Seriál Radiožurnálu Sport
Před týdnem

Poslechněte si podcast: „Bylo pro mě překvapení, jak populární tam hokej je.“ Velkou Británii čeká pražská skupina s Čechy

Velká Británie nepatří mezi tradiční hokejové země, ale v minulosti tomu bývalo jinak. A možná se na ostrovech v posledních letech zase blýská na lepší časy. Hokejisty Spojeného královstí totiž čeká v Praze start na čtvrtém z posledních pěti odehraných světových šampionátů. Nejvyšší britskou soutěž i v nedávné minulosti Češi hráli a dokonce i jeden hodně slavný z jiného oboru.

03:34

Seriál Radiožurnálu Sport

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné seriály z vysílání Radiožurnálu Sport. Zajímavá témata, reportáže ze sportovních akcí i ohlédnutí do historie sportu.

Web

Dnes 03:58

MS 1992: Poslední medaile Československa byla bronzová. Obrovské zklamání, vzpomíná Bříza

Jelikož šampionáty doma samostatnému českému výběru nepřály, poslední cenný kov z domácí půdy pamatuje časy federace. „Cítili jsme obrovskou podporu, Bratislava byla neuvěřitelně skvělá,“ připomíná její atmosféru brankář Petr Bříza. Ve čtvrtfinále přešel československý tým hladce přes Američany poměrem 8:1, avšak v semifinále mu stopku po nájezdech vystavili Finové, kteří měli v Praze paradoxně víc fanoušků. „Strašně moc jsme chtěli vyhrát zlatou medaili doma,“ lituje Bříza.

Dnes 03:31

‚Přišel, něco řekl a to platilo,‘ tvrdí Hrdina o kouči Bukačovi

Jednou z nejvýraznějších postav mezi českými hokejovými trenéry byl Luděk Bukač. K národnímu týmu přišel v roce 1979 jako asistent, o dva roky později už byl hlavním trenérem a měl jediný úkol, vrátit československý hokej znovu na výsluní. „Luděk měl přirozený respekt, který si ostatní trenéři museli budovat. Prostě přišel, něco řekl a to platilo. V současném českém hokeji mi někdo takový chybí,“ říká Jiří Hrdina, který pod Bukačem získal titul v roce 1985.

Včera 03:22

Karel Gut: Lodivod československých hokejistů, který dokázal na dva roky přerušit nadvládu Sovětů

V roce 1976 a 1977 vyhráli českoslovenští hokejisté mistrovství světa. Podařilo se jim tak přerušit tehdejší nadvládu Sovětských hokejistů na dva roky, což v té době bylo naprosto ojedinělé. Velký díl na tom měl i trenér reprezentace Karel Gut. „Byl výborný, protože věřil hráčům. Sestava se tolik nemíchala, proto jsme byli úspěšní,“ vzpomíná na sedmdesátá léta i osobnost Karla Guta tehdejší kanonýr Milan Nový.

Před dvěma dny 03:12

Mike Buckna: Kanadský šéf české střídačky

Českoslovenští respektive čeští hokejisté vybojovali na mistrovství světa celkem 12 titulů. Ten vůbec první získal národní tým na domácím šampionátu v roce 1947. Modrého, Zábrodského, Konopáska a spol. vedl tehdy v roli trenéra kanadský rodák Mike Buckna. Kdy dostal poprvé nabídku vést národní tým? „Hráči ho respektovali a dokonce akceptovali, že pokud mladší generace neplnili pokyny, tak volil jako trest pohlavky,“ říká historik Zikmund.

Před dvěma dny 03:32

Kostka: Kouč, který vymyslel bránící levé křídlo

23 let čekal československý hokej od titulu v roce 1949 na další zlato z mistrovství světa. Povedlo se to až na domácím šampionátu v roce 1972. A velkou zásluhu na tom měl uznávaný trenér Vladimír Kostka. Vysokoškolský profesor mimochodem později založil i Katedru ledního hokeje na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Poslechněte si, jak na ikonického kouče vzpomíná i bývalý hokejista Vladimír Martinec, který přibližuje, jak Kostka pracoval s teorií hry.

Před čtyřmi dny 02:17

Francie: Celek, který dokázal na světovém šampionátu sestřelit Kanadu i Finsko

Mezi jedno z nejslavnějších vítězství Francie na světových šampionátech patří triumf 3:2 po nájezdech na mistrovství světa 2014 proti Kanadě. Na tehdejším turnaji si Francouzi zajistili historický postup do čtvrtfinále. Od té doby se mezi nejlepší osmičku neprobojovali, ale na domácím šampionátu v roce 2017 porazili dalšího giganta, když smetli Finsko 5:1. Jak se jim bude dařit letos na mistrovství světa v Česku?

Před pěti dny 04:22

Švýcarsko: Dobré podmínky v domácí soutěži a semknutý národní tým

V novodobé historii si zahráli dvakrát ve finále mistrovství světa. Na zlato ale čekají. Bavíme se o švýcarské hokejové reprezentaci. Právě o hokeji ve Švýcarsku je pokračování seriálu Radiožurnálu Sport o účastnických zemích blížícího se mistrovství světa v Praze a Ostravě. Nejen o dospělých může vyprávět Jan Kovář, který hraje švýcarskou ligu pátým rokem za Zug.

Před šesti dny 03:49

Je tu teď generace hráčů, která může hrát vyrovnaně na té nejvyšší úrovni, říká Rakušan Kalt

Za osm dní začíná mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě a my vám i dál budeme představovat hokej v účastnických zemích. V hlavním městě budou ve skupině s Českem i Rakušané. Když se hrálo v Praze naposledy, vypadli z elitní skupiny.

Před týdnem 02:22

‚Ruský styl šikovných a rychlých hračičků.‘ Novotný popisuje, jak vypadá hokej v kazašské Astaně

Hokejisté Kazachstánu se připravují na dvanáctý start mezi elitou na mistrovství světa a čtvrtý v řadě. V Ostravě a třeba pak i v Praze se budou jistě snažit vylepšit historicky nejlepší umístění, kterým je desátá příčka z Rigy 2021. Stejně jako v minulosti také letos je v nominaci velké množství hráčů z nejlepšího kazachstánského klubu – Barysu Astana hrajícího od roku 2008 KHL.

Před týdnem 02:19

Možná první gól byl napsaný v osudu, vzpomíná na svůj debut ve slovenské hokejové reprezentaci Šatan

Hokejisté Slovenska se připravují na světový šampionát v Praze a Ostravě, kde se budou potkávat s těmi nejlepšími týmy. Před třiceti lety, tedy po rozdělení federace to tak ale nebylo. Poslechněte si další díl seriálu Radiožurnálu Sport o účastnících mistrovství světa.