Seriál Radiožurnálu
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Nosit cizí dítě se od mých vlastních moc neliší, popisuje Pavla. Odnosila chlapečka cizímu páru

Pavla z Přerovska má dvě děti, třetí dítě porodila cizím lidem. Vše začalo loni na podzim, kdy na reprodukčním oddělení kliniky prošla umělým odplodněním. Pavla napoprvé otěhotněla, následujících devět měsíců nosila dítě neplodnému páru. Ten si vzal na náklady spojené s náhradním mateřstvím půjčku. Po porodu se Pavla dítěte právně vzdala a biologická matka, která je na vozíčku, požádala o adopci. Jak proces náhradního mateřství probíhá?

04:35

Seriál Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné seriály z vysílání Radiožurnálu. Zajímavá témata, reportáže z vašeho kraje, kulturních akcí i historie. Jednotlivé díly seriálů vysíláme během ranního, dopoledního, odpoledního, večerního i nočního a víkendového proudového vysílání. Všechny záznamy epizod najdete na webu.

Web

Dnes 47:53

Až zmizí bahno, nastoupí úzkosti a deprese. Nepotlačujte emoce a zůstaňte aktivní, radí psycholog

Česko dál bojuje s povodněmi. Zatímco někde již započaly odklízecí práce, jinde se na vzestup vodních toků teprve čeká. Jak zasáhla velká voda obce na Horní Moravě a jak chce Ostrava řešit trhliny v hrázi na soutoku Odry a Opavy? Kde chce vláda zajistit finance na odstraňování škod po povodních a jak zajistí legitimitu krajských a senátních voleb? A kde najdou lidé, kteří to potřebují, první psychosociální pomoc?

Dnes 03:02

Naše pomoc bude záležet na potřebách regionů, říká koordinátor Charity

Charita ČR aktuálně pořádá sbírku pro lidi zasažené povodní. Jaké další formy podpory nabízí? „V rámci našich diecézí máme jednotlivé koordinátory, kteří se zabývají pomocí při mimořádných událostech. Jednak spolupracujeme s potravinovou bankou, jednak v současné době dáváme dohromady týmy převážně pro psychosociální pomoc a krizovou intervenci,“ říká Vít Kraus, koordinátor mimořádných událostí Charity ČR.

Dnes 03:52

Pozor na falešné charitativní sbírky. Kontrolujte číslo účtu a přispívejte velkým organizacím, radí

Na některých místech v Česku už opadá voda a odhaluje škody, které napáchala. Lidé mezitím začali přispívat na pomoc zasaženým. Sbírky pořádá Charita, Český červený kříž nebo Člověk v tísni a další. Při podobných událostech se ale pokaždé objeví i falešné sbírky, kdy se podvodníci snaží vydělat na lidském neštěstí.

Dnes 03:06

Nezapomeňte na platný doklad. Do kdy lze sehnat voličský průkaz? A které okrsky volí do Senátu?

Ministři chtějí na mimořádné schůzi jednat třeba o formě pomoci zaplaveným místům a budou řešit taky to, jestli povodňová situace zasáhne do krajských a senátních voleb. Poslechněte si seriál Radiožurnálu – volebního průvodce, který vysvětlí to nejdůležitější ohledně voleb do krajů a třetiny Senátu. Co si nezapomenout s sebou a kde volit?

Dnes 19:51

V Moravskoslezském kraji ani na Jesenicku už nedojde ke zvýšení hladin, říká ministr Hladík

„V několika městských částech se zřejmě protrhla hráz a nasunula se voda do Přívozu, Hrušova, Nové Vsi, možná i dalších částí Ostravy,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise. Ta vyzvala občany k součinnosti se složkami IZS i k dodržování hygienických opatření při likvidaci následků povodní. Jaká je situace na Olomoucku a Šumpersku? A kdy se postaví přehrada Nové Heřminovy? Poslechněte si záznam.

Dnes 03:28

Počkejte, až voda opadne. Pak můžete začít s focením a natáčením škod, radí asociace pojišťoven

Česká asociace pojišťoven vydala povodňové desatero. Popisuje, jak postupovat v případě, že voda poškodí majetek. „U novějších smluv je pojištění proti záplavám obvykle v základním krytí. U starších smluv bylo zapotřebí vždycky ‚zaklikávat‘, to znamená, že klient si mohl vybrat, jestli si toto riziko pojistí, nebo ne,“ vysvětluje ve Speciálu Plusu a Radiožurnálu mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík.

Dnes 04:17

Školy mohou vyhlásit ředitelské volno, nejohroženější kraje přejdou na distanční výuku, říká Bek

Řada základních škol v zasažených regionech dnes zůstane zavřená a všechny fakulty brněnské Masarykovy univerzity zahájí podzimní semestr kvůli povodním až o týden později, tedy 23. září. Rozhodlo o tom včera kolegium rektora. „Je dobře, že tam vznikl prostor, kdy studentstvo nebude zatěžovat dopravu, která bude zejména na severu Moravy poměrně komplikovaná. Jsem také rád, že školy organizují dobrovolníky,“ říká ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Dnes 02:31

Úřady práce už teď vyřizují mimořádnou okamžitou pomoc. Výše může být až 73 tisíc korun

Podemleté silnice, vyplavené domácnosti nebo zničené domy. Pojišťovny řeší skoro 1500 nahlášených událostí a další budou bezpochyby přibývat. Už teď můžou lidé zasažení povodněmi čerpat tzv. mimořádnou okamžitou pomoc. Jak dávku získat?

Dnes 07:28

Vrtulníky jsme zachránili 86 lidí, říká policejní ředitel. Pomáhají také jednotky cizinecké policie

Hlídání opuštěných domů, zachraňování tzv. povodňových turistů nebo pátrání po lidech, které strhla rozbouřená řeka. I takové situace musí policisté v souvislosti s povodněmi řešit. „Opravdu nám je v uvozovkách líto těch lidí, kteří nás zaměstnávají tím, že porušují legislativní pravidla v době živelných pohrom,“ komentuje policejní prezident Martin Vondrášek.

Dnes 04:04

Na Ostravsku a Olomoucku je narušena železniční doprava. Sledujte web a aplikace, apeluje mluvčí ČD

České dráhy zrušily kvůli povodním a neprůjezdným tratím některé spoje. Na území Česka bylo večer neprůjezdných přibližně 60 tratí včetně koridoru Přerov-Ostrava. „Na spoustě míst na Ostravsku, Olomoucku, Krnovsku nejsme schopni zavést náhradní autobusovou dopravu, protože tam nejsou sjízdné ani pozemní komunikace,“ poznamenává mluvčí ČD Filip Medelský.