Seriál Radiožurnálu
Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Před husity chránil svatováclavskou korunu Karlštejn. Klenotům postavili kapli se zlatým stropem

Od úterý 17. září do konce měsíce budou na Pražském hradě vystaveny české korunovační klenoty. Když nechal Karel IV. korunu v roce 1346 vyrobit, chtěl, aby spočívala na lebce sv. Václava v katedrále svatého Víta. Plány ale museli jeho následovníci změnit. Například kvůli husitským válkám skončila koruna za zdmi hradu Karlštejn.

03:40

Seriál Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné seriály z vysílání Radiožurnálu. Zajímavá témata, reportáže z vašeho kraje, kulturních akcí i historie. Jednotlivé díly seriálů vysíláme během ranního, dopoledního, odpoledního, večerního i nočního a víkendového proudového vysílání. Všechny záznamy epizod najdete na webu.

Web

Dnes 02:29

Hlasovací lístky naleznete ve svých schránkách, případně u volební komise. Jak správně kroužkovat?

Vláda rozhodla, že i přes povodňovou situaci proběhnou volby do krajských zastupitelstev a části Senátu. Ve vysílání celý týden přinášíme přehled nejdůležitějších informací o nich. V tomto díle se redaktoři Lucie Pávová a Vojtěch Tomášek zaměřili na hlasovací lístky.

Dnes 04:39

Jak mluvit s příbuznými zasaženými povodní? Nabídněte konkrétní pomoc, radí krizová interventka

Mimořádné krizové situace, jako jsou povodně, působí na lidskou psychiku. V některých případech se zdá, že je člověk zvládne, problémy se ale mohou objevit až se zpožděním. Jak můžeme blízkým, které situace zasáhla, pomoci? „Je dobré vyjádřit podporu a zájem – že na ně myslíme, že nám na nich záleží. Pak se třeba ptát, jak to teď zvládají,“ radí Veronika Valentová, krizová interventka z organizace Elpida.

Dnes 04:09

I malá oděrka může být vstupní branou infekce do organismu, říká hygienik. Jaká dodržovat opatření?

Voda po povodních postupně opadává a lidé začínají sčítat škody. Nese to s sebou samozřejmě i spoustu znečištění, které nemusí být na první pohled vidět, ale může poškodit lidské zdraví. Jaká hygienická opatření jsou na místě? „Základem je mýt si pečlivě a často ruce, pít pouze zdravotně nezávadnou vodu, nekonzumovat žádné zaplavené potraviny a při úklidu používat ochranné pomůcky,“ říká mluvčí moravskoslezské hygienické stanice Aleš Kotrla.

Dnes 03:15

Bez elektřiny je aktuálně 57 tisíc domácností. Číslo se bude dále snižovat, říká mluvčí ČEZ

Některá města mají stále problémy s dodávkami elektřiny. Jak dlouho ještě výpadky potrvají? „Například v Bohumíně stále čekáme, až nám opadne voda, v Krnově už ta voda jde dolů. Tam se zatopily naše velké rozvodny a musí dojít k odčerpání vody, k odbahnění, čištění stanic, vysoušení a zprovoznění. Trvá to nějakou dobu. Můžeme se bavit o dvou třech dnech, ale budeme se snažit dodávku elektřiny zokruhovat všude, kde je to možné,“ říká mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Včera 23:30

Meteorolog: Povodně byly předpovězeny velmi dobře. Příroda ale někdy dokáže být silnější než my

Část republiky stále trápí vydatné srážky. Nakolik se meteorologům a hydrologům podařilo předpovědět průběh povodní? Kdy budeme z nejhoršího venku? Je možné srovnávat současnou pohromu s lety 2002 a 1997? A co by mělo být poučením do budoucna? Vladimír Kroc se ptal meteorologa Miloslava Müllera z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd.

Včera 47:53

Až zmizí bahno, nastoupí úzkosti a deprese. Nepotlačujte emoce a zůstaňte aktivní, radí psycholog

Česko dál bojuje s povodněmi. Zatímco někde již započaly odklízecí práce, jinde se na vzestup vodních toků teprve čeká. Jak zasáhla velká voda obce na Horní Moravě a jak chce Ostrava řešit trhliny v hrázi na soutoku Odry a Opavy? Kde chce vláda zajistit finance na odstraňování škod po povodních a jak zajistí legitimitu krajských a senátních voleb? A kde najdou lidé, kteří to potřebují, první psychosociální pomoc?

Včera 03:02

Naše pomoc bude záležet na potřebách regionů, říká koordinátor Charity

Charita ČR aktuálně pořádá sbírku pro lidi zasažené povodní. Jaké další formy podpory nabízí? „V rámci našich diecézí máme jednotlivé koordinátory, kteří se zabývají pomocí při mimořádných událostech. Jednak spolupracujeme s potravinovou bankou, jednak v současné době dáváme dohromady týmy převážně pro psychosociální pomoc a krizovou intervenci,“ říká Vít Kraus, koordinátor mimořádných událostí Charity ČR.

Včera 03:52

Pozor na falešné charitativní sbírky. Kontrolujte číslo účtu a přispívejte velkým organizacím, radí

Na některých místech v Česku už opadá voda a odhaluje škody, které napáchala. Lidé mezitím začali přispívat na pomoc zasaženým. Sbírky pořádá Charita, Český červený kříž nebo Člověk v tísni a další. Při podobných událostech se ale pokaždé objeví i falešné sbírky, kdy se podvodníci snaží vydělat na lidském neštěstí.

Včera 03:06

Nezapomeňte na platný doklad. Do kdy lze sehnat voličský průkaz? A které okrsky volí do Senátu?

Ministři chtějí na mimořádné schůzi jednat třeba o formě pomoci zaplaveným místům a budou řešit taky to, jestli povodňová situace zasáhne do krajských a senátních voleb. Poslechněte si seriál Radiožurnálu – volebního průvodce, který vysvětlí to nejdůležitější ohledně voleb do krajů a třetiny Senátu. Co si nezapomenout s sebou a kde volit?

Včera 08:22

Ministr dopravy: Doprava na východě republiky je zcela ochromená. Voda podemlela železnice i silnice

Deště a voda ohrožují dopravu na železnici i silnicích. V Moravskoslezském kraji se podle Správy železnic nejezdí prakticky nikde. Na mnoha místech není možné zavést ani náhradní autobusovou dopravu. „Škody půjdou do miliard. O pomoc budeme muset požádat i Evropskou unii,“ říká ministr dopravy za ODS Martin Kupka. Jaká jsou aktuální doporučení pro cestující?