Vinohradská 12
7. červenec 2022

Poslechněte si podcast: Seriály startérem hudební retrománie

Po 37 letech hvězdou světových hitparád. Kate Bush a píseň Running Up That Hill z roku 1985. Důvod? Americký seriál Stranger Things. Je to nostalgie, retro, nebo obojí? Zamýšlí se Miloš Hroch, hudební publicista serveru Alarm, který zároveň působí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Pozor, podcast může obsahovat spoilery!

20:27

Vinohradská 12

Vydává: Český rozhlas

Nestíháte sledovat nové události? Noviny a sociální sítě jsou plné jmen a fotek a vy nevíte proč? Zpravodajský podcast Českého rozhlasu Vinohradská 12 vysvětlí aktuální témata v souvislostech. Najdete také na našem zpravodajském webu iRozhlas.cz, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Web

Včera 21:05

Proč se Írán a Izrael nenávidí

Írán a Izrael. Kdy se začaly tyhle státy nenávidět? Nebo jsou to nepřátelé už od nepaměti? Jak silný je Írán vojensky a jak je na tom jeho nukleární program? Spousta otázek pro Josefa Krause, politologa z Masarykovy univerzity v Brně. Ptá se Matěj Skalický.

Před dvěma dny 22:29

Írán zaútočil na Izrael. Co bude dál?

Víkendová noční smršť raket a dronů. Bezprecedentní útok a eskalace napětí na Blízkém východě. Írán zaútočil na Izrael. Jsme na prahu další krvavé války? Analyzuje Irena Kalhousová z Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově. Ptá se Matěj Skalický.

Před pěti dny 21:54

Realita českých recidivistů

Realita českých recidivistů. Vracejí se do vězení, a ta jsou přeplněná. Tak co s tím? Téma pro kriminologa Jiřího Mertla z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, který se zabývá pomoci odsouzeným při návratu do života. Je současně autorem závěrečné zprávy k dlouhodobému projektu Asociace poskytovatelů adiktologických služeb. Ptá se Matěj Skalický.

Před šesti dny 21:57

Rodiče střelce vinni. Precedens v USA?

*** UPOZORNĚNÍ: Tato epizoda se věnuje případu masové střelby na americké střední škole. *** Zabil čtyři spolužáky a soud ho poslal na doživotí za mříže. Kromě něj ale mají jít do vězení i jeho rodiče. Proč? Jak to soud zdůvodnil? Je to v USA bezprecedentní případ? A budou odteď nést rodiče za své děti mnohem větší odpovědnost? Důležité otázky pro Pavla Nováka, zpravodaje Českého rozhlasu ve Spojených státech. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 23:48

Tajemství podezřelé kampeličky

„Zapomněl“ na milion a spustil lavinu otázek. Proč byl nynější premiér Petr Fiala v minulosti členem vybraného klubu podílníků kampeličky s podezřelým praktikami? Co všechno jeho kauza nasvítila? Ví a poví Lukáš Valášek, investigativec serveru SeznamZprávy.cz. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 20:11

Záměna pacientek na Bulovce

Zaměnili pacientky. Vina nebyla systémová, ale lidská – vysvětluje Fakultní nemocnice Bulovka. Jak je možné, že žena, která šla na odběr krve, skončila na operačním sále? A jak tomu příště předejít? O tom mluví Iva Bezděková, novinářka Deníku N. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:54

„Zlé vyhlídky“ pro Slovensko

Klíče od Prezidentského paláce v Bratislavě získal Peter Pellegrini. Co nakonec rozhodlo? Čím oslovil skoro milion a půl lidí? A jaká čeká Slovensko budoucnost? Velká povolební analýza s Andreou Michalcovou, ředitelkou Centra pro informovanou společnost. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 21:18

Zpátečka Albatrosu. Nevydal kontroverzní knihu

Vydat ji chtěl, ale nakonec nevydal. Albatros stopnul publikaci knihy Nevratné poškození. To rozhodnutí vyvolalo pozdvižení i nadšení. Prostě velké reakce. Vinohradskou 12 zajímá, o čem ta kniha je i proč nakonec Albatros otočil. Téma pro Kateřinu Čopjakovou, literární kritičku a publicistku. Ptá se Matěj Skalický.

Před týdnem 22:05

Ruská tajná služba a akustické zbraně

Utajený výzkum, akustické zbraně, havanský syndrom. Mezinárodní investigace zjistila, že za útoky na americké diplomaty může ruská tajná služba GRU. Příběh jako z Hollywoodu a Ondřej Soukup, expert Českého rozhlasu na Rusko. Ptá se Matěj Skalický.

Před 2 týdny 21:58

BIS rozbila proruskou síť v Praze

Tvrdý úder ruské vlivové skupině zasadila česká kontrarozvědka BIS. Kdo stál za proruským webem Voice of Europe? Proč měl sídlo v Česku a kdo mu dával rozhovory? Téma pro Ondřeje Kundru, investigativního novináře z týdeníku Respekt. Ptá se Matěj Skalický.