Seriál Radiožurnálu Sport
Před týdnem

Poslechněte si podcast: „Němci jsou urputní hokejisté, vyhovuje jim role outsidera.“ Trenér Gross v zemi působil 30 let

Tentokrát se v seriálu Radiožurnálu Sport podíváme k našim západním sousedům do Německa, kde se lední hokej těší, ač se to nemusí zdát, velké oblibě. „Hokej byl v Německu vždycky populární, na zápasy chodilo strašně moc diváků,“ říká trenér Sparty Pavel Gross, který v Německu jako hráč i kouč působil posledních více než 30 let.

04:28

Seriál Radiožurnálu Sport

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné seriály z vysílání Radiožurnálu Sport. Zajímavá témata, reportáže ze sportovních akcí i ohlédnutí do historie sportu.

Web

Dnes 03:12

Mike Buckna: Kanadský šéf české střídačky

Českoslovenští respektive čeští hokejisté vybojovali na mistrovství světa celkem 12 titulů. Ten vůbec první získal národní tým na domácím šampionátu v roce 1947. Modrého, Zábrodského, Konopáska a spol. vedl tehdy v roli trenéra kanadský rodák Mike Buckna. Kdy dostal poprvé nabídku vést národní tým? „Hráči ho respektovali a dokonce akceptovali, že pokud mladší generace neplnili pokyny, tak volil jako trest pohlavky,“ říká historik Zikmund.

Dnes 03:32

Kostka: Kouč, který vymyslel bránící levé křídlo

23 let čekal československý hokej od titulu v roce 1949 na další zlato z mistrovství světa. Povedlo se to až na domácím šampionátu v roce 1972. A velkou zásluhu na tom měl uznávaný trenér Vladimír Kostka. Vysokoškolský profesor mimochodem později založil i Katedru ledního hokeje na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Poslechněte si, jak na ikonického kouče vzpomíná i bývalý hokejista Vladimír Martinec, který přibližuje, jak Kostka pracoval s teorií hry.

Před dvěma dny 02:17

Francie: Celek, který dokázal na světovém šampionátu sestřelit Kanadu i Finsko

Mezi jedno z nejslavnějších vítězství Francie na světových šampionátech patří triumf 3:2 po nájezdech na mistrovství světa 2014 proti Kanadě. Na tehdejším turnaji si Francouzi zajistili historický postup do čtvrtfinále. Od té doby se mezi nejlepší osmičku neprobojovali, ale na domácím šampionátu v roce 2017 porazili dalšího giganta, když smetli Finsko 5:1. Jak se jim bude dařit letos na mistrovství světa v Česku?

Před třemi dny 04:22

Švýcarsko: Dobré podmínky v domácí soutěži a semknutý národní tým

V novodobé historii si zahráli dvakrát ve finále mistrovství světa. Na zlato ale čekají. Bavíme se o švýcarské hokejové reprezentaci. Právě o hokeji ve Švýcarsku je pokračování seriálu Radiožurnálu Sport o účastnických zemích blížícího se mistrovství světa v Praze a Ostravě. Nejen o dospělých může vyprávět Jan Kovář, který hraje švýcarskou ligu pátým rokem za Zug.

Před čtyřmi dny 03:49

Je tu teď generace hráčů, která může hrát vyrovnaně na té nejvyšší úrovni, říká Rakušan Kalt

Za osm dní začíná mistrovství světa v ledním hokeji v Praze a Ostravě a my vám i dál budeme představovat hokej v účastnických zemích. V hlavním městě budou ve skupině s Českem i Rakušané. Když se hrálo v Praze naposledy, vypadli z elitní skupiny.

Před pěti dny 02:22

‚Ruský styl šikovných a rychlých hračičků.‘ Novotný popisuje, jak vypadá hokej v kazašské Astaně

Hokejisté Kazachstánu se připravují na dvanáctý start mezi elitou na mistrovství světa a čtvrtý v řadě. V Ostravě a třeba pak i v Praze se budou jistě snažit vylepšit historicky nejlepší umístění, kterým je desátá příčka z Rigy 2021. Stejně jako v minulosti také letos je v nominaci velké množství hráčů z nejlepšího kazachstánského klubu – Barysu Astana hrajícího od roku 2008 KHL.

Před šesti dny 02:19

Možná první gól byl napsaný v osudu, vzpomíná na svůj debut ve slovenské hokejové reprezentaci Šatan

Hokejisté Slovenska se připravují na světový šampionát v Praze a Ostravě, kde se budou potkávat s těmi nejlepšími týmy. Před třiceti lety, tedy po rozdělení federace to tak ale nebylo. Poslechněte si další díl seriálu Radiožurnálu Sport o účastnících mistrovství světa.

Před týdnem 03:15

Pevná a důrazná obrana a smrtící kontry. Dánové jsou pro české hokejisty neoblíbeným soupeřem

Součástí „české“ skupiny A bude v Praze i výběr Dánska. Dánové sice stále drží nelichotivý rekord v podobě nejhorší porážky v elitní skupině světového šampionátu (na MS 1949 podlehli Kanadě 0:47), už dávno ale nepatří mezi otloukánky. Naopak – Seveřané v posledních letech zlobí favority a ukazují své hráče i v nejlepší lize světa, zámořské NHL.

Před týdnem 02:14

Musíme doufat, že nás fanoušci budou dál podporovat, věří po dluhové kauze Nor Zucarello

V pravidelném seriálu Radiožurnálu Sport postupně představujeme jednotlivé týmy hokejového mistrovství světa. Hned druhý souboj na turnaji odehrají Češi 11. května proti Norům. Zhruba před deseti lety měli Seveřané nakročeno k tomu zvýraznit širší evropskou špičku, vloni ale zažili krizový rok.

Před týdnem 03:34

„Bylo pro mě překvapení, jak populární tam hokej je.“ Velkou Británii čeká pražská skupina s Čechy

Velká Británie nepatří mezi tradiční hokejové země, ale v minulosti tomu bývalo jinak. A možná se na ostrovech v posledních letech zase blýská na lepší časy. Hokejisty Spojeného královstí totiž čeká v Praze start na čtvrtém z posledních pěti odehraných světových šampionátů. Nejvyšší britskou soutěž i v nedávné minulosti Češi hráli a dokonce i jeden hodně slavný z jiného oboru.