Světové zdravotnické organizace je obezita „epidemií 21. století“. Co jsou hlavní příčiny obezity a nadváhy, jak je lze léčit, proč a kdy je lepší místo neustálých diet přistoupit k chirurgické léčbě a jaké jsou nejnovější metody léčby obezity, například plikace žaludku? A jak musí být vybavena klinika, která se stará i o 300kilogramové pacienty? Dozvíte se v podcastu, který vznikl přímo v OB Klinice, špičkového pražské pracoviště pro léčbu obezity a s ní spojených chorob.

21. srpen 2023 20:21

Baláž z iniciativy ProfiMentor: Dobré řemeslo je o svobodě a respektu

Česko trápí nedostatek řemeslníků. Starší pracovníci odcházejí na penzi, mladší ročníky je nestačí nahradit. Změnit to chce projekt ProfiMentor řemesel. Jakým způsobem a s jakými argumenty je třeba s žáky a učni pracovat a na co dnešní mládež slyší, o tom mluví klempíř, pokrývač a tesař, řemeslník tělem a duší Michal Baláž. Řemeslo podle něj není poslední šance pro žáky se špatným prospěchem, ani nemá zlaté dno. Řemeslo je naopak o svobodě a respektu.

15. květen 2023 21:21

Robot zatím zedníka nenahradí. A ještě dlouho toho schopen nebude, říká šéf Cechu zedníků

Podpořit a prezentovat kvalitní řemeslo, a to uspořádáním dovednostní soutěže zcela nového typu se zaměřením na studenty oboru zedník a zednické práce, je cílem celostátní akce Zednické klání, jejíž první ročník právě vrcholí. O netradiční soutěži, ale také o zednickém řemesle, nedostatku zedníků nebo o nových technologiích ve stavebních oborech vypráví Drahoslav Matonoha, šéf Cechu zedníků a ředitel Akademie řemesel Praha.

30. leden 2023 19:35

Zaveďme školní stravování zdarma, efekt bude masivní, vyzývá šéf Primirestu

Jaká jídla mají Češi a Slováci nejraději, co je v kantýnách a restauracích láká a potřebují na talíři maso? Jak zkvalitnit školní obědy a je možné zavést jídlo ve školách zdarma? Nejen o tom mluví Michal Debrecéni, specialista na gastronomii a generální ředitel značek Delirest a Primirest, lídrů na trhu zaměstnaneckého a školního stravování v ČR a na Slovensku. Jaké změny letos obě značky čekají a kam se chtějí posouvat do budoucna? I o tom všem v Četkastu Pro Business.

16. listopad 2022 38:20

Podzimní veletrh Antique přemostí minulost s přítomností

Tradiční přehlídka starožitností, kterou organizuje jako svou největší akci už 30 let Asociace starožitníků, se koná od roku 2010 vždy na jaře a na podzim na Novoměstské radnici v Praze. Letos se představí šest desítek vystavovatelů z celé republiky, tématem je „Dialog mezi starožitnostmi a moderním uměním,“ říká viceprezidentka Asociace starožitníků ČR Simona Šustková.

31. říjen 2022 21:52

BNP Paribas Cardif Pojišťovna: pomoc pro klienty v horších časech

Generální ředitel BNP Paribas Cardif Zdeněk Jaroš přišel do vrcholového managementu pojišťovny před dvaceti lety. Jak se za dobu jeho působení pojištění schopnosti splácet proměnilo? Jaké jsou aktuální trendy? A jak vidí budoucnost?

16. červen 2022 27:09

Zátopkova štafeta, instalace z vlajek i umělá inteligence doprovodí české předsednictví

Běh pro diplomaty, venkovní instalace z vlajek, umělá inteligence i ukrajinští umělci budou na programu kulturní části českého předsednictví EU. O chystaných kulturních akcích má největší přehled ředitelka Českého centra Brusel Jitka Pánek Jurková. V podcastovém speciálu mluvila také o tom, jak těžké je přibližovat českou kulturu multilingvnímu a multikulturnímu Bruselu nebo jakou roli mají umělci v diplomacii.

30. květen 2022 19:25

Zajíček: Budu rád, když uřídíme předsednictví s noblesou

O tom, jak moc tentokrát Evropě „osladíme“ předsednictví v Radě EU, o přípravách českých diplomatů v Bruselu, ale také o hlavních prioritách českého předsednictví jsme si povídali s velvyslancem Jaroslavem Zajíčkem, zástupcem stálé představitelky České republiky při EU a stálým představitelem Česka ve Výboru stálých zástupců.

14. duben 2022 23:50

O podnikání v arabském světě i vlivu války na ceny zlata s Alešem Brixem z České mincovny

O velmi úspěšné účasti na světové výstavě EXPO v Dubaji, ale také o vlivu pandemie a současného válečného konfliktu na trh se zlatem a zlatými mincemi s obchodním ředitelem České mincovny Alešem Brixem.

2. březen 2022 28:37

Šnajdr z EuroClean: Lákala nás představa lidí, kteří se napijí pitné vody z pouštního vzduchu

Jak dlouho trvá, než z horkého pouštního vzduchu vznikne pitná voda? Co tvoří koktejl chemických prvků, který je třeba přidat do destilované vody, aby se dala pít? A jak důležitá je čistá voda v pivovarnictví nebo vinařství?
O významu pitné vody, o různých způsobech úpravy vody a o účasti na světové výstavě EXPO 2020, kde byla voda důležitým tématem, jsme si povídali s majitelem a jednatelem společnosti EuroClean Jaromírem Šnajdrem.