Seriál Radiožurnálu
Dnes

Poslechněte si podcast: Angažovaní pro Zelenou dohodu. „Klimatická změna způsobená člověkem je vědecký fakt,“ říká Petra

Co nejaktivněji chránit klima chtějí v Česku hlavně ženy. Vyplývá to z výzkumu České klima 2024, který zpracoval Institut 2050. Ženy tvoří většinu takzvaných „Angažovaných pro Zelenou dohodu“. Těch je v české populaci osm procent. Jsou si vědomi, že klimatickou změnu způsobují aktivity člověka a chtějí co nejvíc opatření, která to zmírní. Typickou představitelkou této skupiny je třiačtyřicetiletá Petra Jelínková.

04:10

Seriál Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné seriály z vysílání Radiožurnálu. Zajímavá témata, reportáže z vašeho kraje, kulturních akcí i historie. Jednotlivé díly seriálů vysíláme během ranního, dopoledního, odpoledního, večerního i nočního a víkendového proudového vysílání. Všechny záznamy epizod najdete na webu.

Web

Dnes 04:05

Farmář z jihu volí Trumpa, stavitel ze severu Harrisovou. Podle čeho se rozhodují?

Američtí voliči se budou v blížících se prezidentských volbách řídit i tím, jak se daří tamní ekonomice. V posledních letech pocítili růst cen potravin a paliv, před dvěma lety dosahovala inflace ve Spojených státech skoro sedmi procent, dnes klesla ke dvěma procentům. Farmář z jihu podporuje Donalda Trumpa, protože věří, že dokáže snížit inflaci. Stavitel domů ze severu naopak Trumpovi nevěří a volit bude demokratickou kandidátku Kamalu Harris.

Včera 04:01

Leckde si brokovnici odnesete ihned. Sáhnou Spojené státy ke zpřísnění pravidel držení zbraní?

Rok od roku stoupá ve Spojených státech amerických počet útoků se střelnou zbraní. Loni zaznamenaly 40 hromadných vražd, podle amerických statistik dvakrát víc než před pěti lety. Spojenými státy několik let po sobě otřásají také masakry ve školách. Volání po zpřísnění pravidel držení zbraní ale Kongres zatím nikdy nevyslyšel. Je to i téma třetího dílu seriálu Boj o Bílý dům k blížícím se americkým volbám.

Včera 04:21

Skupina Odmítající. „Ze strachu ze smrti pácháme sebevraždu,“ odmítá Petr „ideologie“ snížení emisí

Petr Rejchrt z Jáchymova je typickým představitelem Čechů odmítajících ochranu klimatu. Do této skupiny spadá 18 % populace, jak ukázal velký výzkum Institutu 2050, ze kterého vychází seriál České klima 2024. Tato skupina na rozdíl od vědců není přesvědčena, že příčinou změn klimatu jsou lidé. Její dopady nepovažují za závažné ani urgentní a neobávají se jich. Bývají také spíše z nadprůměrně zajištěných domácností. Konkrétně Rejchrtovi po většinu roku žijí v Karibiku.

Před dvěma dny 04:01

Kdyby mocní muži mohli otěhotnět, byla by situace interrupcí v Americe jiná, myslí si Gina z Iowy

V úterý 5. listopadu si Američané zvolí nového prezidenta, který ve funkci nahradí Joea Bidena. Jedním z témat předvolebních diskusí a mítinků byla otázka dostupnosti interrupcí. Po předloňském zrušení precedentu starého přes padesát let, který právo na umělé přerušení těhotenství garantoval, zavedla polovina z padesáti států velmi restriktivní pravidla interrupcí. Některé je dokonce zcela zakázaly.

Před dvěma dny 04:22

Skupina Sympatizující. „Green Deal řeší opravdové problémy,“ vysvětluje Martin. Má ale výhrady

V druhém dílu nového seriálu nazvaného České klima 2024 představíme skupinu tzv. Sympatizujících. Ti podle údajů výzkumu Institutu 2050 s 2300 účastníky považují změnu klimatu za závažné riziko - i proto většinou podporují unijní Zelenou dohodu, i když mají výhrady. Mezi Čechy je jich podle výzkumu 22 procent. Jedním takovým Sympatizujícím je i Martin Deneš.

Před třemi dny 03:48

„Přestříhali mi plot, dali jsme je stráži.“ Jak migraci vnímají u hranice Mexika a Spojených států?

Už 5. listopadu si Američané budou volit nového prezidenta. Vybírat budou mezi kandidátkou demokratů, současnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, a kandidátem republikánů Donaldem Trumpem, který už jednou prezidentem byl. Jedním z hlavních témat předvolební kampaně byla ilegální migrace a ochrana hranic. O tom je první díl předvolebního seriálu ze Spojených států.

Před třemi dny 04:04

Skupina Vlažní. „Pracující chudina na udržitelnost nemá a podpora míří zajištěným,“ míní Valerie

Sedm různých lidí, sedm různých názorů. Výzkumníci z organizace Institut 2050 mají nová sociologická data o postojích Čechů k ochraně klimatu nebo k Zelené dohodě, podle čehož rozřadili českou populaci do sedmi skupin. Nejpočetnější skupinu výzkumníci nazvali Vlažní: změnu klimatu pociťují na vlastní kůži a chtěli by s ní něco dělat, s Green Dealem ale z různých důvodů nesouhlasí. Například Valerie Bromová se bojí, že opatření zhorší životní úroveň chudších lidí.

Před šesti dny 04:10

Vystoupení s Gottem Kryl litoval. Kritizoval Havla i způsob politické a společenské transformace

Srdečné přijetí po dvaceti letech doma v Československu i hodně velkých koncertů přinesla Karlu Krylovi svoboda začátku devadesátých let. Zpěvák ale všeobecné euforii nepodlehl. Podle svých dřívějších známých vyjádření mu vadil diletantismus a klientelismus elit i servilita médií, která přehlížela neduhy československé společnosti po roce 1989. Ze stejného důvodu odešel taky z Rádia Svobodná Evropa. I to zazní v posledním díle našeho seriálu „Z archivu Karla Kryla“.

Před týdnem 04:00

Konverzace na dálku. Kryl ve Svobodné Evropě pouštěl zakázané autory a odpovídal posluchačům

Západní kapely i zakázanou tvorbu československých písničkářů pouštěl Karel Kryl v rádiu Svobodná Evropa od své emigrace až do roku 1991. Jeho padesátiminutové relace ladili i jeho příznivci v Československu. Přes krycí adresy mu do rádia v Mnichově psaly i mladé fanynky.