Seriál Radiožurnálu Sport
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Musíme doufat, že nás fanoušci budou dál podporovat, věří po dluhové kauze Nor Zucarello

V pravidelném seriálu Radiožurnálu Sport postupně představujeme jednotlivé týmy hokejového mistrovství světa. Hned druhý souboj na turnaji odehrají Češi 11. května proti Norům. Zhruba před deseti lety měli Seveřané nakročeno k tomu zvýraznit širší evropskou špičku, vloni ale zažili krizový rok.

02:14

Seriál Radiožurnálu Sport

Vydává: Český rozhlas

Pravidelné seriály z vysílání Radiožurnálu Sport. Zajímavá témata, reportáže ze sportovních akcí i ohlédnutí do historie sportu.

Web

Dnes 02:13

První světovou medaili českoslovenští hokejisté získali při olympijských hrách v Antverpách

V seriálu Radiožurnálu Sport se budeme v následujících dnech věnovat úspěchům českých potažmo československých hokejistů. Ti na světových šampionátech vybojovali celkem 47 medailí. Tu vůbec první hned na premiérové mistrovství světa v roce 1920. Konal se v rámci olympijských her v Ledovém paláci v belgických Antverpách. Jaký hrací systém se hrál? Kolik na ledě nastupovalo hráčů? Co tehdy znamenalo play off s opravami? Poslechněte si.

Včera 03:09

Kouč Růžička: Šéf střídačky, který jako poslední dovedl český tým k titulu mistrů světa

Vladimír Růžička je posledním trenérem, který dovedl českou hokejovou reprezentaci k vítězství na mistrovství světa. Na lavičce národního týmu těžil hlavně ze svých hráčských zkušeností. Jaké problémy měl v roce 2010 při sestavování týmu? „Vláďa byl tak trochu blázen. On měl v hlavě několik sestav na zápas,“ vzpomíná na Růžičku Procházka. Od národního týmu Růzičku odtáhla až korupční kauza, za kterou byl odsouzen v roce 2015 v pokutě 400 tisíc korun.

Před dvěma dny 02:33

Kouč Augusta: Šéf, který nechával hráčům volnost a dostal z nich to nejlepší

Na přelomu tisíciletí kraloval český hokej světu. V roce 1999 a 2000 dovedl národní tým ke dvěma titulům jako hlavní trenér Ivan Hlinka. Hned po té odešel zkusit štěstí do zámoří, kde vedl Pittsburgh. Národní tým ale dál válel. Tentokrát pod taktovkou Josefa Augusty, který se z Hlinkova asistenta vyhoupl na post hlavního trenéra. „Jádro sestavy zůstávalo. S asistentem Martincem do toho pan Augusta moc nezasahoval,“ vzpomíná Martin Procházka.

Před třemi dny 03:39

Ivan Hlinka: Charismatický kouč, který si držel svůj glanc a ze střídačky dirigoval zlaté Nagano

Měl za sebou velmi úspěšnou hráčskou kariéru, během které získal tři tituly mistra světa. Hned po jejím skončení se ale Ivan Hlinka vydal na dráhu, která mu přinesla možná ještě větší úspěchy. Ten hlavní zažil při olympijských hrách v Naganu v roce 1998, kdy s českým týmem triumfoval. „Emoce prožíval, ale nedával to tolik najevo. Asi to prožíval spíš vnitřně. Vždy se snažil držet chladnou hlavu a držel si svůj glanc,“ vzpomíná na charismatického kouče Martin Ručinský.

Před čtyřmi dny 03:58

MS 1992: Poslední medaile Československa byla bronzová. Obrovské zklamání, vzpomíná Bříza

Jelikož šampionáty doma samostatnému českému výběru nepřály, poslední cenný kov z domácí půdy pamatuje časy federace. „Cítili jsme obrovskou podporu, Bratislava byla neuvěřitelně skvělá,“ připomíná její atmosféru brankář Petr Bříza. Ve čtvrtfinále přešel československý tým hladce přes Američany poměrem 8:1, avšak v semifinále mu stopku po nájezdech vystavili Finové, kteří měli v Praze paradoxně víc fanoušků. „Strašně moc jsme chtěli vyhrát zlatou medaili doma,“ lituje Bříza.

Před čtyřmi dny 03:31

‚Přišel, něco řekl a to platilo,‘ tvrdí Hrdina o kouči Bukačovi

Jednou z nejvýraznějších postav mezi českými hokejovými trenéry byl Luděk Bukač. K národnímu týmu přišel v roce 1979 jako asistent, o dva roky později už byl hlavním trenérem a měl jediný úkol, vrátit československý hokej znovu na výsluní. „Luděk měl přirozený respekt, který si ostatní trenéři museli budovat. Prostě přišel, něco řekl a to platilo. V současném českém hokeji mi někdo takový chybí,“ říká Jiří Hrdina, který pod Bukačem získal titul v roce 1985.

Před pěti dny 03:22

Karel Gut: Lodivod československých hokejistů, který dokázal na dva roky přerušit nadvládu Sovětů

V roce 1976 a 1977 vyhráli českoslovenští hokejisté mistrovství světa. Podařilo se jim tak přerušit tehdejší nadvládu Sovětských hokejistů na dva roky, což v té době bylo naprosto ojedinělé. Velký díl na tom měl i trenér reprezentace Karel Gut. „Byl výborný, protože věřil hráčům. Sestava se tolik nemíchala, proto jsme byli úspěšní,“ vzpomíná na sedmdesátá léta i osobnost Karla Guta tehdejší kanonýr Milan Nový.

Před šesti dny 03:12

Mike Buckna: Kanadský šéf české střídačky

Českoslovenští respektive čeští hokejisté vybojovali na mistrovství světa celkem 12 titulů. Ten vůbec první získal národní tým na domácím šampionátu v roce 1947. Modrého, Zábrodského, Konopáska a spol. vedl tehdy v roli trenéra kanadský rodák Mike Buckna. Kdy dostal poprvé nabídku vést národní tým? „Hráči ho respektovali a dokonce akceptovali, že pokud mladší generace neplnili pokyny, tak volil jako trest pohlavky,“ říká historik Zikmund.

Před šesti dny 03:32

Kostka: Kouč, který vymyslel bránící levé křídlo

23 let čekal československý hokej od titulu v roce 1949 na další zlato z mistrovství světa. Povedlo se to až na domácím šampionátu v roce 1972. A velkou zásluhu na tom měl uznávaný trenér Vladimír Kostka. Vysokoškolský profesor mimochodem později založil i Katedru ledního hokeje na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Poslechněte si, jak na ikonického kouče vzpomíná i bývalý hokejista Vladimír Martinec, který přibližuje, jak Kostka pracoval s teorií hry.

Před týdnem 02:17

Francie: Celek, který dokázal na světovém šampionátu sestřelit Kanadu i Finsko

Mezi jedno z nejslavnějších vítězství Francie na světových šampionátech patří triumf 3:2 po nájezdech na mistrovství světa 2014 proti Kanadě. Na tehdejším turnaji si Francouzi zajistili historický postup do čtvrtfinále. Od té doby se mezi nejlepší osmičku neprobojovali, ale na domácím šampionátu v roce 2017 porazili dalšího giganta, když smetli Finsko 5:1. Jak se jim bude dařit letos na mistrovství světa v Česku?